Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Informacja dla podatników podatku VAT – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Informacja dla podatników podatku VAT


Print Friendly, PDF & Email

Z dniem 1 stycznia 2016 roku zmianie uległa zasada określania właściwości urzędu skarbowego w zakresie podatku od towarów i usług (VAT). Uchylony został art. 3 ustawy o VAT (Dz. U. 2004 Nr 54 poz. 535 z póź. zm.), w rezultacie od tego dnia właściwość organów podatkowych ustala się zgodnie z ogólną zasadą Ordynacji podatkowej, tj. ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania podatnika.

Zmiana urzędu skarbowego wynika z przepisów prawnych (z urzędu) stąd podatnicy nie mają obowiązku składania aktualizacji zgłoszenia VAT-R.

Zgodnie z dotychczasowymi przepisami obowiązującymi do końca 2015 roku właściwy w zakresie podatku VAT generalnie był organ podatkowy ze względu na miejsce wykonywania czynności podlegających opodatkowaniu. W sytuacji gdy było kilka miejsc wykonywania działalności, właściwym był organ urzędu skarbowego wynikający z miejsca zamieszkania (art.3 ust. 1 i 2 ustawy o VAT). Pojawiła się jednak wątpliwość, gdzie składać deklaracje za ostatni okres rozliczeniowy 2015 roku, kwestia ta nie zawierała się w przepisach przejściowych. Wyjaśniło ją dopiero Ministerstwo Finansów w komunikacie:

„(…) od 1 stycznia 2016 roku deklaracje, informacje podsumowujące oraz korekty tych dokumentów za okresy rozliczeniowe upływające przed tą datą, w tym za ostatni okres rozliczeniowy 2015 r., składa się do urzędu skarbowego właściwego po zmianie (art. 18a Ordynacji podatkowej). (…)

   Renata Matuk

specjalista ds. ekonomiki