Smacznie i zdrowo – pokaz kulinarny w Pilikach
Artykuły w tej kategorii:
- Zdrowy styl życia w Niewinie Borowym
- W kurkumie siła
- Jedzmy zdrowo
- Jak zrobić majonez i musztardę
- Pokaz kulinarny w Zabielu
- Zdrowo znaczy smacznie
- Pokaz carvingu w Białaszewie
- Zakwas z buraka – bezcenny napój zdrowotny
- Pokaz kulinarny – smacznie, zdrowo i wesoło
- Zdrowie na talerzu
- Zdrowy styl życia w Dołubowie
- Zaplanuj podróż kulinarną po Polsce
- Smacznie i zdrowo – pokaz kulinarny w Pilikach
- Dania z produktów lokalnych
- Pokaz przygotowywania dietetycznych potraw
- Dekorowanie potraw – Wielkanoc
- Na sezon letni
- Przyjęcie karnawałowe
- Potrawy postne
- Tradycyjna Wielkanoc
- Babki, mazurki, serniki …
- Wieczerza wigilijna
- Makarony
- Kapusta — głowa pusta
- Karnawał czas zacząć…
- Kiełki – dodatek do potraw
- Potrawy postne (1)
- Wielkanocny stół
- Pieczarki
- Truskawki, poziomki, maliny
- Wiśnie, czereśnie, agrest..
- Wieczór Wigilijny
- Kasze – przepisy
- Potrawy postne (2)
- Potrawy o obniżonej zawartości cholesterolu
- Żelazo przeciw wiosennemu zmęczeniu
- Potrawy z wieprzowiny
- Karnawałowe delicje
- Karnawał
- Niezapomniane smaki z “Niezapominajki”
- Jesienne przetwory
- Rady gospodyni – przetwory
- Lato zamknięte w słoiki
- Rady gospodyni – warzywa i owoce
- Potrawy na wigilijny i świąteczny stół
- Potrawy wielkopostne
- Rady gospodyni – co trzeba wiedzieć o jajach
- Rady gospodyni – prawie wszystko o occie
- Rady gospodyni – mięso
- Domowe przetwory
- Przetwory z aronii
- Jadłospis rodzinny na sezon letni
- Mrożonki w jadłospisie
- Wartościowy dodatek nie tylko do kanapek
- Owoce w diecie
- Kasze
- Podstawowe zasady profilaktyki zdrowotnej — cholesterol
Panie z miejscowości Piliki w gminie Bielsk Podlaski spotkały się na kulinarnym pokazie przyrządzania zdrowych potraw, który został zorganizowany w ramach działalności szkoleniowej PODR w Szepietowie. Pokaz odbył się 17 lipca 2015 r. w świetlicy wiejskiej w Pilikach.
Promocja zdrowego stylu życia
Celem spotkania było propagowanie zdrowego stylu życia, poszerzenie wiedzy na temat zasad żywienia rodziny, a główną atrakcją – przygotowanie potraw o obniżonej zawartości cholesterolu i cukru oraz degustacja smakołyków.
W pokazie wzięło udział 11 osób. uczestniczki to zarówno panie początkujące w sztuce kulinarnej jak i doświadczone gospodynie. Wymianie uwag, doświadczeń, i pytań nie było końca.
Wśród gwaru i dobrego humoru panie wraz z prowadzącą spotkanie specjalistką z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego przygotowały potrawy na gorąco, np.: diabelskie skrzydełka, kotlety z selera i płatków owsianych, zapiekankę z kurczaka z warzywami, ryż z pieczarkami jako dodatek do mięs, a na przystawkę sałatkę kalafiorową z groszkiem. Na deser przygotowały lekki biszkopt z jabłkami i śmietaną o niskiej zawartości cukru.
Omówiony został również przepis przygotowania naturalnej wegety z warzyw korzeniowych i zielonych części ogólnie dostępnych i popularnych warzyw.
Mieszkanki Pilik, mają doskonale wyposażoną kuchnię w świetlicy wiejskiej. Zadeklarowały chęć kontynuowania podobnych spotkań.
Barbara Porowska