Zdrowy styl życia w Niewinie Borowym
Artykuły w tej kategorii:
- Zdrowy styl życia w Niewinie Borowym
- W kurkumie siła
- Jedzmy zdrowo
- Jak zrobić majonez i musztardę
- Pokaz kulinarny w Zabielu
- Zdrowo znaczy smacznie
- Pokaz carvingu w Białaszewie
- Zakwas z buraka – bezcenny napój zdrowotny
- Pokaz kulinarny – smacznie, zdrowo i wesoło
- Zdrowie na talerzu
- Zdrowy styl życia w Dołubowie
- Zaplanuj podróż kulinarną po Polsce
- Smacznie i zdrowo – pokaz kulinarny w Pilikach
- Dania z produktów lokalnych
- Pokaz przygotowywania dietetycznych potraw
- Dekorowanie potraw – Wielkanoc
- Na sezon letni
- Przyjęcie karnawałowe
- Potrawy postne
- Tradycyjna Wielkanoc
- Babki, mazurki, serniki …
- Wieczerza wigilijna
- Makarony
- Kapusta — głowa pusta
- Karnawał czas zacząć…
- Kiełki – dodatek do potraw
- Potrawy postne (1)
- Wielkanocny stół
- Pieczarki
- Truskawki, poziomki, maliny
- Wiśnie, czereśnie, agrest..
- Wieczór Wigilijny
- Kasze – przepisy
- Potrawy postne (2)
- Potrawy o obniżonej zawartości cholesterolu
- Żelazo przeciw wiosennemu zmęczeniu
- Potrawy z wieprzowiny
- Karnawałowe delicje
- Karnawał
- Niezapomniane smaki z “Niezapominajki”
- Jesienne przetwory
- Rady gospodyni – przetwory
- Lato zamknięte w słoiki
- Rady gospodyni – warzywa i owoce
- Potrawy na wigilijny i świąteczny stół
- Potrawy wielkopostne
- Rady gospodyni – co trzeba wiedzieć o jajach
- Rady gospodyni – prawie wszystko o occie
- Rady gospodyni – mięso
- Domowe przetwory
- Przetwory z aronii
- Jadłospis rodzinny na sezon letni
- Mrożonki w jadłospisie
- Wartościowy dodatek nie tylko do kanapek
- Owoce w diecie
- Kasze
- Podstawowe zasady profilaktyki zdrowotnej — cholesterol
Kulinarne spotkania pt. „Zdrowy styl życia” organizowane w ramach działalności szkoleniowej PODR w Szepietowie odbywają się już od kilku lat i cieszą się uznaniem wśród mieszkanek podlaskich wsi. W czerwcu 2017 przyszła kolej na Niewino Borowe na gminie Wyszki, gdzie od kilu lat aktywnie działa Stowarzyszenie „Aktywna Wieś”, skupiające okolicznych mieszkańców.
Pokaz kulinarny dotyczył przede wszystkim propagowania zdrowego stylu życia, upowszechniania wiedzy na temat zasad prawidłowego żywienia rodziny, kaloryczności potraw, wskazania na produkty o obniżonej zawartości cukru i cholesterolu. Najatrakcyjniejszą częścią spotkania niezmiennie było przygotowanie potraw oraz degustacja smakołyków.
W pokazie wzięło udział 12 pań należących do Stowarzyszenia. Wraz z prowadzącą spotkanie specjalistką z Ośrodka Doradztwa Rolniczego uczestniczki przygotowały potrawy na gorąco: zdrowe kotlety z selera i płatków owsianych, zapiekankę z kurczaka z porem i marchewką, ryż z pieczarkami jako dodatek do mięs, a na przystawkę sałatkę kalafiorową z groszkiem. Na deser podano lekki biszkopt z jabłkami i śmietaną o niskiej zawartości cukru oraz ciasteczka z kleiku ryżowego.
Do przyprawienia wszystkich potraw użyta została wegeta naturalna ze zmiksowanej mieszanki ziół i warzyw.
Porowska Barbara