Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” rozstrzygnięty – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” rozstrzygnięty


Print Friendly, PDF & Email

Najsmaczniejszy konkurs regionu już za nami. 18 czerwca poznalismy zwycięzców XV edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. W tym roku do rywalizacji zgłoszono blisko 150 różnych produktów. Eliminacje regionalne mają na celu promowanie rodzimych produktów spożywczych i wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych, które w następnych edycjach konkursu mogą ubiegać się o najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie: „Perłę”.

„Perła” przyznawana jest corocznie przez Kapitułę Konkursu podczas ogólnopolskiego finału w trakcie targów Polagra FOOD „Smaki Regionów” w Poznaniu.

Organizatorem konkursu na poziomie krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, a na szczeblu województwa podlaskiego Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Laureatów konkursu wspiera także Agencja Rynku Rolnego fundując po jednej nagrodzie w głównej kategorii konkursowej.

Produkty oceniała komisja w składzie:

Izabella Byszewska – przewodnicząca Kapituły Krajowej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Jan Zwoliński – Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie
Łucja Jabłońska – dyrektor Departamentu Finansów UMWP
Joanna Czarkowska – gł. specjalista, Koordynator Sekcji WGDiA w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Andrzej Lechowski – dyrektor Muzeum Podlaskiego w Białymstoku
Po degustacji 150 produktów, komisja przyznała nagrody i wyróżnienia:
Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego 
Podkategoria – Produkty i przetwory mięsne 
I nagroda:
  • szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska, „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
  • kumpiak proniewicki – Joanna Dunikowska „Wędzarnia Dunkowscy”
Nagroda ARR:
  • wędzonka królewska – Ireneusz Koliński „Masarnia Kolinek” 
Nagroda Dyrektora PODR:
  • salceson wiejski – Włodzimierz Szypcio, Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego KBS
Wyróżnienie:
  • kiełbasa barania – Bogdan Potocki „Agroturystyka na Krańcu Świata”
  • „Biebrznięta” kaczka – Grzegorz Horoszko, Agroturystyka „Dom nad Biebrzą”
Podkategoria – Produkty i przetwory z ryb
I nagroda:
  • okoń w zalewie octowej – Monika Giczewska
  • karp w wekach – Beata Prejs-Siergiejewicz
Podkategoria – Produkty mleczne
I nagroda:
  • masło śmietankowe – Irena i Piotr Och
Wyróżnienie:
  • lody tradycyjne – Nina Posławska
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia roślinnego
Podkategoria – Przetwory owocowe
I nagroda:                       
  • ocet winny – Alina Jankowska
Wyróżnienie:
  • konfiturę z płatków róży z malinami – Danuta Bagińska
  • suszone jabłka – Teresa Wykowska
Podkategoria – Przetwory warzywne 
Wyróżnienie:
  • kapusta kiszona w główkach – Marek Sienkiewicz, gosp. rolne „Kiszenie z tradycją”
Podkategoria – Produkty zbożowe 
I nagroda:
  • chlebek wiejski na zakwasie – Marianna Rogało
Wyróżnienie:
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno – Kamila Zubrycka, „Olejowy Raj”      
Podkategoria – Wyroby cukiernicze
I nagroda:
  • mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk
Nagroda ARR:
  • ciasto marcinek – Jolanta Kuzyka
Wyróżnienie:
  • raguolis (bankuchen) – Regina Pik
W kategorii napojów regionalnych
Podkategoria – Napoje bezalkoholowe 
I nagroda:
  • wierzbówka – Natalia Cybula
Nagroda ARR:
  • sok z czerwonych borówek – Kazimierz Jankowski Podkategoria – Napoje alkoholowe 
I nagroda:
  • nalewka „Żenicha” – Marta i Jolanta Makar
W kategorii innych produktów regionalnych
I nagroda:
  • kartacze cepelinai  – Waldemar Pieczulis, Restauracja „Ruta”
Nagroda ARR:
  • krokiety puszczańskie – Barbara Giemza
Nominacje do nagrody „PERŁA” otrzymały:
  • pasztet z dzika – Małgorzata Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek”
  • szczupak faszerowany pieczony na liściach tataraku – Tomasz Siergiejewicz
  • ser nadbużański dojrzewający – Grażyna Putkowska, „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
  • ser owocowy oboliu suris – Biruta Zimnicka
  • „Listkowiak” – Monika Potocka

W kategorii „Od pola do stołu” nagrody otrzymały:

  • I  miejsce: kiszka ziemniaczana Desruke – Maria Pieczulis, Restauracja „Ruta”
  • II miejsce: palcówka – Andrzej i Krzysztof Józefczuk, „Podlaska Chata”
  • III miejsce: pieczony prosiak z Ejszeryszek – Tadeusz Protasiewicz

1 NKD kaczka

2 NKD kielbasa barania

3 NKD korowaj

4 NKD okon

5 NKD palcowka

6 NKD prosiak

Joanna Czarkowska

foto. Emilia Stańczuk