Rady gospodyni – przetwory
Artykuły w tej kategorii:
- Zdrowy styl życia w Niewinie Borowym
- W kurkumie siła
- Jedzmy zdrowo
- Jak zrobić majonez i musztardę
- Pokaz kulinarny w Zabielu
- Zdrowo znaczy smacznie
- Pokaz carvingu w Białaszewie
- Zakwas z buraka – bezcenny napój zdrowotny
- Pokaz kulinarny – smacznie, zdrowo i wesoło
- Zdrowie na talerzu
- Zdrowy styl życia w Dołubowie
- Zaplanuj podróż kulinarną po Polsce
- Smacznie i zdrowo – pokaz kulinarny w Pilikach
- Dania z produktów lokalnych
- Pokaz przygotowywania dietetycznych potraw
- Dekorowanie potraw – Wielkanoc
- Na sezon letni
- Przyjęcie karnawałowe
- Potrawy postne
- Tradycyjna Wielkanoc
- Babki, mazurki, serniki …
- Wieczerza wigilijna
- Makarony
- Kapusta — głowa pusta
- Karnawał czas zacząć…
- Kiełki – dodatek do potraw
- Potrawy postne (1)
- Wielkanocny stół
- Pieczarki
- Truskawki, poziomki, maliny
- Wiśnie, czereśnie, agrest..
- Wieczór Wigilijny
- Kasze – przepisy
- Potrawy postne (2)
- Potrawy o obniżonej zawartości cholesterolu
- Żelazo przeciw wiosennemu zmęczeniu
- Potrawy z wieprzowiny
- Karnawałowe delicje
- Karnawał
- Niezapomniane smaki z “Niezapominajki”
- Jesienne przetwory
- Rady gospodyni – przetwory
- Lato zamknięte w słoiki
- Rady gospodyni – warzywa i owoce
- Potrawy na wigilijny i świąteczny stół
- Potrawy wielkopostne
- Rady gospodyni – co trzeba wiedzieć o jajach
- Rady gospodyni – prawie wszystko o occie
- Rady gospodyni – mięso
- Domowe przetwory
- Przetwory z aronii
- Jadłospis rodzinny na sezon letni
- Mrożonki w jadłospisie
- Wartościowy dodatek nie tylko do kanapek
- Owoce w diecie
- Kasze
- Podstawowe zasady profilaktyki zdrowotnej — cholesterol
- Najlepsze przetwory otrzymamy wtedy, kiedy do ich przygotowania przystąpimy niemal natychmiast po zebraniu owoców czy warzyw – najlepiej tego samego dnia.
- Warzywa i owoce należ myć, zanim się je pokroi czy wydryluje – w przeciwnym razie mogą niepotrzebnie nasiąknąć wodą.
- Twarde warzywa i owoce warto przed smażeniem zanurzyć na chwilę we wrzącej osolonej wodzie. Taki zabieg, zwany blanszowaniem, stosowały powszechnie nasze prababki.
- Do marynowania zamiast octu spirytusowego lepiej używać octu winnego, który jest znacznie zdrowszy i smaczniejszy.
- Do domowych przetworów należy używać źródlanej wody, woda z kranu może znacznie pogorszyć smak i zapach przetworu.
- Aby owoce i warzywa w trakcie kiszenia nadmiernie nie zmiękły, należy dno naczynia, w którym będą się kisiły, wyłożyć umytymi i osączonymi liśćmi czarnej porzeczki, winogron, dębu lub wiśni, a także przykryć nimi ciasno ułożone produkty.
- Przeznaczone na konfitury owoce o twardej skórce, takie jak agrest, jarzębina, rajskie jabłuszka, śliwki czy morele, przed włożeniem do syropu należy ponakłuwać wyparzoną, ostrą wykałaczką lub obgotować w wodzie. Owoce łatwo rozpadające się (maliny, poziomki, truskawki) dobrze jest zanurzyć na chwilę w alkoholu – najlepiej w spirytusie, brandy lub rumie.
- Do przygotowania przetworów nie wolno używać naczyń aluminiowych, z których podczas gotowania mogą uwalniać się do potraw toksyczne związki. Wskazane jest także używanie noży i tarek wyłącznie z nierdzewnej stali.