Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Dożynki wojewódzkie na ziemi suwalskiej – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Dożynki wojewódzkie na ziemi suwalskiej


Print Friendly, PDF & Email

Gospodarze województwa podlaskiego: wojewoda podlaski Bohdan Paszkowski i marszałek województwa podlaskiego Jerzy Leszczyński, w niedzielę 26 sierpnia 2018 roku podziękowali rolnikom województwa podlaskiego za ich trud i ciężką pracę na roli. Obchody Dziękczynne rozpoczęły się o godz. 9.00 nabożeństwem w parafii Ewangelicko- Augsburskiej św. Trójcy w Suwałkach. W cerkwi prawosławnej – o godz. 10.00 rozpoczęło się nabożeństwo pod przewodnictwem Abp Jakuba. Kolejno w ogrodach klasztoru pokamedulskiego w Wigrach w pobliżu kościoła parafialnego odbyła się msza św., celebrowana przez Biskupa Ełckiego ks. Jerzego Mazura, który dziękował rolnikom i ich rodzinom za pracę, wytrwałość, miłość do Boga i Ojczyzny, której na imię Polska.

Na dożynki przyjechało wiele instytucji wspierających rolnictwo, oraz przedsiębiorcy i wystawcy z otoczenia rolnictwa. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego reprezentował zastępca dyrektora Tadeusz Markowski, który podczas mszy świętej wręczył Jego Ekscelencji Księdzu. Biskupowi Jerzemu Mazurowi kosz z produktami tradycyjnymi wytworzonymi w gospodarstwach województwa podlaskiego.

Tegoroczne zbiory nie należały do najbardziej owocnych. Długotrwała susza objęła cały teren naszego województwa. Straty są duże, wojewoda Bohdan Paszkowski odczytał list Premiera – Mateusza Morawieckiego oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jana Krzysztofa Ardanowskiego, w którym skierowali słowa podziękowania za trud i wysiłek w pracy na roli oraz zapewnienie o pomocy dla rolników.

PODR Szepietowo przy współpracy z Powiatowym Zespołem Doradztwa Rolniczego w Suwałkach przygotował wystawę płodów rolnych. Zaprezentowano snopki zbóż różnych odmian, ziemniaki, warzywa i owoce. Ponadto doradcy chętnie odpowiadali na pytania rolników i udostępniali im publikacje tematyczne autorstwa specjalistów PODR w Szepietowie. Odwiedzający stoisko PODR skorzystali z promocji produktów regionalnych częstując się sękaczem oraz mrowiskiem, które pochodziły z Wigier od p. Teresy Biziewskiej tegorocznej zwyciężczyni konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Na stoiskach dożynkowych, dostępne były przysmaki regionalne: sękacze, mrowiska, soczewiaki, sery dojrzewające, wędliny, rybi i wiele innych specjałów kuchni podlaskiej.

Tereny przyklasztorne w Wigrach na jeden dzień stały się ostoją podlaskiego rolnictwa. Uczestnikom obchodów dożynkowych nie przeszkadzał przelotny deszcz, wszyscy chętnie odwiedzali stoiska wystawiennicze i do późnych godzin wieczornych biesiadowali w rytm ludowej muzyki.

 

Sikorska Sylwia