Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Rady gospodyni – co trzeba wiedzieć o jajach – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Rady gospodyni – co trzeba wiedzieć o jajach


Print Friendly, PDF & Email
  • Jaja to produkt wrażliwy na zewnętrzne warunki, należy je chronić przed światłem, wilgocią i dość wysoką temperaturą. Czas przechowywania zależy przede wszystkim od ich świeżości i czystości. Przed dłuższym przechowywaniem jaj nie można myć, ponieważ usuwa się w ten sposób naturalną osłonę, chroniącą przed zakażeniem i dostępem tlenu.
  • Najlepiej przechowywać w chłodziarce układając zwężonym końcem w dół.
  • Należy unikać przechowywania jaj we wspólnym pomieszczeniu z produktami o intensywnym zapachu, który łatwo może przeniknąć do wnętrza jaja.
    Przechowywać je można w pomieszczeniach o temperaturze nie przekraczającej 12°C, ale nie niższej niż 0°C.
  • Jajka można przechowywać bez obniżania ich wartości przez 14 dni, w lodówce zaś przez 6 tygodni (raz w tygodniu obrócić o pół obrotu).
  • Jajko przeznaczone do smarowania ciasta po wierzchu, dobrze jest rozmieszać z niewielką ilością mleka – oszczędniej, a ponadto ciasto wolniej się rumieni.
  • Jeżeli po zużyciu białek pozostaną żółtka, należy włożyć je do słoika i zalać zimną wodą – długo zachowają świeżość.
  • Jeśli jaja mają służyć do ozdobienia półmiska, podczas gotowania mieszamy je delikatnie przez cały czas, aby żółtka nie znalazły się tylko po jednej stronie.
  • Jajka w koszulkach nie stracą kształtu gdy do wody, w której mają się gotować wlejemy kilka kropli octu. Żeby ugotować idealne jajka, trzeba zamieszać wrzątek w garnku i wbić jajo w sam środek wiru.
  • Szybciej ubijemy białka na sztywną pianę gdy dodamy do nich szczyptę soli i troszeczkę octu. (WK)