Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Pieczarki – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Pieczarki


Print Friendly, PDF & Email

Pieczarki od dawna odgrywają dużą rolę w jadłospisie jako dodatek do potraw o walorach smakowychi aromatycznych. Pobudzają apetyt i urozmaicają nasze pożywienie, a odpowiednio przyrządzone mogą stanowić danie podstawowe o dużej wartości odżywczej. Oprócz węglowodanów i białka w grzybach znajdują się też pewne ilości witamin, soli mineralnych oraz niektóre mikroelementy. Pieczarki można jeść również surowe. Myślę, że wszyscy chętnie jemy potrawy z pieczarkami i z pieczarek.

Sałatka z pieczarek i pomidorów
0,35 kg pieczarek, 0,20 kg pomidorków koktajlowych lub 2-3 pomidory, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta pieprzu, soli i cukru, 4 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, natka pietruszki
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski, pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Umytą natkę pietruszki posiekać, czosnek obrać i również posiekać. W misce utrzeć oliwę, posiekaną pietruszkę, czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i ocet, dodać pomidory i pieczarki, wymieszać i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej do zmacerowania.

Sałatka drobiowa z pieczarkami
0,25 kg pieczarek, 0,25 kg gotowanej piersi z kurczaka lub indyka, 2-3 jaja, po 3 łyżki czerwonej fasolki z puszki i groszku konserwowanego, biała część średniego pora, 1 mały ogórek konserwowy, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, pieprz i sól do smaku.
Pieczarki umyć, oczyścić, zblanszować, ostudzić i pokroić. Por pokroić w półplasterki, ogórek i jaja w kostkę, pierś drobiową w paski. Fasolkę i groszek osączyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem i połączyć z sałatką.

Szaszłyki z pieczarek
30 średnich pieczarek, 0,20 kg wędzonego boczku, 4 cebulki, 2-3 papryki, 5 niedużych pomidorów
Pieczarki umyć, oczyścić, odciąć trzony. Boczek i paprykę pokroić w większą kostkę. Pomidory i cebulę pokroić w krążki. Przygotować patyczki lub szpilki, na które nadziewać na przemian wszystkie składniki, posypać solą i pieprzem. Szpilki oprzeć końcami na wąskiej blasze do pieczenia i wstawić na kilkanaście minut do gorącego piekarnika. Zrumienione podawać z ryżem na sypko lub pieczywem.

Roladki z indyka z pieczarkami
Przygotować 6 plastrów piersi z indyka, 6 cienkich, ale długich plastrów chudego boczku, pieprz,
1-2 łyżki oliwy, 3 łyżki śmietanki, 1/2 szkl. białego wina, 1/2 szkl. soku jabłkowego.
Farsz: ok. 0,35 kg pieczarek, mała cebula, łyżka masła, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Mięso oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na desce. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać umyte i pokrojone pieczarki i dusić aż odparują. Uduszone grzyby zmiksować lub posiekać na desce, wymieszać z natką. Rozsmarować nadzienie na plastrach mięsa, zwinąć roladki, każdą owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na patelni, przełożyć do rondla, wlać wino, sok jabłkowy i dusić do miękkości. Pod koniec dodać śmietankę. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Opracowała: Bożena Radziszewska