Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Marcowe „Wiadomości Rolnicze” – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Marcowe „Wiadomości Rolnicze”


Print Friendly, PDF & Email

Zapraszamy do przeczytania najnowszego wydania „Wiadomości Rolniczych”. Przed nami pracowity okres prac wiosennych, a że wiosna, w tym roku jest wyjątkowo wcześnie to i wcześniej musimy podjąć decyzję jakie odmiany zbóż posiejemy. Zachęcamy do zapoznania się z listą odmian zalecanych do uprawy w 2020 roku w województwie podlaskim. W wyborze pomocne też będą wyniki doświadczeń plonowania pszenżyta jarego, jęczmienia jarego, owsa i soi, przeprowadzone w województwie podlaskim w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego. We współczesnym rolnictwie zwraca się szczególną uwagę zarówno na wielkość zebranego plonu i jak i jego jakość. Dlatego coraz więcej uwagi poświęca się nie tylko doborowi odmian, stosowaniu nawożenia i ochronie roślin, ale również stosowaniu szeregu preparatów kwalifikowanych jako regulatory rozwoju roślin lub biostymulatory – więcej na ten temat przeczytacie w artykule „Biostymulatory – może jednak warto je stosować?” Wczesną wiosną warto też pomyśleć o sprawdzeniu stanu technicznego opryskiwacza. Pamiętajmy, że sprawny sprzęt gwarantuje wykonanie zabiegów bez strat w uprawie oraz bezpieczeństwo osób obsługujących i korzyści dla środowiska.
Zapraszamy też do zapoznania się z pierwszym artykułem z cyklu #PrawaGospodarza, w którym prawnicy będą omawiać istotne zagadnienia prawne związane z rolnictwem i pracą w gospodarstwie. W tym numerze piszemy jak postępować w sytuacji pojawienia się w gospodarstwie przedstawicieli organizacji zajmujących się ochroną zwierząt? Co powinien zrobić rolnik, jeżeli w sposób niezasadny zarzuca mu się niewłaściwe traktowanie zwierząt znajdujących się w jego gospodarstwie?
Zachęcam do kontaktu z redakcją. Zapraszam na łamy pisma – podzielcie się swoją wiedzą, doświadczeniem, swoją pasją, przepisami kulinarnymi. W kwietniu będziemy obchodzić jubileusz 30-lecia „Wiadomości Rolniczych” – chętnie dowiemy się jak nas oceniacie, o czym chcielibyście czytać, jakie macie propozycje. Najciekawsze wypowiedzi opublikujemy w następnym numerze.

Życzę miłej lektury
Anna Fatyga
Redaktor Naczelna