Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Jesień w sadzie i zagrodzie – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Jesień w sadzie i zagrodzie


Print Friendly, PDF & Email

Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu zaprasza 20 września 2015 r. na festyn pod hasłem „Jesień w polu i zagrodzie”. Będzie to niezapomniana podróż do przeszłości. Wśród bogatej oferty wydarzeń kulturalnych w programie przewidziano jesienny piknik rodzinny, nawiązujący do prac polowych i gospodarskich na dawnej wsi podlaskiej. Pokazy zaprezentowane w skansenowskiej scenerii wiejskiej mają na celu prezentację, przypomnienie i utrwalenie tradycyjnych zwyczajów i obrzędów związanych z kopaniem ziemniaków i pracami gospodarskimi oraz domowymi w okresie jesiennym.

Najważniejszym punktem programu jest pokaz kopania ziemniaków motykami i kopaczką konną i „tłoka” – zbieranie ziemniaków za kopaczką z udziałem widzów. Po tym następuje bronowanie kartofliska broną konną. Wydarzenie ma charakter festynu rodzinnego.

Na terenie skansenu odwiedzić będzie można stoiska gastronomiczne z tradycyjną kuchnią regionalną, prezentowaną przede wszystkim przez gospodarstwa agroturystyczne z doliny Bugu.

W trakcie festynu odbywać się będą koncerty zespołów folklorystycznych i kapel ludowych, przewidziane są liczne konkursy z nagrodami, np. obieranie ziemniaków na czas, a także proste i tradycyjne gry i zabawy dla dzieci i rodziców. Ponadto dla dzieci organizowany będzie konkurs plastyczny „Jesień w polu i zagrodzie”, do którego przygotowują się uczestnicząc w pokazach etnograficznych. Powodzeniem cieszą się zajęcia manualne, takie jak wykonywanie laleczek z makówek i gałganków, jesiennych korali, czy ludzików z kasztanów. Festynowi towarzyszą pokazy zanikających dziś zawodów i prac domowych: plecionkarstwa, kowalstwa, obróbki lnu, tkania na krosnach, przędzenia na kołowrotku, obróbki ziarna w stępie i na żarnach, strzyżenia owiec, piłowania drewna, ciosania bali, pracy na tokarce, skubania gęsi, darcia pierza, ręcznego wyrobu masła i śmietany oraz serów, szatkowanie kapusty oraz udeptywanie jej w beczce do kiszenia i wiele innych.

Niecodzienną atrakcją są stoiska prezentujące przygotowania zapasów do spiżarni na zimę, a także degustacja specjałów podlaskich z kuchni polowej – placków ziemniaczanych, babki ziemniaczanej, kiszki ziemniaczanej, bigosu, zupy kartoflanki, podpłomyków, piwa jałowcowego, naparów ziołowych. Na kartoflisku skosztować można ziemniaków pieczonych w ognisku.

Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu

ul. Pałacowa 5

18-230 Ciechanowiec

Tel. 86 277 13 28

e-mail: info@muzeumrolnictwa.pl

www.muzeumrolnictwa.pl

wykopki 1

wykopki 3

wykopki 4

wykopki 7

wykopki 2

wykopki 5

wykopki 6

wykopki 9

wykopki 10

 

wykopki 8

wykopki 11

wykopki 12

wykopki 13