Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Zdrowie na talerzu – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Zdrowie na talerzu


Print Friendly, PDF & Email

Fakt, że sposób odżywiania się ma zasadniczy wpływ na nasze zdrowie zna niemal każdy. Jednak chcąc zastosować w praktyce zalecenia żywieniowców, pojawiają się wątpliwości jakie to ma być „zdrowe”  odżywianie się i jakie produkty używać w codziennej diecie, w jaki sposób je łączyć i  jak przyrządzić, aby były smaczne.

O  tym  dowiedziały  się  rolniczki  z  miejscowości  Roszki  Leśne (gm. Sokoły),   na  pokazie  kulinarnym „Zdrowy styl życia”, gdzie pod czujnym okiem specjalistki Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie sporządzały  zdrowe  potrawy  o  obniżonej  zawartości  cholesterolu  i  cukru.

            Cholesterol  to  związek  tłuszczowy, który jest  niezbędny  do  życia.  Nie  rozpuszcza  się  we  krwi,  więc  aby   mógł  się  wraz  z  nią  przemieszczać,  musi  łączyć  się  z  białkami  tworząc  tzw. lipoproteiny.  Istnieją  ich  dwa  rodzaje:  LDL  i   HDL.

Dobry  cholesterol  HDL  –  zbiera  i  lokuje  w  wątrobie  nadwyżki  tłuszczu we krwi, gdzie ulegają rozkładowi   do  kwasów  żółciowych.   Jeśli jednak  nadwyżki  rosną,   a  organizm  nie  radzi  sobie  z  nadmiarem  spożywanego  tłuszczu,  tworzą  się  płytki   miażdżycowe,  które  odkładają  się  w  ścianach  naczyń  krwionośnych,  utrudniając  przepływ  krwi.  Dlatego  im  więcej  jest  cholesterolu  frakcji  LDL,  tym  większa  groźba  choroby  niedokrwiennej  serca.

Oficjalna norma zawartości  cholesterolu  wynosi  190mg/dl,  ale  należy  zbadać  poziom poszczególnych frakcji:

–  maksymalna  ilość  LDL  to  mniej  niż  135mg/dl

–  minimalna  ilość  HDL  to  40 – 80mg/dl –  ale  im  więcej  tym  lepiej.

W profilaktyce ważne są produkty  spożywcze obniżające  poziom  cholesterolu, szczególnie tez  z  dużą  ilością  błonnika  np. pełnoziarniste  pieczywo,  płatki  owsiane,  ciemny  ryż,  fasola, owoce  i  warzywa.

W   trakcie  pokazu   wykonano  zapiekankę  z  ryby  z  warzywami,   sałatkę  z  kalafiora, kotlety  z  selera  i  płatków   owsianych   oraz  lekki  biszkopt  z   jabłkami. Uczestniczkom szczególnie smakowały kotlety  z  selera   i  płatków   owsianych.

Przepis  na  kotlety :

duży  seler,  szklanka  płatków  owsianych,  jajko,  cebula,  3 ząbki  czosnku, ½  bułki,  sól,  pieprz,  kostka  rosołowa,  bułka  tarta,  olej  do  smażenia.

Cebulę  i  czosnek  siekamy.  Seler  obieramy  i  ścieramy  na  tarce  o  dużych  oczkach.  Bułkę  moczymy.  Cebulę  i  czosnek  podsmażamy  na  oleju.  Wkładamy  seler,  lekko  podsmażamy  i  odstawiamy  do  ostygnięcia.   Do  250  ml  wrzącej  wody  wsypujemy  płatki,  chwilę  gotujemy 

Studzimy.  Dodajemy  seler,  bułkę,  jajko,  natkę  pietruszki   i  pokruszoną  kostkę rosołową.  Doprawiamy do smaku i   mieszamy.  Formujemy  kotlety,  obtaczamy  w   bułce   tartej  i  smażymy  na  złoty  kolor. Podajemy z surówką.

Maria Kamińska