Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Wiosenne szkolenia rolników ekologicznych organizowane przez PODR, JC Ekogwarancja z udziałem firm skupujących produkty ekologiczne – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Wiosenne szkolenia rolników ekologicznych organizowane przez PODR, JC Ekogwarancja z udziałem firm skupujących produkty ekologiczne


Print Friendly, PDF & Email

Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego, program rolnośrodowiskowy w 2014 roku z PROW 2007–2014 i perspektywa wsparcia rolnictwa ekologicznego z PROW 2014-2020 (realizacja od 2015 roku). Dokumentacja obowiązująca producentów żywności ekologicznej i zasady współpracy rolnika z JC oraz możliwości zbytu produktów ekologicznych – to tematy przedstawione na szkoleniach organizowanych przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wspólnie z jednostką certyfikującą Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o. Do udziału w szkoleniach zaproszono również firmy skupujące ekologiczny surowiec. Szkolenia odbyły się na terenie powiatu suwalskiego, sokólskiego i białostockiego.

Od 2014 roku wymagana jest bardziej szczegółowa dokumentacja produkcji ekologicznej w gospodarstwie. Zmieniają się też zasady wsparcia rolników ekologicznych z Programu rolnośrodowiskowego. Aby uzyskać płatność rolnośrodowiskową do upraw na GO oraz upraw sadowniczych i jagodowych trzeba będzie wykazać sprzedaż 50% plonu. Płatność do TUZ powiązana będzie z ekologicznym utrzymaniem zwierząt (beneficjenci programu od 2014 roku). Wprowadzone zostają limity powierzchniowe i degresywność. Maksymalna powierzchnia wsparcia 30 ha.

W tej sytuacji produkcja i wprowadzenie towarów na rynek z gospodarstwa jest sprawą priorytetową, tym bardziej że na surowiec ekologiczny jest duże zapotrzebowanie. Do przetwórstwa i do sprzedaży bezpośredniej jest duże zapotrzebowanie na: warzywa, owoce, zioła, zboża konsumpcyjne. Z produkcji zwierzęcej jest zainteresowanie na jaja. Planuje się też w Tykocinie ekologiczny przerób mięsa, a Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy planuje skup ekologicznego mleka.

Oferta skupu produktów ekologicznych przedstawiona na szkoleniach:

rośliny zielarskie ze stanu naturalnego (dzikorosnące) oraz z upraw ekologicznych, świeże owoce,

Dary Natury Mirosław Angielczyk
Koryciny 73, 17-315 Grodzisk, tel./fax (+48) 85 656 90 21; e-mail: biuro@darynatury.pl                    

“Eko-Herba” Sidoruk Eugeniusz (+48) 85 683 27 77, e-mail: ekoherba@neostrada.pl

Runo Sp. z o.o., ul. Bialowieska 40, 17-200 Hajnówka Tel. +48 85 682 21 95, runo@runobio.pl

owoce: truskawka, malina, porzeczka.

Agrana Fruit Polska Sp. z o.o.
Kontakt: Adam Szkiłądź – tel. 512568444

truskawki, maliny, porzeczka czarna i czerwona, aronia, rabarbar, wiśnia, jabłka, zboża, jagody leśne

Bio Berry Poland Sp. z o.o. ul. Archidiakońska 6A, 20-113 Lublin, tel. 81 442 36 26,

warzywa: brokuł, kalafior, fasola, cebula, por i dynia

Eskimos SA. Chłodnia w Sokółce, 16-100 Sokółka, ul. Białostocka 131, Janusz Chojnowski, tel. 784 442 970, Bogusław Matuk tel. 600330995

– owoce (truskawka, malina, czarna porzeczka, aronia, jabłko, jagoda leśne, wiśnia, jeżyna);

– warzywa (cukinia, cebula, marchew, fasolka szparagowa, por, dynia).

– zboża konsumpcyjne

Symbio Polska S.A, ul. Zawieprzycka 8m
20-228 Lublin,   owoce, warzywa – Grzegorz Bogatko tel. kom. 881-334-442
grzegorz.bogatko@symbio.pl
zboża – Marcin Dęga,tel. 533-216-899
marcin.dega@symbio.pl

Zainteresowanych zapraszamy do kontaktu z doradcami ds. ekologii w biurach powiatowych i centrali PODR oraz na organizowane szkolenia z zakresu rolnictwa ekologicznego. Doradztwo specjalistyczne świadczą również firmy skupujące.

Małgorzata Wróblewska