Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Królowa pasz w Szepietowie – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Królowa pasz w Szepietowie


Print Friendly, PDF & Email

Już po raz trzynasty na terenach wystawowych Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie odbył się Podlaski Dzień Kukurydzy. Pogoda dopisała, a organizatorzy zadbali oto, aby goście nie nudzili się ani przez chwilę. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego wspólnie z Polskim Związkiem Producentów Kukurydzy już po raz kolejny zorganizował imprezę, na której kukurydza pełniła główną rolę na polach doświadczalnych w Szepietowie.

Dzięki możliwości skorzystania z wiedzy doradców PODR w Szepietowie i przedstawicieli firm nasiennych, wielu atrakcjom i słonecznej aurze Szepietowo odwiedziło wielu gości, zarówno plantatorów wraz z rodzinami, miłośników kukurydzy, jak i osoby, które przybyły na pola demonstracyjne Ośrodka w ramach niedzielnego spaceru.

Kukurydza na stałe wpisała się w strukturę zasiewów podlaskich pól jako jedna z najważniejszych roślin paszowych wykorzystywanych w żywieniu bydła. Podczas Podlaskiego Dnia Kukurydzy goście mogli zapoznać się ze 126 jej odmianami z 21 firm nasiennych.

Po raz pierwszy na polu kukurydzy wydzielona została cześć, na której prowadzona była intensywna technologia uprawy „TOP Kukurydza”.

Osoby zainteresowane integrowaną ochroną kukurydzy przed agrofagami mogły wysłuchać wykładu dr hab. Pawła Beresia, pracownika Terenowej Stacji Doświadczalnictwa Instytutu Ochrony Roślin – BIP Rzeszów.

Cykl wykładów dotyczących kukurydzy zakończono kulinarnym akcentem – dr Roman Warzecha, pracownik Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB, opowiedział o zaletach spożywania produktów z kukurydzy, ich walorach odżywczych, smakowych i możliwościach zastosowania.

Wśród atrakcji przewidzianych podczas Podlaskiego Dnia Kukurydzy nie zabrakło pokazu pracy najnowszych maszyn uprawowych, takich znanych marek jak John Deer, Claas czy New Holland oraz pokazu zbioru i analizy kukurydzy pod patronatem firmy DuPont Pioneer.

Tradycyjnie odbyły się także coroczne konkursy: Wojewódzki Konkurs Orki organizowany przez Sekretariat Regionalny KSOW woj. podlaskiego we współpracy z PODR oraz konkurs dla producentów mleka „Bezpieczna obsługa zwierząt gospodarskich” organizowany przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego i PODR w Szepietowie. Zwycięzcą konkursu dla producentów mleka została Justyna Zaorska ze Śniadowa, drugie miejsce zajęła Barbara Gąsowska z Dąbrówki Kościelnej, zaś trzecie – Mariusz Janczewski z Dąbrowy Łazy.

W napiętym harmonogramie imprezy przewidziano jednak chwilę wytchnienia, podczas której zwiedzający mogli spróbować m.in. zupy kukurydzianej, dań mięsnych z kukurydzą, przekąsek i wielu innych pysznych smakołyków. Degustacja przygotowana była w ramach programu promocyjnego Polskiego Związku Producentów Kukurydzy „Kukurydza – słoneczne ziarno” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Katarzyna Jamiołkowska

Izabela Targ

1701 01

1701 02

1701 03

1701 05

1701 06