Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

W kurkumie siła – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

W kurkumie siła


Print Friendly, PDF & Email

Kurkuma zwana także ostryżem długim lub szafranem indyjskim jest przyprawą z gatunku imbirowatych, stosowana od tysiącleci w kuchni Dalekiego Wschodu. Ostatnio cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. W czym tkwi sekret kurkumy?

Sekret kurkumy tkwi w kurkuminie. Jest to substancja aktywna, która odpowiada za niezwykłe działanie oraz intensywny pomarańczowo-żółty kolor przyprawy. Zawartość kurkuminy w kurkumie jest bardzo mała i wynosi zaledwie 3% kurkumy. Kurkumina jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i antynowotworowym. Jedną z najważniejszych właściwości kurkumy jest działanie przeciwzapalne co jest bardzo pomocne w trakcie przeziębień oraz infekcji bakteryjnych. Działanie kurkumy wspomagają olejki eteryczne kurkumy, które także wykazują działanie przeciwbakteryjne. W trakcie przeziębienia warto pić napar z kurkumy z dodatkiem cytryny lub imbiru. Kurkuma jest skutecznym środkiem przeciwbólowym. Warto wtedy sięgnąć po napar z gotowanej kurkumy z czarnym pieprzem, który jest doskonałą alternatywą dla tabletek przeciwbólowych. Wykazuje się również pozytywnym działaniem w leczeniu miejscowo gojących się ran i blizn oraz stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Kurkuma w naturalny sposób oczyszcza wątrobę z toksyn, a także wspomaga metabolizm i przyspiesza trawienie. Skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz pobudza wydzielanie żółci. Zalecana jest kobietom zmagającymi się z problemami menstruacyjnymi gdyż przyjmowanie kurkumy pozwala zmniejszyć ich bolesność.

Kurkuma kojarzy się nam z kuchnią indyjską. Jest idealnym dodatkiem do potraw, w szczególności do dań mięsnych. Nadaje im intensywny, charakterystyczny smak. Wzbogaca również smak i zapach zup, potraw z ryżem i warzyw. Kurkuma bardzo często stanowi dodatek do koktajli oczyszczających. Przyprawa jest dość słabo przyswajalna po spożyciu  dlatego powinna być przyjmowana wraz z czarnym pieprzem lub w towarzystwie tłuszczy, które poprawiają wchłanianie kurkuminy. Warto wiedzieć, że kurkuma stosowana jest również jako barwnik, m.in. do produkcji farb, barwienia szminek czy płukanek do włosów.

Kurczak z warzywami i kurkumą

15 dag piersi kurczaka lub indyka, ½ cebuli, 1 marchewka, 3 pieczarki, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, łyżeczka oliwy, kurkuma, papryka mielona, sól i pieprz

Mięso pokrój w paseczki, oprósz kurkumą, papryką, solą i pieprzem. Smaż na patelni do uzyskania złocistego koloru. Cebulę, marchewkę i pieczarki pokrój i podduś z łyżeczką oliwy, dodaj kukurydze i kurczaka, wymieszaj, duś jeszcze przez chwilę. Podawaj z ryżem i surówką z kapusty.

Orientalna zupa z kurkumą

1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka świeżego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, 2 ząbki czosnku, 250 g pieczarek brązowych, 1 łyżeczka przypraw 5 smaków, 750 ml bulionu warzywnego, 100 g tofu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 papryczka chili, ½ szklanki mleka kokosowego, sól himalajska, 1 kapusta bok choy (inaczej pak choi)

Na rozgrzanym oleju kokosowym smaż przez pół minuty starty na drobnych oczkach imbir oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kurkumę i przyprawę 5 smaków. Całość wymieszaj i smaż przez pół minuty. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki, posiekane chili i smaż przez kolejne 2 minuty. Zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu. Tofu pokroi w kosteczkę i polej sosem sojowym. Gdy się zagotuje zupa, zmniejsz ogień, dodaj do niej tofu oraz mleko kokosowe. Na koniec dodaj posiekaną kapustę, dopraw solą i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Kapustę bok choy można zastąpić jarmużem, szpinakiem, kapustą pekińską lub sałatą rzymską.

Przeciwzapalny koktajl z kurkumą

1 duża marchewka, 1 jabłko, ¼ małej cytryny obranej ze skórki, kawałek świeżego imbiru, kawałek świeżej kurkumy lub ¼ łyżeczki kurkumy w proszku (gotowanej około 10 min na wolnym ogniu w ¼ szklanki wody), szczypta chili

Umyta marchewkę i jabłko pokroi w kosteczkę. Cytrynę obierz ze skórki. Wszystkie składniki włóż do sokowirówki i wyciśnij sok. Dopraw koktajl szczyptą chili.

Beata Okrasińska

 

Źródło:

-Właściwości kurkumy: skuteczna jak leki, ale musisz wiedzieć jak ją jeść. http://surojadek.com/kurkuma-wlasciwosci-przepisy/

– Kurkuma i kurkumina – właściwości i zastosowanie, http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kurkuma-i-kurkumina-wlasciwosci-i-zastosowanie_43292.html

– Niezwykłe właściwości kurkumy – czy należy ją spożywać codziennie?, http://gurbacka.pl/wlasciwosci-kurkumy/

– Marchewka, imbir, kurkuma – koktajl przeciwzapalny, http://gurbacka.pl/marchewka-i-kurkuma-koktajl-przciwzapalny/

-Kurczak z warzywami i kurkumą, http://beszamel.se.pl/gulasze-i-miesa-duszone/kurczak-z-warzywami-i-kurkuma-przepis-na-aromatyczny-obiad,8626/

– Orientalna zupa z kurkumą, http://kingaparuzel.pl/blog/2017/01/zupa-z-kurkuma/