Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Wieczór Wigilijny – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Wieczór Wigilijny


Print Friendly, PDF & Email

Jednym z najpiękniejszych świąt chrześcijańskich jest Boże Narodzenie poprzedzone uroczystą Wigilią. Któż nie czeka na ten jedyny wieczór w roku, wieczór, który często pozostawia wiele wspomnień na całe życie. Wieczór wigilijny jest najbardziej uroczystym wieczorem w roku. Każdy bez wyjątku pragnie spędzić go w gronie najbliższej rodziny.

W ten wieczór zapomina się o krzywdach i żalach, wybacza błędy, przewinienia.
Wszyscy starają się być serdeczni. Tradycyjnie wieczerzę wigilijną rozpoczyna się ukazaniem na niebie pierwszej gwiazdki symbolizującej gwiazdę betlejemską. Ileż wysiłku i serca wkładamy w przygotowania, by ze wszystkim zdążyć nim zaświeci pierwsza gwiazdka. Bo przecież wszystko musi być zgodnie z tradycją, ozdobiona choinka, stół nakryty pięknym, śnieżnobiałym obrusem. Pod obrusem trochę sianka, na pamiątkę tego, że na sianie narodził się Chrystus. Najlepsza zastawa jaką posiadamy w domu z jednym dodatkowym nakryciem dla niespodziewanego gościa. Na talerzyku opłatek, którym przed wieczerzą podzielą się wszyscy, składając sobie nawzajem życzenia, stroik, zapalona świeca i 12 postnych potraw na pamiątkę 12 apostołów.
Taka obfitość potraw zgodnie z tradycją ma nam zapewnić również dostatek na cały rok.

A oto propozycje na ten szczególny wieczór:

Kapusta wigilijna
1 kg kiszonej kapusty, 10-15 dag suszonych grzybów, kilka suszonych śliwek bez pestek, cebula, sól, pieprz, olej
Kapustę ugotować na wolnym ogniu (ok. 1 godz.), przestudzić. Grzyby umyć, wymoczyć, ugotować, pokroić. Cebulę posiekać, podsmażyć, dodać do kapusty wraz z grzybami. Zaprawić zasmażką z mąki i łyżki oleju, przyprawić, dodać śliwki, zagotować.

Barszcz czerwony
1 kg buraków ćwikłowych, kilka suszonych grzybów, 2 cebule, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 listki laurowe, vegeta, sól do smaku, kwasek cytrynowy, natka pietruszki
Umyte i uprzednio namoczone grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły. Obrać buraki, zetrzeć na tarce, zalać zimną wodą, dodać cebulę i pozostałe przyprawy, zagotować. Wystygnięty wywar połączyć z wywarem z grzybów i kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.

Uszka wigilijne
Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, szczypta soli, odrobina wody.

Nadzienie:
Na oleju, bądź maśle podsmażamy cebulę oraz pokrojone ok. 10 dkg suszonych grzybów. Dodajemy 1 łyżkę tartej bułki, surowe jajko, sól, pieprz do smaku.
Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, kroimy na małe kwadraty, na każdym kładziemy trochę nadzienia. Kwadrat zlepiamy po przekątnej i łączymy brzegi powstałych trójkątów.
Uszka wrzucamy do gotującej i osolonej wody.

Rybne płaty pieczone
5 mrożonych płatów rybnych, 10 dkg pieczarek, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 2 dkg masła, 1 łyżka tartej bułki, sól, pieprz, cytryna
Rozmrozić płaty rybne, osolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć w oleju, wsypać tartą bułkę przyprawić solą i pieprzem oraz dodać natkę zielonej pietruszki.
Dokładnie wymieszać i smarować cienko każdy płat, zwinąć, spiąć i ułożyć na blaszce.
Na pół godziny przed podaniem obłożyć wolne miejsca pokrojonymi w ósemkę ziemniakami i upiec. Pod koniec pieczenia na każdy kawałek ryby nałożyć trochę masła. Posypać zieleniną.

Śledź w śmietanie
5 sztuk śledzi, 25 dkg cebuli, 20 dkg jabłek, 0,3 l śmietany, cukier, kwasek cytrynowy, zielona pietruszka
Śledzie wymoczyć i odfiletować, zdjąć skórę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę połączyć z jabłkami, dodać śmietanę, doprawić do smaku.
Ułożone na półmisku śledzie zalać sosem i przybrać zieloną pietruszką.

Ryba w galarecie
Karp, szczupak lub inna ryba, 3 szklanki wody, 2 cebule, pietruszka, kawałek selera, cukier, pieprz do smaku, 2 łyżeczki żelatyny
Oczyszczoną rybę możemy pokroić w kawałki lub gotować w całości.
Do ryby dodać włoszczyzny, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu.
Do wrzącego wywaru dodać sól i cukier do smaku. Pod koniec gotowania dodać odrobinę zmielonego pieprzu oraz sok z cytryny. Rybę wyjąć z wywaru, całość przecedzić, do wywaru dodać namoczoną w kilku łyżkach żelatynę i jeszcze raz zagotować.
Rybę ułożyć w salaterce, udekorować warzywami, plastrami cytryny i zalać wywarem. Pozostawić do zastygnięcia.

Makowiec drożdżowy
Ciasto: 50 dkg mąki, 6 dkg drożdży, około 1 szkl. mleka, 4 żółtka, 15 dkg cukru, 15 dkg masła, szczypta soli, cukier waniliowy
Nadzienie: 50 dkg maku, 20 dkg cukru, 5 dkg masła, 3 białka,olejek migdałowy, skórka pomarańczowa, rodzynki, rozdrobnione orzechy

Przygotować rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki, 2 łyżek mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, żółtka utrzeć, z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać masę jajeczną, ciepłe mleko, rozczyn i sól. Ciasto dokładnie wyrobić. Dodać przestudzony, uprzednio rozpuszczony tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mak sparzyć i po odsączeniu trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Stopić tłuszcz i gorący połączyć z makiem. Dodać aromat migdałowy, cukier, pianę z białek, pokrojoną skórkę pomarańczową, rodzynki i drobno posiekane orzechy.
Połowę wyrośniętego ciasta rozwał-kować na kształt prostokąta, posmarować połową masy makowej i starannie zwinąć. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta i maku. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Nakłuć ciasto widelcem, a gdy wyrośnie wstawić do piekarnika.

Kompot z suszonych śliwek
30 dkg suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki), 1/3 szkl. cukru, trochę cynamonu
Owoce umyć, zalać wodą, odstawić na kilka godzin. Wodę, w której owoce się moczyły zlać, dodać cukier i cynamon, zagotować. Włożyć owoce i gotować ok. 15 minut.

Śledź po kaszubsku
50 dag filetów śledziowych, 10 dag selera, 20 dag pieczarek,
2 marchewki, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki jogurtu, łyżka oleju, sok z cytryny

Pieczarki umyć, obrać marchewkę i seler. Pieczarki pokroić w plasterki, warzywa – w słupki. Na patelni rozgrzać olej i udusić na nim warzywa z pieczarkami, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, ostudzić. Z filetów usunąć skórę i pokroić w dzwonka. Z majonezu i jogurtu przygotować sos, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na podłużną salaterkę (pół-misek) wyłożyć warstwę duszonych i ostudzonych jarzyn, na nie ułożyć pokrojone kawałki śledzia. Całość zalać przygotowanym sosem. Udekorować natką pietruszki.

Paszteciki do czerwonego barszczu
Ciasto: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, 2 jaja, 1 łyżka cukru, ok. 1 szklanki mleka, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 20 dag margaryny, szczypta startej gałki muszkatołowej
Nadzienie: 50 dag kapusty kwaszonej, kilka suszonych grzybków, 2 łyżki tłuszczu, 1 jajo, pieprz

Kapustę udusić z grzybkami i doprawić do smaku, ostudzić, odcedzić z nadmiaru sosu i posiekać.
Z podanych składników przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną i dodać do mąki posiekanej z margaryną i gałką muszkatołową. Ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Rozwałkować na grubość 1 cm, i pokroić na ok. 10 prostokątów (6 x 8 cm). Na każdą porcję ciasta wyłożyć nadzienie, zawijać formując małe ruloniki, pozostawić do wyrośnięcia. Upiec w gorącym piekarniku.

Sałatka śledziowa
2 wymoczone śledzie, 1 jabłko, kwaszony ogórek, szklanka kukurydzy konserwowej, garstka posiekanych marynat (grzybki, śliwki, dynia), 1/3 szklanki majonezu, sól, pieprz
Śledzie pokroić w paseczki, kukurydzę osączyć, jabłko i ogórek pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do salaterki i udekorować natką pietruszki, papryką oraz gotowanym jajkiem.

Elżbieta Grunwald