Zdrowy styl życia w Dołubowie
Artykuły w tej kategorii:
- Zdrowy styl życia w Niewinie Borowym
- W kurkumie siła
- Jedzmy zdrowo
- Jak zrobić majonez i musztardę
- Pokaz kulinarny – smacznie, zdrowo i wesoło
- Zdrowie na talerzu
- Zdrowy styl życia w Dołubowie
- Zaplanuj podróż kulinarną po Polsce
- Smacznie i zdrowo – pokaz kulinarny w Pilikach
- Dania z produktów lokalnych
- Pokaz przygotowywania dietetycznych potraw
- Dekorowanie potraw – Wielkanoc
- Na sezon letni
- Przyjęcie karnawałowe
- Potrawy postne
- Tradycyjna Wielkanoc
- Babki, mazurki, serniki …
- Wieczerza wigilijna
- Makarony
- Kapusta — głowa pusta
- Karnawał czas zacząć…
- Kiełki – dodatek do potraw
- Potrawy postne (1)
- Wielkanocny stół
- Pieczarki
- Truskawki, poziomki, maliny
- Wiśnie, czereśnie, agrest..
- Wieczór Wigilijny
- Kasze – przepisy
- Potrawy postne (2)
- Potrawy o obniżonej zawartości cholesterolu
- Żelazo przeciw wiosennemu zmęczeniu
- Potrawy z wieprzowiny
- Karnawałowe delicje
- Karnawał
- Niezapomniane smaki z “Niezapominajki”
- Jesienne przetwory
- Rady gospodyni – przetwory
- Lato zamknięte w słoiki
- Rady gospodyni – warzywa i owoce
- Potrawy na wigilijny i świąteczny stół
- Potrawy wielkopostne
- Rady gospodyni – co trzeba wiedzieć o jajach
- Rady gospodyni – prawie wszystko o occie
- Rady gospodyni – mięso
- Domowe przetwory
- Przetwory z aronii
- Jadłospis rodzinny na sezon letni
- Mrożonki w jadłospisie
- Wartościowy dodatek nie tylko do kanapek
- Owoce w diecie
- Kasze
- Podstawowe zasady profilaktyki zdrowotnej — cholesterol
W dniu 9.12.2015 we wsi Dołubowo w powiecie siemiatyckim odbył się pokaz nt. „Zdrowy styl życia – żywienie rodziny”, w którym uczestniczyło 10 kobiet. Celem pokazu było propagowanie zdrowego stylu życia, poszerzenie wiedzy na temat zasad żywienia rodziny, zapoznanie uczestniczek z podstawowymi zasadami komponowania codziennej diety, a także walorach i wartościach odżywczych kasz, zwłaszcza kaszy jaglanej. Omówione zostały wartości odżywcze podstawowych produktów żywieniowych, podział produktów spożywczych na podstawowe grupy: białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy, jak również przybliżono zasady układania jadłospisów z uwzględnieniem sezonowości.
W trakcie przygotowywania poszczególnych dań zapoznano uczestniczki z podstawowymi zasadami obróbki surowców. Wykonano „gniazda makaronowe”, zapiekankę z kurczaka, trufle kokosowe z kaszy jaglanej, czekoladowy budyń jaglany, surówka z kapusty pekińskiej. Najbardziej smakowite okazały się gniazda makaronowe i trufle kokosowe.
Gniazda makaronowe (przepis pochodzi ze str. www. kuchniabroni)
15 gniazd makaronu wstążki, 10 dag sera żółtego, 50 dag mięsa mielonego, jajko, cebula, 1 sucha bułka moczona w mleku lub 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Sos: 0,5 litra śmietany 30%, 0,5 litra wody, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, 2 płaskie łyżki mąki, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, suszona bazylia, czosnek granulowany
Wszystkie składniki farszu doprawić i dokładnie wymieszać. Podzielić na 15 równych części i uformować kulki. Gniazda makaronowe ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do każdego gniazda włożyć kulkę mięsa, lekko docisnąć tak aby mięso wypełniło makaronowe gniazdo.
Wszystkie składniki na sos wymieszać, doprawić i zalać przygotowane makaronowe gniazda. Sosu ma być tyle, aby makaron był przykryty. Posypać startym żółtym serem.
Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika 180- 200 stopni i piec ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut. Danie jest gotowe jak sos, którym jest zalany makaron, zgęstnieje.
Bożena Radziszewska