Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Potrawy na wigilijny i świąteczny stół – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Potrawy na wigilijny i świąteczny stół


Print Friendly, PDF & Email

Barszcz wigilijny

kg buraków ćwikłowych, kilka suszonych grzybów, 2 cebule, przyprawy: po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, sól do smaku, kwasek cytrynowy

Umyte i uprzednio namoczone grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły. Obrane buraki zetrzeć na tarce, zalać zimną wodą, dodać cebulę i pozostałe przyprawy. Zagotować. Wystygnięty wywar połączyć z wywarem z grzybów i zagotować. Na koniec doprawić solą i kwaskiem cytrynowym.

Uszka do barszczu

Ciasto: 1/2 kg mąki, jajko, pół szklanki wody, sól.
Nadzienie: 20 dag grzybów suszonych, 10 dag cebuli, bułka, 4 łyżki oleju, sól, pieprz

Grzyby i bułkę namoczyć, cebulę obrać i przesmażyć. Wszystko zemleć, dodać sól, pieprz i wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać uszka.
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i pokroić na małe kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć trochę nadzienia. Zlepiać i formować uszka. Następnie wrzucić do gotującej i osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch są ugotowane.

Kapusta ze śliwkami

kg kiszonej kapusty, 20 dag suszonych śliwek, cebula, 3 łyżki oleju, przyprawy: sól, pieprz, łyżka maggi lub sosu sojowego

Kapustę odcisnąć, włożyć do garnka i dodać wypłukane i pokrojone śliwki oraz przyprawy. Zalać litrem wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Tak przygotowaną dodać do kapusty. Kapustę dusić, mieszając od czasu do czasu. Podawać do smażonej ryby np. karpia.

Ryba w cieście

1/2 kg filetów rybnych, sól lub przyprawa do ryb
Ciasto: 1,5 szklanki mąki, jajko, 1/2 szklanki mleka, sól, odrobina mielonej papryki, olej do smażenia

Filety posolić lub posypać przyprawą do ryb. Przygotować ciasto. Do mąki dodać żółtka, olej oraz tyle mleka by powstało ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki. Ciasto posolić, dodać paprykę i na końcu ubitą pianę z białka.
Przygotowaną wcześniej rybę zanurzyć w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Smażyć z obu stron rumieniąc.

Śledź po japońsku

4 małe śledzie, 2 jaja, 1/2 szklanki groszku konserwowego, 3 łyżki majonezu, 2 cebule, ogórek kwaszony, 2 łyżki śmietany, jabłko

Wymoczone śledzie oczyścić, wyfiletować. Cebulę pokroić w plastry i sparzyć wrzątkiem zaś ogórek kwaszony pokroić w kostkę. Jabłko obrane zetrzeć na tarce jarzynowej. W filety śledziowe zawinąć cebulę, 1/2 ugotowanego jaja, pokrojony ogórek i jabłko. Zwinięte filety ułożyć na półmisku. Po bokach obłożyć groszkiem konserwowym. Majonezem rozmieszanym ze śmietaną polać filety, udekorować natką pietruszki.

Kompot z suszonych owoców

30 dag suszonych owoców: jabłek, śliwek, gruszek i moreli, 1/3 szklanki cukru, cynamon

Owoce umyć, zalać wodą, zostawić na kilka godzin. Wodę, w której się moczyły zlać, dodać cukier i cynamon. Zagotować. Włożyć owoce i gotować około 15 minut.

Szynka w winie

2 kg szynki, warzywa: cebula, seler, por, marchewka, pietruszka, kilka goździków, szklanka wina (najlepsze wino czerwone), 4 łyżki masła

Szynkę natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. W chłodnym miejscu pozostawić na kilka godzin. Warzywa oczyścić i pokroić w paseczki a następnie podsmażyć na maśle i włożyć do brytfanny. Szynkę obłożoną goździkami ułożyć w warzywach i podlać winem. Piec około godziny w temperaturze 200°C.

Kurczak z miodem

Kurczak, łyżka oleju, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, ząbek czosnku, szczypta bazylii, łyżka mąki, 3 łyżki miodu, 1/2 szklanki mleka, 15 dag pieczarek

Kurczaka podzielić na części, osuszyć a następnie natrzeć solą, olejem i czosnkiem. Na koniec oprószyć papryką i odstawić w chłodne miejsce. Po upływie 2 godzin nagrzać piekarnik i wstawić kurczaka polanego stopionym masłem oraz oprószyć mąką. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Gdy mięso się zarumieni zmniejszyć płomień i polać kurczaka miodem wymieszanym z mlekiem. Piec dalej podlewając wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia dodać pieczarki umyte i pokrojone. Piec, do czasu gdy po nakłuciu mięsa pojawi się biała kropla soku, kurczak wówczas jest gotowy.

Sałatka egzotyczna

puszka mandarynek, 1-2 owoce kiwi, 2-3 banany, cytryna, łyżka miodu, kieliszek koniaku

Do osączonych mandarynek dodać pokrojone w plasterki banany oraz ćwiartki owoców kiwi. Wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i koniakiem. Dobrze schłodzoną sałatkę podawać w szklanych pucharkach.

Miodownik

szklanka miodu, szklanka cukru, 12-25 dag masła lub margaryny, 50-60 dag mąki, 4 jaja, szklanka świeżej śmietany, łyżeczka sody, łyżeczka przypraw korzennych

Miód podgrzać aby się rozpuścił, następnie ucierać z żółtkami, cukrem i rozpuszczonym masłem lub margaryną. Sodę rozpuścić w małej ilości mleka, wlać do ucieranej masy.
Dodać przyprawę korzenną i śmietanę oraz małymi porcjami mąkę. Białka ubić na pianę, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec od 45 do 60 minut.

Strucla z bakaliami

Ciasto: 3 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 6 żółtek, 2/3 szklanki mleka, szklanka cukru, cukier waniliowy, szczypta soli
Nadzienie: 25 dag posiekanych bakalii: orzechy, rodzynki, figi

Przygotować rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą, wlać do przesianej mąki. Kolejno dodać wyrośnięty rozczyn, wymieszać, po czym zagnieść ciasto. Następnie wyrabiając ciasto powoli wlewać roztopione masło.
Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt i posypać placek bakaliami. Zwinąć wzdłuż krótszego brzegu. Przełożyć struclę do natłuszczonej formy i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie można je posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku około 40 minut.

Elżbieta Grunwald