Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego, program rolnośrodowiskowy w 2014 roku z PROW 2007–2014 i perspektywa wsparcia rolnictwa ekologicznego z PROW 2014-2020 (realizacja od 2015 roku). Dokumentacja obowiązująca producentów żywności ekologicznej i zasady współpracy rolnika z JC oraz możliwości zbytu produktów ekologicznych – to tematy przedstawione na szkoleniach organizowanych przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wspólnie z jednostką certyfikującą Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o. Do udziału w szkoleniach zaproszono również firmy skupujące ekologiczny surowiec. Szkolenia odbyły się na terenie powiatu suwalskiego, sokólskiego i białostockiego.

Od 2014 roku wymagana jest bardziej szczegółowa dokumentacja produkcji ekologicznej w gospodarstwie. Zmieniają się też zasady wsparcia rolników ekologicznych z Programu rolnośrodowiskowego. Aby uzyskać płatność rolnośrodowiskową do upraw na GO oraz upraw sadowniczych i jagodowych trzeba będzie wykazać sprzedaż 50% plonu. Płatność do TUZ powiązana będzie z ekologicznym utrzymaniem zwierząt (beneficjenci programu od 2014 roku). Wprowadzone zostają limity powierzchniowe i degresywność. Maksymalna powierzchnia wsparcia 30 ha.

W tej sytuacji produkcja i wprowadzenie towarów na rynek z gospodarstwa jest sprawą priorytetową, tym bardziej że na surowiec ekologiczny jest duże zapotrzebowanie. Do przetwórstwa i do sprzedaży bezpośredniej jest duże zapotrzebowanie na: warzywa, owoce, zioła, zboża konsumpcyjne. Z produkcji zwierzęcej jest zainteresowanie na jaja. Planuje się też w Tykocinie ekologiczny przerób mięsa, a Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy planuje skup ekologicznego mleka.

Oferta skupu produktów ekologicznych przedstawiona na szkoleniach:

rośliny zielarskie ze stanu naturalnego (dzikorosnące) oraz z upraw ekologicznych, świeże owoce,

Dary Natury Mirosław Angielczyk
Koryciny 73, 17-315 Grodzisk, tel./fax (+48) 85 656 90 21; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.                     

"Eko-Herba" Sidoruk Eugeniusz (+48) 85 683 27 77, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Runo Sp. z o.o., ul. Bialowieska 40, 17-200 Hajnówka Tel. +48 85 682 21 95, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

owoce: truskawka, malina, porzeczka.

Agrana Fruit Polska Sp. z o.o.
Kontakt: Adam Szkiłądź - tel. 512568444

truskawki, maliny, porzeczka czarna i czerwona, aronia, rabarbar, wiśnia, jabłka, zboża, jagody leśne

Bio Berry Poland Sp. z o.o. ul. Archidiakońska 6A, 20-113 Lublin, tel. 81 442 36 26,

warzywa: brokuł, kalafior, fasola, cebula, por i dynia

Eskimos SA. Chłodnia w Sokółce, 16-100 Sokółka, ul. Białostocka 131, Janusz Chojnowski, tel. 784 442 970, Bogusław Matuk tel. 600330995

- owoce (truskawka, malina, czarna porzeczka, aronia, jabłko, jagoda leśne, wiśnia, jeżyna);

- warzywa (cukinia, cebula, marchew, fasolka szparagowa, por, dynia).

- zboża konsumpcyjne

Symbio Polska S.A, ul. Zawieprzycka 8m
20-228 Lublin,   owoce, warzywa - Grzegorz Bogatko tel. kom. 881-334-442
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
zboża - Marcin Dęga,tel. 533-216-899
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zainteresowanych zapraszamy do kontaktu z doradcami ds. ekologii w biurach powiatowych i centrali PODR oraz na organizowane szkolenia z zakresu rolnictwa ekologicznego. Doradztwo specjalistyczne świadczą również firmy skupujące.

Małgorzata Wróblewska

Dzisiaj jest 21.02.2018 godz.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie