Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Zakwas z buraka – bezcenny napój zdrowotny – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Print Friendly, PDF & Email

To naturalny probiotyk, eliksir zdrowia i urody. Wzmacnia system odpornościowy, oczyszcza organizm i wzmacnia krew, reguluje przemianę materii.

Zakwas z buraka powstaje w procesie kiszenia buraków dzięki fermentacji, za którą odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego. To właśnie kwas mlekowy ma właściwości oczyszczające organizm, pomaga w trawieniu i reguluje florę bakteryjną jelit. Jest jednocześnie doskonałym, całkowicie naturalnym napojem energetycznym, poprawiającym kondycję i wydolność organizmu.

Dziś, bardziej niż kiedykolwiek, musimy wspierać nasz układ immunologiczny i dostarczać  organizmowi dużo witamin oraz minerałów. Coraz częściej specjaliści do spraw zdrowego żywienia wskazują na dobroczynny wpływ naturalnych kiszonek na nasz organizm. Prostym i tanim sposobem na włączenie kiszonek do codziennej diety jest picie kwasu z buraków czerwonych. Do cennych wartości odżywczych buraka nikogo nie trzeba przekonywać. Jest bogatym źródłem żelaza, witaminy C, A, E, B6, K, kwasu foliowego, potasu, magnezu i fosforu.

Zakwas z buraka ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Polecany jest w przeziębieniach i osłabieniu organizmu. Ma też silne działanie antynowotworowe, gdyż zawiera w sobie antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Wspomaga odchudzanie i pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Do przygotowania prostego zakwasu buraczanego potrzebne są:

  • 1 kilogram buraków, najlepiej z upraw bez chemii
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 płaskie łyżki soli na 2 litry przegotowanej chłodnej wody (można mniej)

Można dodać kromkę prawdziwego chleba razowego na zakwasie, ale nie jest to konieczne. Można również wykorzystać 1-2 łyżki soku z ogórków kiszonych.

Umyte buraki obrać, pokroić w talarki i umieścić wraz z przyprawami w dużym czystym szklanym słoju lub naczyniu kamionkowym. Zalać osoloną wodą tak, aby były przykryte, jeśli pływają można docisnąć je małym talerzykiem. Naczynie zakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4-7 dni. Powstającą pianę można zbierać łyżką kilka razy dziennie. Po ukiszeniu zakwas zlać do wyparzonych słoików lub szklanych butelek i przechowywać w lodówce, aby przerwać proces fermentacji. Dobry zakwas buraczany powinien być orzeźwiający i kwaskowaty w smaku. Powinien mieć czerwony, przejrzysty kolor i przyjemny zapach. Można pić go codziennie, najlepiej na czczo.

Można używać go również do przygotowania barszczu.

Porowska Barbara

PZDR Bielsk Podlaski