Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Przyjęcie karnawałowe – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Przyjęcie karnawałowe


Print Friendly, PDF & Email

Okres od „Trzech Króli” do środy popielcowej nazywany jest karnawałem. Jest to szczególny czas zabaw, przyjęć i bali. Wiele osób organizuje takie spotkania w swoich domach dla grona najbliższych czy zaprzyjaźnionych osób.

Oczywiście zabawa to nie wszystko, ważne jest smaczne jedzenie. Jednak takie przedsięwzięcie wymaga dokładnego planu, aby uniknąć sytuacji, w której to pani domu stoi w kuchni szykując wykwintne dania, zaś reszta wspaniale się bawi.
Jeśli dysponujemy dużą ilością miejsca, możemy ustawić tradycyjny stół z nakryciem dla każdego gościa. Jeżeli jednak pomieszczenie nie jest zbyt duże, wówczas lepszym rozwiązaniem może być bufet szwedzki.

Miejsce na bufet: najlepiej usytuować stół w rogu pomieszczenia, w którym będą tańce, aby nie przeszkadzał w zabawie. Na oficjalnych przyjęciach przy bufecie szwedzkim nie przewiduje się miejsc siedzących, jednak z reguły spotkania takie trwają krótko. Natomiast dla potrzeb naszej zabawy, która ma trwać do białego rana należy zaplanować odpowiednią ilość miejsc do siedzenia, przy czym ustawić je w takich miejscach, aby nie przeszkadzały tańczącym.

Uroda stołu

Na blacie stołu, w wybranym miejscu można ustawić stabilne pudełko, które będzie służyło podwyższeniu bufetu. Całość należy udrapować obrusem (może być kolorowy, współgrający barwą z kolorystyką pomieszczenia, zasłon) i na tak przygotowanym stole ustawiać potrawy. Na przygotowanym podwyższeniu można wyeksponować ciasta, desery, owoce. Warto też postawić na nim kilkuramienny świecznik z kolorowymi świecami, których płomień doda przyjęciu niepowtarzalnego nastroju, oraz kolorystycznie dopasowaną kompozycję (może być kwiatowa, lub z wykorzystaniem gałązek choinkowych, bombek, kokardek, itp.). Tutaj szerokie pole do popisu może znaleźć nasza fantazja. Musimy pamiętać, że jest to zabawa karnawałowa, więc całe pomieszczenie niech będzie kolorowe, z dużą ilością dopasowanych ze sobą barwnych elementów: balonów, ozdób, konfetti, serpentyn, itp.

Na stole ustawiamy talerzyki w jednym lub kilku stosach (ilość powinna być przynajmniej dwukrotnie wyższa niż przewidzianych gości), tuż obok w kształcie wachlarza układamy sztućce (łyżki do zupy, i widelce; noży nie podaje się), nieco dalej w szeregu szklanki, szklaneczki, napoje, itp. Ważnym elementem stołu są ładnie ułożone kolorowe serwetki. Jeśli jest nieco miejsca, przydatny może być dodatkowy niewielki stolik na niepotrzebne już nakrycia stołowe (powinny być sukcesywnie sprzątane przez gospodarzy).

Potrawy
Najlepiej niech to będą dania, które wcześniej można przygotować (sałatki, galarety, wędliny), i do których nie są potrzebne noże. Można także podać surowe warzywa pokrojone w słupki i malowniczo ułożone, do których serwuje się różne sosy i dipy. Należy koniecznie przewidzieć dania ciepłe. Nie może ich jednak być zbyt wiele. Na początek podać dowolną zupę we flaczarkach, a później (po północy) danie łatwe do przyrządzenia, ewentualnie przygotowane przed przyjęciem i nie tracące swego smaku po podgrzaniu. Wszystkie serwowane potrawy powinny być ładnie ozdobione, najlepiej elementami jadalnymi.
Oto kilka pomysłów na potrawy, które można przygotować nieco wcześniej.

Bigos z jabłek
2 kg słodkich jabłek (kwaśne rozpadają się podczas gotowania), 75 dag kiełbasy, 4 duże cebule, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, kilka ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe, sól, pieprz, zioła: tymianek, bazylia, chili.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu, dodać koncentrat pomidorowy i podsmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli, doprawić do smaku i dusić przez 10-12 minut. Następnie dodać jabłka i dusić jeszcze 10 minut. Podawać gorący z białym pieczywem. Podobnie jak bigos z kapusty, jest smaczniejszy po podgrzaniu.


Kotlety Magdy

60 dag mięsa mielonego, jajko, mała sucha bułeczka, łyżka masła, pół torebki zupy cebulowej, 5 łyżek tartej bułki, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz.
Bułeczkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle dosypując zupę cebulową, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, jeśli masa będzie zbyt gęsta – dodać 3 łyżki zimnej wody i ponownie dobrze wyrobić. Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor.

Sałatka śledziowa z bananami
30 dag filetów śledziowych, 2 banany, mała kapusta pekińska, 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany,
2 łyżki rodzynek, łyżeczka łagodnej curry, sól pieprz, cukier.

Śledzie wymoczyć, następnie osączyć i pokroić w cienkie paseczki. Banany obrać i pokroić w plasterki. Kapustę umyć i cienko poszatkować. Rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki wymieszać, dodać curry. Majonez połączyć ze śmietaną i doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać, a następnie polać śledzie. Wstawić na ok. godzinę do lodówki.

Sałatka orzechowo-selerowa
2 łodygi selera naciowego, 10 dag sera rokpol, 10 dag łuskanych orzechów włoskich, łyżka koniaku, 4 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego, 2 łyżki soku z cytryny lub łyżka octu winnego, cukier, sól, pieprz.
Selery umyć, osuszyć, drobno pokroić. Orzechy podzielić na ćwiartki i wymieszać z pokrojonymi selerami, lekko posolić i odstawić do lodówki. Przed podaniem zrobić sos: rozgnieść w miseczce ser, dodać koniak, olej, sok z cytryny, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i polać schłodzoną sałatkę.

Kurczak w warzywach
50 dag piersi kurczaka, 50 dag białej kapusty, 50 dag marchewek, 50 dag cebuli, 50 dag pieczarek, 2 kostki rosołowe, 2/3 szklanki oleju, 10 dag rodzynek, pieprz, sól.
Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki; marchew oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej; pieczarki umyć i pokroić w paseczki. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć mięso i przełożyć je do dużego rondla i kolejno postępować tak samo z wszystkimi warzywami. W szklance gorącej wody rozpuścić kostki rosołowe i wlać do rondla, dodać rodzynki i wszystko wymieszać. Dusić pól godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło ze świeżą bagietką.
To danie może być serwowane po północy.

Pączki serowe
60 dag mąki, 40 dag tłustego sera twarogowego, 12 dag margaryny, 15 dag cukru, 2 dag drożdży, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany, 4 jaja, 3 łyżki mleka, torebka cukru waniliowego, sól, 3/4 szklanki konfitur lub dżemu, 1/2 litra oleju (lub 1/2 kg smalcu)
do smażenia, szklanka cukru pudru do posypania.

Z drożdży, mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Ser zemleć. Pozostałą mąkę wymieszać z posiekaną margaryną, śmietaną, serem, jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą, dodać rozczyn i wymieszać na jednolitą masę. Następnie formować kulki, do środka każdej kładąc łyżeczkę konfitur. Odłożyć do wyrośnięcia.
Wlać do rondla olej lub rozpuścić smalec, rozgrzać do odpowiedniej temperatury i wkładać wyrośnięte pączki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na bibule a następnie posypywać cukrem pudrem lub polewać lukrem.

Faworki na piwie
6 żółtek, piwo – tyle ile wynosi objętość żółtek, 3 łyżki cukry, 20-25 dag mąki, kilogram smalcu
do smażenia,1/2 szklanki cukru pudru do posypania.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać piwo, a następnie mąkę i wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie rozwałkować cienko, wykrawać radełkiem faworki i smażyć na gorącym tłuszczu, osączać na bibule. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dip ziołowy
filiżanka majonezu, kubeczek kwaśnej śmietany, cebula, po 2 łyżki posiekanej natki
pietruszki, koperku, melisy, trybuli, itp., sok z cytryny, cukier, sól, pieprz.

Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać i rozetrzeć z majonezem i kwaśną śmietaną na gładką masę. Dip powinien mieć konsystencję gęstego kremu. Dodać zioła, doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Życzę wspaniałej zabawy

Joanna Czarkowska