Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Rady gospodyni – prawie wszystko o occie – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Rady gospodyni – prawie wszystko o occie


Print Friendly, PDF & Email

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku, zwykle 6% lub 10%. Powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Stosowany jako przyprawa zakwaszająca. Spożywany w nadmiarze jest szkodliwy, w niewielkich ilościach pobudza apetyt i sprzyja lepszemu trawieniu ciężkostrawnych potraw.

Ocet może być składnikiem sosów (zwłaszcza zimnych, np. większości majonezów, tradycyjnego vinaigrette itp.). Jest też najważniejszym składnikiem marynat stosowanych do konserwowania ogórków, grzybów i tzw. pikli (młodych warzyw, orzechów itp., stosowanych jako zakąska lub dodatek do sałatek). Używany też bywa jako składnik zapraw do macerowania mięsa lub ryb przed smażeniem, a zwłaszcza pieczeniem.

Ze względu na niską cenę i łatwą dostępność, ocet spirytusowy bywa do dziś powszechnie używany w gospodarstwie domowym jako podręczny środek czyszczący, dezynfekujący i odkamieniający oraz jako składnik wielu tradycyjnych przepisów na domowe odplamiacze, kosmetyki, a nawet lekarstwa.

Oto kilka przykładów zastosowania octu:
. Jeżeli przy rozmrożeniu lodówki wymyjemy ją wodą z octem, to uzyskamy pewność, że każdy z artykułów spożywczych przechowywanych zachowa swój naturalny zapach.
. Kamień skraca żywotność pralek. W tym przypadku pomogą cztery litry wody z octem, które usuną go podczas prania głównego przy 95°C.
. Kwiaty cięte wstawiamy do wody z dwiema łyżkami octu i cukru. Dzięki temu będzie można dłużej cieszyć się ich świeżością. Pamiętać należy jednak, że kwiaty trzeba wstawić dopiero, gdy woda w wazonie będzie miała temperaturę pokojową.
. Nacieki w wannie czy umywalce możemy usunąć, pocierając dane miejsce szmatką nasączoną octem. Tak samo z ramami okiennymi (ocet rozcieńczony z wodą).
. Nieprzyjemnego zapachu farby lub lakieru można uniknąć przez postawienie w odnawianym pomieszczeniu naczynia napełnionego octem. Pochłonie on zapach chemikaliów. Dymu tytoniowego możemy pozbyć się w ten sam sposób.
. Ocet utrwala kolory, jeśli więc przed praniem zanurzymy materiał w occie, to kolory nie zmyją się tak szybko.
. Owady nie lubią zapachu octu. Dlatego gdy sprzątamy kuchnię (i nie tylko), dodajemy do wody używanej do sprzątania odrobinę octu.
. Pokryte kamieniem sitka w kurkach i prysznicach wkładamy na parę godzin do octu, a uzyskamy pożądany efekt czystości.
. Rzeczy z wełny nie filcują się, jeżeli są płukane w wodzie z octem. Jeżeli dodamy do ostatniego płukania odrobinę octu, to odświeżymy w ten sposób kolory, a pranie będzie bardziej miękkie. Ocet może zastępować zmiękczacz.
. Szyby i przedmioty szklane nabiorą wprost fantastycznego połysku. Mieszanka z równych części octu i wody pozwoli na dokładne umycie okien. Szyby z mlecznego szkła są trudniejsze do umycia, dlatego należy zrobić do tego celu mieszankę octu i gruboziarnistej soli. Potem należy powierzchnię spłukać czystą wodą. W ten sposób możemy czyścić również miedź i mosiądz.
. Miejsce na dywanie na którym zostało rozlane mleko, nawet po dokładnym wyszorowaniu wodą z proszkiem, zaczyna nabierać nieprzyjemnego zapachu (pozostałości mleka zaczynają bowiem fermentować). Najlepsza jest wtedy mieszanka wody z octem.

Danuta Bagińska