Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Stare wcale nie znaczy gorsze – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Stare wcale nie znaczy gorsze


Print Friendly, PDF & Email

Wysokopienne drzewa owocowe o szerokich koronach rosnące w pobliżu domostw to  typowy obrazek przedwojennej polskiej wsi. Były one zarówno ozdobą jak i źródłem smacznych owoców a w upalne, letnie dni dawały chwilę wytchnienia.

Dziś znów wraca „moda” na stare odmiany jabłoni, coraz więcej osób – ogrodników amatorów poszukuje antonówek papierówek, koszteli i innych drzew tradycyjnych odmian. Skąd ten trend ?

W ostatnich 20-30 latach dominowały wysoko produkcyjne odmiany drzewek owocowych szczepionych na karłowatych podkładkach. Zajmują one niewiele miejsca, rodzą dorodniejsze owoce toteż można posadzić więcej gatunków bądź odmian i uzyskać większy plon, a niewielkie rozmiary ułatwiają zbiór i pielęgnację. Jednak nie ma „róży bez kolców” – drzewa te mają też swoje wady: wymagają silnego nawożenia i ochrony, co przysparza trudności zwłaszcza w uprawach amatorskich. A przecież chodzi głównie o to, by z przydomowego sadu uzyskiwać owoce w jak najbardziej naturalny sposób – bez użycia środków chemicznych.

Owoce jabłoni starych odmian pomimo że są mniej okazałe, ale za to o wiele bardziej aromatyczne. Dla niektórych to smak jabłek zapamiętany z dzieciństwa. Tylko w starych sadach można znaleźć jednocześnie odmiany o różnych smakach, owocujące w różnych terminach, o różnym przeznaczeniu (deserowe, do kompotów, marmolad czy wina).

Wysokopienne drzewa w ciągu dziesięcioleci przeszły selekcję w środowisku naturalnym i przetrwały do dziś, dzięki czemu są  mało podatne na szkodniki i choroby grzybowe. W związku z tym nie muszą być wielokrotnie opryskane środkami chemicznymi zanim trafią na nasze stoły. Takie owoce pozbawione pozostałości środków ochrony roślin są zdrowsze co jest wystarczającym argumentem by przekonać do ich spożywania.

Tradycyjny sad przynosi korzyści nie tylko człowiekowi, ale i przyrodzie. Jest bogactwem bioróżnorodności, miejscem życia i schronienia wielu zwierząt. Wiosną drzewa ubrane w kwiaty są ozdobą ogrodu i źródłem pożywienia wielu owadów. Zimą pozostałe owoce stanowią bazę pokarmową dla ptaków.

Stare odmiany drzew owocowych stanowią  nasze dziedzictwo kulturowe.

 

Źródło:

Poradnik sadowniczy starych odmian drzew owocowych, Praca zbiorowa pod red. R. Sobieralskiej, Wydawnictwo TPDW, Świecie 2004.

Górecka J., Sady i ogrody w krajobrazie wiejskim, Wigry NR 3/2005

http://poradnikogrodniczy.pl/stare-odmiany-drzew-owocowych.php

 

Anna Jankowska