Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Niezapomniane smaki z „Niezapominajki” – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Niezapomniane smaki z „Niezapominajki”


Print Friendly, PDF & Email

Gospodarstwo ekoturystyczne Wandy i Ryszarda Hryców w Jeńkach nosi wdzięczną nazwę „Niezapominajka”. Przyciąga licznych turystów z racji na położenie w bliskim sąsiedztwie Narwiańskiego Parku Narodowego, z podobnymi do Amazonii dzikimi rozlewiskami rzeki Narwi. Biegnie tędy Podlaski Szlak Bociani. Turystyczną atrakcją są także potrawy kuchni regionalnej. Gospodarze proponują gościom uczestnictwo w wypieku chleba razowego na zakwasie oraz przy wyrobie sera podpuszczkowego. Kulinarną specjalnością gospodyni są kulebianki i jagodzianki. Miałam okazję towarzyszyć pani Wandzie przy ich sporządzaniu. Smakowały wybornie.

Żurek

Składniki: 4 łyżki mąki żytniej, skórka razowego chleba, 2 ząbki czosnku, majeranek.

W słoju mąkę żytnią zalać letnią przegotowaną wodą, dodać skórkę razowego chleba i ząbki czosnku. Słój przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 4 dni.
Przygotować litr warzywnego wywaru, dodać szklankę żuru, sól i majeranek do smaku.

Jagodzianki

Składniki (na 30 sztuk): 1 kg mąki, 4 jaja, 20 dag masła (własnego wyrobu), 5 dag drożdży, 2 szklanki mleka, słoiczek dżemu jagodowego, 10 dag cukru, sól, cukier waniliowy.

Z drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżki mąki i łyżeczki cukru przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Utrzeć jaja z cukrem i solą. Do przesianej mąki dodać jaja z cukrem, rozczyn, resztę ciepłego mleka oraz cukier waniliowy. Ciasto dobrze wyrobić. Na koniec dodać stopione masło oraz wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odstawać „od ręki”. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Formować bułeczki, nakładając do środka dżem jagodowy. Ułożyć na blasze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200°C.

Kulebianki

Składniki (na 30 sztuk): 90 dag mąki pszennej, 10 dag mąki grahamki, 4 jaja, 20 dag masła (własnego wyrobu), 5 dag drożdży, 1/2 litra mleka, 5 dag cukru, sól, farsz, żółtko do smarowania bułeczek, sezam doposypania
Farsz: 1 główka średniej wielkości kapusty, 1/2 kg grzybów, 2 cebule, 2 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Wykonanie farszu: kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, grzyby namoczyć i drobno pokroić. Wszystko razem dusić do miękkości. Na koniec dodać pomidory.

Przygotować rozczyn jak w przepisie na jagodzianki.

Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do mąki pszennej i grahamki dodać jaja, rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Ciasto dobrze wyrobić. Na koniec dodać stopione masło oraz ponownie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki i nakładać farsz kapuściano-grzybowy. Przygotowane kulebianki układać na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnem sezamu. Piec ok. 30. min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200°C.

notowała: Katarzyna Śniecińska
Wiadomości Rolnicze 11/2007