Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Pokaz kulinarny w Zabielu – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Print Friendly, PDF & Email

Zdrowe odżywianie cieszy się niesłabnącą popularnością. Specjaliści Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w ramach promowania zdrowego stylu życia organizują pokazy kulinarne, na których mieszkańcy obszarów wiejskich mogą osobiście przygotować a później też spróbować ciekawe potrawy.

Rolniczki z Koła gospodyń wiejskich w Zabielu, 14 listopada br. uczestniczyły w pokazie – Zdrowy styl życia – zorganizowanym przez doradcę z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w  Kolnie. W planie pokazu było przygotowanie kotlecików z płatków owsianych, do których wykonano surówkę z kapusty pekińskiej. Jako przystawkę przygotowano sałatkę owocowo-warzywną. Jako napój ugotowano kompot z owoców zebranych w gospodarstwie. Na deser była domowa szarlotka, którą uczestniczki upiekły dzień wcześniej.

Pokaz rozpoczęto rozdaniem przepisów do przygotowania zaplanowanych potraw. Każdą czynność dokładnie omówiono. Gospodynie rozdzieliły między siebie czynności do wykonania. Część kobiet została w kuchni i kroiła składniki do potraw. Druga część pań wzięła się za dekorację stołu. W miłej atmosferze bardzo szybko przygotowano zdrowe potrawy. Zwrócono również uwagę na estetyczne podawanie potraw, na umiejętność dekoracji w myśl zasady, że najpierw jemy oczami.

Przy ładnie zastawionym stole uczestniczki degustowały przygotowane potrawy. Furorę zrobiły kotleciki z płatków owsianych. Smakowały wszystkim bez wyjątku, a kobiety stwierdziły, że świetnie nadają się  na bezmięsne drugie danie.

Wszyscy uczestnicy byli bardzo zadowoleni. Wyrazili chęć zorganizowania w najbliższym czasie następnego pokazu żywieniowego. Na zakończenie rozdano wszystkim uczestnikom pokazu różne broszurki PODR w Szepietowie. Najbardziej podobała się broszurka „Zdrowy styl życia – porady i przepisy kulinarne”.

Mariola Piwowarska