Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Maksymalne dawki nawożenia azotem – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Maksymalne dawki nawożenia azotem


Print Friendly, PDF & Email

Maksymalne dawki nawożenia azotem dla upraw w plonie głównym N w kg/ha składnika działającego (z nawozów mineralnych oraz organicznych, naturalnych i środków do użyźniania gleby w przeliczeniu na równoważniki nawozowe).

Dotyczy gospodarstw, które użytkują do 100 ha na OSN

Maksymalne dawki azotu ze wszystkich źródeł*) (N kg/ha)

Zboża

 

Pszenica ozima

200

Pszenica jara

160

Jęczmień

140

Żyto

120

Owies

120

Kukurydza na ziarno

240

Pszenżyto

180

Mieszanki zbożowe

100

Mieszanki zbożowe na ziarno

140

Okopowe

 

Ziemniaki wczesne

100

Ziemniaki późne

250

Buraki cukrowe

180

Buraki pastewne

200

Marchew pastewna

150

Brukiew

180

Rzepa

120

Oleiste

 

Rzepak

240

Inne oleiste

160

Rzepik

200

Słonecznik

100

Gorczyca

120

Rzodkiew oleista

120

Perko

140

Strączkowe

 

Groch (także wg starego nazewnictwa peluszki, grochopeluszki)

30

Bobik

30

Łubin

0

Bób

60

Wyka

20

Seradela

30

Soja

100

Lędźwian

60

Fasola

60

Fasolka szparagowa

60

Soczewica

20

Pastewne na zielonkę

 

Żyto, owies na zielonkę

120

Kukurydza na zielonkę

260

Strączkowe na zielonkę

0

Mieszanki zbożowo – strączkowe

100

Łąka 1 pokos

60

Łąka 2 pokosy

120

Łąka 3 pokosy

180

Łąka 4 pokosy

240

Grunt w użytkowaniu kośno-pastwiskowym

160

Koniczyna

30

Lucerna

30

Trawy

300

Motylkowe z trawami

100

Motylkowate drobnonasienne

 

Esparceta

30

Komonica

30

Nostrzyk

30

Pastewne

 

Kapusta pastewna

120

Dynia pastewna

80

Perko

140

Inne

 

Proso

140

Gryka

100

Facelia

100

Len

80

Mak

90

Tytoń

160

Sorgo w tym zasiewy mieszane z kukurydzą

200

Wieloletnie

 

Trawy

250

Lucerna

0

Mieszanki różnych traw z motylkowatymi drobnonasiennymi

100

Warzywa: rabarbar

200

szczaw

150

chrzan

200

Warzywa polowe

 

Burak ćwikłowy

150

Szpinak zwyczajny

150

Kapusta

300

Kalafior

350

Brokuł

250

Brukselka

250

Jarmuż

120

Kalarepa

150

Rzepa

140

Rzodkiew

140

Rzodkiewka

100

Brukiew

150

Marchew

150

Pietruszka

150

Seler

250

Pasternak

150

Koper

120

Koper włoski

120

Pomidor

180

Papryka

200

Oberżyna

180

Ogórek

200

Dynia

150

Cukinia

180

Kabaczek

180

Arbuz

150

Melon

150

Sałata

150

Cykoria

150

Endywia

120

Skorzonera

180

Salsefia

120

Cebula

200

Czosnek

120

Por

250

Szczypiorek

110

Rośliny energetyczne

80

Rośliny sadownicze

 

Drzewa owocowe

60

Krzewy owocowe

80

Truskawka

50

Uprawy szkółkarskie
polowe, gruntowe

 

Siewki liściastych

150

Siewki iglastych

120

Krzewy liściaste

140

Krzewy iglaste

80

Róże

150

Kwiaty
uprawy polowe, gruntowe

 

Tulipan

200

Narcyz

200

Mieczyk

250

Hiacynt

250

Lilia

180

Irys holenderski

200

Krokus

200

Szafirek

200

Konwalia

120

Zimowit

250

Słonecznik na kwiat cięty

160

Piwonia

60

Rośliny na suche bukiety

80

Inne uprawy

170

*) z nawozów mineralnych oraz organicznych, naturalnych i środków do użyźniania gleby w przeliczeniu na równoważniki nawozowe

Wartość równoważnika azotowego dla nawozów naturalnych, środków do użyźniania gleby i różnych terminów ich stosowania:

Rodzaj nawozu

Wartość równoważnika nawozowego dla różnych terminów stosowania nawozów

jesienny

wiosenny

Obornik

0,3

0,3

Gnojowica

0,5

0,6

Gnojówka

0,5

0,8

Środki do użyźniania gleby

0,3

0,2

Azot działający = azot całkowity x równoważnik nawozowy