Zdrowie na talerzu
Artykuły w tej kategorii:
- Zdrowy styl życia w Niewinie Borowym
- W kurkumie siła
- Jedzmy zdrowo
- Jak zrobić majonez i musztardę
- Pokaz kulinarny w Zabielu
- Zdrowo znaczy smacznie
- Pokaz carvingu w Białaszewie
- Zakwas z buraka – bezcenny napój zdrowotny
- Pokaz kulinarny – smacznie, zdrowo i wesoło
- Zdrowie na talerzu
- Zdrowy styl życia w Dołubowie
- Zaplanuj podróż kulinarną po Polsce
- Smacznie i zdrowo – pokaz kulinarny w Pilikach
- Dania z produktów lokalnych
- Pokaz przygotowywania dietetycznych potraw
- Dekorowanie potraw – Wielkanoc
- Na sezon letni
- Przyjęcie karnawałowe
- Potrawy postne
- Tradycyjna Wielkanoc
- Babki, mazurki, serniki …
- Wieczerza wigilijna
- Makarony
- Kapusta — głowa pusta
- Karnawał czas zacząć…
- Kiełki – dodatek do potraw
- Potrawy postne (1)
- Wielkanocny stół
- Pieczarki
- Truskawki, poziomki, maliny
- Wiśnie, czereśnie, agrest..
- Wieczór Wigilijny
- Kasze – przepisy
- Potrawy postne (2)
- Potrawy o obniżonej zawartości cholesterolu
- Żelazo przeciw wiosennemu zmęczeniu
- Potrawy z wieprzowiny
- Karnawałowe delicje
- Karnawał
- Niezapomniane smaki z “Niezapominajki”
- Jesienne przetwory
- Rady gospodyni – przetwory
- Lato zamknięte w słoiki
- Rady gospodyni – warzywa i owoce
- Potrawy na wigilijny i świąteczny stół
- Potrawy wielkopostne
- Rady gospodyni – co trzeba wiedzieć o jajach
- Rady gospodyni – prawie wszystko o occie
- Rady gospodyni – mięso
- Domowe przetwory
- Przetwory z aronii
- Jadłospis rodzinny na sezon letni
- Mrożonki w jadłospisie
- Wartościowy dodatek nie tylko do kanapek
- Owoce w diecie
- Kasze
- Podstawowe zasady profilaktyki zdrowotnej — cholesterol
Fakt, że sposób odżywiania się ma zasadniczy wpływ na nasze zdrowie zna niemal każdy. Jednak chcąc zastosować w praktyce zalecenia żywieniowców, pojawiają się wątpliwości jakie to ma być „zdrowe” odżywianie się i jakie produkty używać w codziennej diecie, w jaki sposób je łączyć i jak przyrządzić, aby były smaczne.
O tym dowiedziały się rolniczki z miejscowości Roszki Leśne (gm. Sokoły), na pokazie kulinarnym „Zdrowy styl życia”, gdzie pod czujnym okiem specjalistki Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie sporządzały zdrowe potrawy o obniżonej zawartości cholesterolu i cukru.
Cholesterol to związek tłuszczowy, który jest niezbędny do życia. Nie rozpuszcza się we krwi, więc aby mógł się wraz z nią przemieszczać, musi łączyć się z białkami tworząc tzw. lipoproteiny. Istnieją ich dwa rodzaje: LDL i HDL.
Dobry cholesterol HDL – zbiera i lokuje w wątrobie nadwyżki tłuszczu we krwi, gdzie ulegają rozkładowi do kwasów żółciowych. Jeśli jednak nadwyżki rosną, a organizm nie radzi sobie z nadmiarem spożywanego tłuszczu, tworzą się płytki miażdżycowe, które odkładają się w ścianach naczyń krwionośnych, utrudniając przepływ krwi. Dlatego im więcej jest cholesterolu frakcji LDL, tym większa groźba choroby niedokrwiennej serca.
Oficjalna norma zawartości cholesterolu wynosi 190mg/dl, ale należy zbadać poziom poszczególnych frakcji:
– maksymalna ilość LDL to mniej niż 135mg/dl
– minimalna ilość HDL to 40 – 80mg/dl – ale im więcej tym lepiej.
W profilaktyce ważne są produkty spożywcze obniżające poziom cholesterolu, szczególnie tez z dużą ilością błonnika np. pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, ciemny ryż, fasola, owoce i warzywa.
W trakcie pokazu wykonano zapiekankę z ryby z warzywami, sałatkę z kalafiora, kotlety z selera i płatków owsianych oraz lekki biszkopt z jabłkami. Uczestniczkom szczególnie smakowały kotlety z selera i płatków owsianych.
Przepis na kotlety :
duży seler, szklanka płatków owsianych, jajko, cebula, 3 ząbki czosnku, ½ bułki, sól, pieprz, kostka rosołowa, bułka tarta, olej do smażenia.
Cebulę i czosnek siekamy. Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę moczymy. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Wkładamy seler, lekko podsmażamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do 250 ml wrzącej wody wsypujemy płatki, chwilę gotujemy
Studzimy. Dodajemy seler, bułkę, jajko, natkę pietruszki i pokruszoną kostkę rosołową. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z surówką.
Maria Kamińska