Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2014” rozstrzygnięty – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2014” rozstrzygnięty


Print Friendly, PDF & Email

Finał tegorocznej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbył się 20 sierpnia 2014 roku w białostockich spodkach. To już XIV edycja imprezy, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Zgłosiło się ponad 70 uczestników, którzy zaprezentowali swoje produkty w różnych kategoriach.

Celem konkursu było wyłonienie najlepszych produktów, wywodzących się z tradycji i kultywowanych zwyczajów województwa podlaskiego. Producenci rywalizowali w IV głównych kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz inne produkty regionalne. 

Przedstawiciele Komisji Konkursowej dokonali również nominacji produktów do nagrody „Perła 2014”, która zostanie wręczona w Krajowym Finale Konkursu w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food, we wrześniu br.
Zainteresowaniem cieszyła się również nowa podkategoria „Od pola do stołu”, która pojawiła się po raz drugi tylko w podlaskiej edycji konkursu. Głównym celem jest promowanie surowców i produktów pochodzących z naszego regionu i będących wizytówką Podlasia. Uznanie jury zyskali wszyscy uczestnicy tej podkategorii, odebrali oni pamiątkowe grawertony ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.

Wyniki konkursu

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie
• produkty i przetwory mięsne
I nagroda: „Słonina solona” – Zbigniew Bubrowski, Dowspuda

Wyróżnienie: „Pasztet Jagnięcy”– Ewa i Jan Czmiel, Jelonka
Nagroda ARR: „Kiełbasa biebrzańska” – Małgorzata Wojtach, Szpakowo
Nagroda ARR: „Koźlęcina po tatarsku” – Dżenneta Bogdanowicz, Kruszyniany

• produkty i przetwory z ryb
I nagroda: „Ryba pstrąg w galarecie” – Irena Ejsmont, Białogorce, „Stynka babuni” – Agata Bernatowicz, Sumowo
Wyróżnienie: „Karaś w zalewie octowej” – Maria Giczewska, Kurhanki Pierwsze 

• produkty mleczne
I nagroda: „Ser nadbużański dojrzewający” – Grażyna Putkowska, Rotki
Wyróżnienie: „Klinek Och” – Irena Och, Netta Pierwsza

• miody
I nagroda: „Miód leśny” – Stefan Golonko i Maria Klimowicz, Dobrowoda

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie
• przetwory owocowe
I nagroda: „Konfitura z poziomek” – Adela Szabracka, Dołubowo
Wyróżnienie: „Konfitura z dyni i klapsa” – Anna Borzymowska-Śmietało, Pietkowo

• przetwory warzywne
I nagroda: „Olej z konopi-olej konopny” – Marek Chmielewski, Bukowo
Wyróżnienie: „Kiszona główkowa-kapusta kiszona w główce” – Marek Sienkiewicz, Czarna Wieś Kościelna
Nagroda ARR: „Babcine grzybki” – Agnieszka Cybula, Białaszewo Kolonia

• produkty zbożowe
I nagroda: „Razowiec na zakwasie” – Alina Jankowska, Czartoria

• wyroby cukiernicze
I nagroda: „Augustowskie rogale od Małgosi” – Małgorzata Ostapowicz, Kryłatka
Wyróżnienie: „Oładzie” – Marianna Rogało, Dolistowo Stare

Napoje regionalne
Podkategorie
• napoje bezalkoholowe
Wyróżnienie: „Herbata z liści mięty” – Bogdan Potocki, Kruszyniany

• napoje alkoholowe
I nagroda: „Miód pitny podlaski” – Dawid Olesiuk, Saki
Wyróżnienie: „Miodóweczka”– Danuta Bagińska, Dobrzyniówka

Inne produkty regionalne
I nagroda: „Knysze z kapustą i grzybami leśnymi” – Marta Maksymczuk, Kruszyniany
Nagroda ARR: „Kaszanka” – Halina Wierzchowska, Zabłotczyzna

Nominacje do „Perły 2014”
• „Węgorz wędzony” – Marian Bernatowicz, Skustele
• „Chleb razowy dla ducha” – Władysław Gryka, Suszczy Borek
• „Pierogi wigierskie” – Teresa Biziewska, Wigry
• „Tałkysz” – Dżenneta Bogdanowicz, Kruszyniany
• „Kibiny – pierogi pieczone” – Danuta Bagińska, Dobrzyniówka

„Od pola do stołu”
• „Kiełbasa ogniem pieczona” – Ireneusz Koliński, Wysokie Mazowieckie
• „Sakiewka z podrobami baranimi (baranina)” – Monika Potocka, Kruszyniany
• „Twarogi i sery domowe” – Halina Raducha, Ostrowie
• „Jaja ekologiczne od kury zielononóżki” – Halina Soroczyńska, Kleszczele
• „Warzywa – różne odmiany pomidorów i ogórków” – Krzysztof i Elżbieta Kopacz, Rakowo-Czachy

Szczególne wyróżnienie za najciekawszy produkt i propagowanie idei Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo otrzymał Tadeusz Protasiewicz z Ejszeryszek za “Golonkę wiejską”. Został on nagrodzony pucharem dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Organizatorem konkursu na szczeblu regionalnym była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego i Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Nagrody ufundowali Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Agencja Rynku Rolnego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Produkty oceniało jury w składzie: Izabella Byszewska – przewodnicząca Kapituły Krajowej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Jan Zwoliński – wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Mariusz Cylwik – zastępca Dyrektora PODR w Szepietowie, Łucja Jabłońska – dyrektor Departamentu Finansów UMWP oraz Hubert Czochański – etnograf, pracownik Białostockiego Muzeum Wsi.

 

 

 

 

Emilia Stańczuk
Zdj.: Anna Fatyga