Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Na sezon letni – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Na sezon letni


Print Friendly, PDF & Email

JABŁKA ZAPIEKANE Z KREMEM

4-5 dużych jabłek, 2 łyżki konfitur lub dżemu, 2 łyżki cukru, 2 jaja, skórka z cytryny.

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne a wgłębienia napełnić konfiturami lub dżemem. Wstawić do gorącego piekarnika. Jaja sparzyć, żółtka utrzeć z częścią cukru, dodać skórkę otartą z cytryny. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę z pozostałą częścią cukru, wymieszać z utartymi żółtkami. Upieczone jabłka wyjąć, obłożyć kremem i zapiec.

PASTA JAJECZNA

6 jaj, cebula, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki, sól, pieprz, łyżka musztardy.

Jaja ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i poddusić. Przepuścić przez maszynkę jaja i cebulę, dodać majonez, musztardę, natkę, przyprawy i dokładnie wymieszać.

SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

4 opakowania serka homogenizowanego, 5 galaretek różnokolorowych, 30 dag owoców sezonowych lub z syropu.

Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody i wymieszać dokładnie z zawartością jednego opakowania serka homogenizowanego i wylać do formy, wstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotować następną porcję serka z galaretką i postępować tak jak poprzednio, aż do wyczerpania składników. Na wierzch wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

SAŁATKA Z KURCZAKA

upieczony filet piersi z kurczaka, 4 krążki ananasa z puszki, 3 jaja na twardo, mały słoik majonezu, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.

Mięso, ananasy, jaja pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem i ketchupem. Lekko schłodzić. Podawać posypane siekanym szczypiorkiem.

PASTA Z RYBY WĘDZONEJ

20 dag ryby wędzonej, 20 dag sera twarogowego, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki oleju słonecznikowego, pół cebuli, sól, pieprz.

Mięso ryby oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić. Dodać ser twarogowy rozdrobniony widelcem. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

RYŻ Z JABŁKAMI

20 dag ryżu, 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kg jabłek, 15 dag cukru, cukier waniliowy, cynamon, 2 jaja, szklanka śmietany, cukier puder, masło do posmarowania formy.

Ryż umyć, ugotować na sypko (w wodzie z mlekiem i masłem). Jaja lekko ubić, wymieszać z ugotowanym i ostudzonym ryżem (do masy można dodać sparzone rodzynki). Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami na przemian ryż oraz jabłka pokrojone w plastry i wymieszane z cukrem oraz cukrem waniliowym (pierwszą i ostatnią warstwą powinien być ryż). Zalać śmietaną i zapiec w gorącym piekarniku. Można podawać na gorąco lub na zimno polane śmietaną z cukrem i cynamonem.

PASZTECIKI Z MIĘSA I PIECZAREK

50 dag mięsa mielonego, 20 dag pieczarek, 2 cebule, 20 dag bułki tartej, 2 jaja, 2 szklanki mąki, mleko, woda, sól, oliwa, vegeta.

Z mąki, jaj, mleka i wody przygotować ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany i posmażyć niezbyt grube placki naleśnikowe.
Mięso mielone podsmażyć wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, pieczarki pokroić w plastry i poddusić na patelni. Wszystkie składniki (mięso, cebula i pieczarki) przepuścić przez maszynkę, ewentualnie zagęścić kilkoma łyżkami bułki tartej, dodać przyprawy. Masę dokładnie wymieszać, nakładać na naleśniki, zawijać w kopertę. Uformowane podłużne paszteciki panierować w jajku i bułce tartej, obsmażać na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

4 filety śledziowe, 4 ziemniaki, cebula, 2 ogórki korniszony, 2 kwaskowate jabłka, mały słoik majonezu, posiekana natka pietruszki, pieprz.

Śledzie wymoczyć i pokroić w paski. Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i wraz z ogórkiem, cebulą i jabłkiem pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem, posypać po wierzchu natką.

ZAPIEKANKA Z MAKARONU, WARZYW I WĘDLINY

40 dag makaronu (świderki, muszelki), 25 dag wędliny (kiełbasy), 15 dag startego żółtego sera, 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego, sól, pieprz, łyżka masła, natka pietruszki, jajo, 1/2 szklanki śmietany.

Makaron ugotować, odcedzić, ostudzić; wędlinę pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w półplasterki, podsmażyć razem z kiełbasą. Warzywa obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej, poddusić na patelni do miękkości, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i układać warstwami: makaron wymieszany z połową sera żółtego, warzywa, kiełbasę z cebulą. Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z jajkiem. Wierzch posypać resztą sera. Zapiec w piekarniku.

WIENIEC TRUSKAWKOWY

50 dag truskawek, 1 łyżka cukru waniliowego, szklanka wody, 8 dag masła, szczypta soli, skórka otarta z połowy cytryny, 20 dag mąki, 4 jaja, 1/2 l śmietany, 6 łyżek cukru.

Truskawki umyć, odłożyć kilka sztuk do dekoracji, pozostałe wymieszać z cukrem waniliowym i odstawić. Zagotować wodę z masłem, solą i skórką z cytryny. Dosypać przesianą mąkę i mieszać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Ciasto przełożyć do miski, przestudzić i ucierać dodając kolejno po jednym jaju. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać na dużej blasze 12 ptysiów tworząc okrąg. W czasie pieczenia, gdy ciasto wyrośnie połączą się w wieniec. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C, wylać na dno piekarnika ok. 1/2 filiżanki wody, szybko zamknąć piekarnik, piec ciasto ok. 20 minut. W tym czasie truskawki przetrzeć przez sito, śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Szprycę napełnić 5 łyżkami bitej śmietany, zaś do pozostałej dodać przetarte truskawki. Jeszcze ciepły wieniec przekroić na dwa placki, a po ostygnięciu napełnić przygotowanym kremem. Przykryć górną częścią, na każdym ptysiu wycisnąć „różyczkę” ze śmietany i każdą udekorować kawałkiem truskawki.