Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Zdrowo znaczy smacznie – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Print Friendly, PDF & Email

W ramach działalności statutowej nieodpłatnej jako specjalistka z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Bielsku Podlaskim, zrealizowałam planowy pokaz pt. „Zdrowy styl życia” w miejscowości Orzechowicze w gminie Bielsk Podlaski.
Pokaz w Orzechowiczach zaplanowałyśmy wspólnie z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich na lipcowy termin. We wsi jest nowa świetlica, estetycznie i nowocześnie urządzona, z wyposażoną kuchnią i łazienką. Upał szczęśliwie odpuścił i w wyznaczonym dniu przywitała nas chłodna i pochmurna pogoda. Panie z Koła Gospodyń zawitały w licznym gronie (16 osób).

Po krótkim wykładzie i omówieniu zagadnień związanych z tematem pokazu (m.in. wartości odżywcze podstawowych produktów żywieniowych, kaloryczności wybranych produktów, produkty o obniżonej zawartości cholesterolu, zasady przygotowywania i obróbki produktów, zasady układania jadłospisów z uwzględnieniem sezonowości), uczestniczki ochoczo zabrały się do przygotowania potraw zaplanowanych do degustacji. Zgodnie stwierdziły, że potrawy niskokaloryczne, o obniżonej zawartości cholesterolu i cukru mogą być pyszne i niepracochłonne. Na pokaz wybrałam niezastąpione kotlety selerowe z płatkami owsianymi, zapiekankę z fileta drobiowego, warzyw i jogurtu oraz ryż z pieczarkami jako dodatek do mięsa i kotletów. Nie zabrakło oczywiście leciutkiej sałatki z kalafiora z koperkiem i sosem jogurtowo czosnkowym.

Do przyprawiania dań używałyśmy „wegetę” przygotowaną z własnoręcznie z suszonych warzyw i ziół, bez konserwantów i wysokiej zawartości soli. Na deser było ciasto – lekki biszkopt z chudą śmietaną i jabłkami, z małą zawartością cukru.

Panie były zgodne – proste, ogólnodostępne składniki i łatwość przygotowania spowodują, że będą korzystać z poleconych przepisów. Broszury PODR „Zdrowy styl życia”, „ Zdrowy styl życia – porady i przepisy kulinarne” i „Zioła w ogrodzie” rozeszły się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki.

Porowska Barbra