Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Podlaski Dzień Kukurydzy – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Podlaski Dzień Kukurydzy


Print Friendly, PDF & Email

Pokazy zbioru kukurydzy, bogata kolekcja odmian, prezentacje doświadczeń, wystawcy z branży rolniczej, wykłady i rozstrzygnięcia konkursów to niektóre z atrakcji, jakie przygotowaliśmy na Podlaski Dzień Kukurydzy. 13 września Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wspólnie z Polskim Związkiem Producentów Kukurydzy organizuje największą w województwie podlaskim imprezę dla plantatorów i miłośników kukurydzy. W najbliższą niedzielę kukurydza będzie pełniła główną rolę na polach doświadczalnych w Szepietowie.

Podlaski Dzień Kukurydzy to polowy pokaz i prezentacja odmian „mieszańców” kukurydzy, środków produkcji stosowanych przy uprawie kukurydzy, pokazy pracy maszyn i ciekawe wykłady. Wrześniowe spotkania w Szepietowie są już tradycją.

Na przygotowanym przez PODR w Szepietowie polu kukurydzy o powierzchni 2,5 ha zaprezentowane zostanie 135 odmian o różnej wczesności, z 23 firm. To doskonała okazja dla producentów kukurydzy kiszonkowej lub ziarnowej do spotkania się z hodowcami odmian kukurydzy, producentami pestycydów, nawozów i doradcami rolniczymi. W Szepietowie rolnicy mają możliwość uzyskania odpowiedzi na pytania, z którymi się spotykają w trakcie uprawy kukurydzy. Mogą zamówić wybrane materiały, maszyny, czy ziarno siewne. Zachęcamy do obejrzenia bogatej kolekcji i sprawdzenia, która odmiana sprawdziła się w trudnych warunkach pogodowych.

Prezentowaną kukurydzę poddano różnorodnym doświadczeniom i zabiegom uprawowym. Przeprowadzono intensywną technologię uprawy tzw. „Top Kukurydza”. Na części pola zastosowano nawożenie RSM w dwóch dawkach: przedsiewnie i pogłównie w fazie 5-7 liścia kukurydzy. Ponadto wszyscy zainteresowani będą mogli porównać działania kilkunastu herbicydów zastosowanych w kukurydzy.

Tegoroczną nowością na polach doświadczalnych jest monitoring nalotów motyli omacnicy prosowianki, groźnego szkodnika w uprawie kukurydzy. Żerowanie gąsienic omacnicy powoduje odłamywanie i zwisanie wiech, gorsze wykształcenie kolb, pękania i łamanie się liści oraz łodyg. Identyfikacja szkodnika wymaga starannych obserwacji, bądź prowadzenia odłowu. Po raz pierwszy na szepietowskich poletkach przeprowadzono monitoring szkodnika za pomocą pułapki świetlnej. Zachęcamy do zapoznania się z wynikami doświadczeń.

Najbardziej dynamicznym punktem Podlaskiego Dnia Kukurydzy jest pokaz pracy maszyn. Na pola wjedzie najnowocześniejszy sprzęt, który zademonstruje zbiór kukurydzy na ziarno i kiszonkę oraz zabiegi uprawowe. Tradycyjnie będą pracowały: sieczkarnie, rozdrabniacze resztek i brony. Jako jedni z pierwszych zaprezentujemy ciekawą kombinację pługów: pług czołowy 3-skibowy oraz pług tylny 5-skibowy.

Wrześniowe spotkania w Szepietowie są doskonałą okazją do pogłębienia swojej wiedzy z zakresu uprawy kukurydzy. W programie przewidziano wykład na temat oceny efektów produkcyjnych kukurydzy uprawianej w monokulturze i w zmianowaniu. Będzie okazja przekonać się, że kruszynek to pożyteczny owad. Przedstawimy prosty i skuteczny sposób zwalczania omacnicy prosowianki w kukurydzy.

Tradycyjnie targom towarzyszy Wojewódzki Konkurs Orki, w którym rywalizować będzie siedmiu młodych rolników z województwa podlaskiego. Przed uczestnikami konkursu trudne zadanie, po raz pierwszy pracować będą z 4-skibowymi pługami. Dodatkowym utrudnieniem będą niesprzyjające warunki glebowe, związane z długotrwałą suszą. Rolnicy będą mieli za zadanie zaorać pole o wymiarach 24×50 metrów. Do dyspozycji zawodników będą dwa zestawy: ciągnik + pług. Komisja konkursowa szczególną uwagę zwróci na głębokość orki, rozstęp skiby, równomierność i prostolinijność orki. Liczył się będzie również czas wykonanej pracy. Finałowe zmagania zawodników orzących pługiem tradycyjnym rozpoczną się 13 września, w godzinach porannych. Zapraszamy na pola demonstracyjne PODR w Szepietowie.

W programie targów przewidziano również rozstrzygnięcie konkursu organizowanego przez oddział regionalny KRUS w Białymstoku. Tuż przed południem zostaną nagrodzeni producenci mleka za „Bezpieczną obsługę zwierząt gospodarskich”. Zapraszamy również na ogłoszenie wyników konkursu ekologiczno-przyrodniczego „Przyjaźni swemu środowisku”, organizowanego przez Urząd Miejski w Szepietowie.

PROGRAM

Zapraszamy na Podlaski Dzień Kukurydzy.

Marlena Zaremba