Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Potrawy o obniżonej zawartości cholesterolu – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Potrawy o obniżonej zawartości cholesterolu


Print Friendly, PDF & Email

Sałatka z wędzonej ryby i selera
30 dag wędzonej ryby, 1 duży seler, natka pietruszki lub szczypiorek, sól, pieprz;
na sos: 5 łyżek jogurtu, 3 łyżki twarożku homogenizowanego, łyżeczka musztardy.

Seler ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Rybę oczyścić ze skóry i ości, pokroić w kostkę. Wymieszać rybę, seler, natkę z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z fasoli
szklanka fasoli ugotowanej na sypko, papryka żółta, cebula czerwona, 3 ogórki korniszony, jabłko Boiken lub Szara Reneta, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu dietetycznego, ewentualnie 2 łyżki posiekanej rzeżuchy.
Fasolę przekroić na pół, paprykę, cebulę, ogórki i jabłka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku przyprawami. Posypać po wierzchu rzeżuchą.

Gołąbki z grzybami
nadzienie: 10 dag kaszy krakowskiej, 1 jajo, 2 dag suszonych grzybów, 1-2 łyżki oliwy, 4 dag cebuli, przyprawy;
na sos: 1,5 dag suszonych grzybów, 5 dag cebuli, 2 łyżki oliwy, 2 płaskie łyżki mąki, szklanka wywaru z grzybów, 1/2 szklanki rosołu (może być z kostki warzywnej), 4 łyżki śmietany 12%, sparzone liście kapusty.

Przygotować nadzienie: kaszę ugotować na sypko z łyżką oleju; grzyby ugotować, odcedzić i drobno posiekać; cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Wszystkie składniki wymieszać z jajem i przyprawami. Nadzienie nakładać na liście, zawijać i układać w garnku, podlać wywarem z grzybów. Można dodać 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty. Dusić do miękkości.
Oddzielnie przygotować sos grzybowy: grzyby ugotować do miękkości, ostudzić i drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy, dodać grzyby, wlać rosół, zagotować a następnie wlać wywar z grzybów wymieszany z mąką, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprawić śmietaną.
Gołąbki podawać polane sosem grzybowym.

Potrawka z kurczaka
60 dag kurczaka (najlepiej bez skóry), 20 dag pieczarek, 10 dag marchwi, 4 dag pietruszki, 2 dag selera, 4 dag pora, 2 płaskie łyżki mąki, 5 łyżek śmietany 12%, koperek lub natka pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz.
Mięso kurczaka pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą; warzywa obrać, umyć, pokroić i dodać do kurczaka. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni. Gdy składniki będą miękkie, dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i niewielką ilością gorącego wywaru. Dodać pieczarki, zagotować. Przed podaniem posypać posiekaną natką lub koperkiem.

Pierś z kurczaka z jabłkami pieczona w folii
40 dag piersi, mielone ziele angielskie, sól, pieprz, 50 ml białego wina, 1 łyżka keczupu, 2 łyżki konfitury z borówki, 4 małe jabłka, margaryna, folia aluminiowa.
Przygotować 4 filety, posypać przyprawami, skropić winem, posmarować keczupem, na każdą porcję wyłożyć po pół łyżki konfitury z borówki, obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Wszystko przełożyć na kawałki folii posmarowanej margaryną. Każdą porcję tak owinąć folią, aby podczas pieczenia nie wyciekał sos. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30-35 minut. Podawać z ryżem lub kaszą.

Joanna Czarkowska