Na sezon letni
Artykuły w tej kategorii:
- Zdrowy styl życia w Niewinie Borowym
- W kurkumie siła
- Jedzmy zdrowo
- Jak zrobić majonez i musztardę
- Pokaz kulinarny w Zabielu
- Zdrowo znaczy smacznie
- Pokaz carvingu w Białaszewie
- Zakwas z buraka – bezcenny napój zdrowotny
- Pokaz kulinarny – smacznie, zdrowo i wesoło
- Zdrowie na talerzu
- Zdrowy styl życia w Dołubowie
- Zaplanuj podróż kulinarną po Polsce
- Smacznie i zdrowo – pokaz kulinarny w Pilikach
- Dania z produktów lokalnych
- Pokaz przygotowywania dietetycznych potraw
- Dekorowanie potraw – Wielkanoc
- Na sezon letni
- Przyjęcie karnawałowe
- Potrawy postne
- Tradycyjna Wielkanoc
- Babki, mazurki, serniki …
- Wieczerza wigilijna
- Makarony
- Kapusta — głowa pusta
- Karnawał czas zacząć…
- Kiełki – dodatek do potraw
- Potrawy postne (1)
- Wielkanocny stół
- Pieczarki
- Truskawki, poziomki, maliny
- Wiśnie, czereśnie, agrest..
- Wieczór Wigilijny
- Kasze – przepisy
- Potrawy postne (2)
- Potrawy o obniżonej zawartości cholesterolu
- Żelazo przeciw wiosennemu zmęczeniu
- Potrawy z wieprzowiny
- Karnawałowe delicje
- Karnawał
- Niezapomniane smaki z “Niezapominajki”
- Jesienne przetwory
- Rady gospodyni – przetwory
- Lato zamknięte w słoiki
- Rady gospodyni – warzywa i owoce
- Potrawy na wigilijny i świąteczny stół
- Potrawy wielkopostne
- Rady gospodyni – co trzeba wiedzieć o jajach
- Rady gospodyni – prawie wszystko o occie
- Rady gospodyni – mięso
- Domowe przetwory
- Przetwory z aronii
- Jadłospis rodzinny na sezon letni
- Mrożonki w jadłospisie
- Wartościowy dodatek nie tylko do kanapek
- Owoce w diecie
- Kasze
- Podstawowe zasady profilaktyki zdrowotnej — cholesterol
4-5 dużych jabłek, 2 łyżki konfitur lub dżemu, 2 łyżki cukru, 2 jaja, skórka z cytryny.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne a wgłębienia napełnić konfiturami lub dżemem. Wstawić do gorącego piekarnika. Jaja sparzyć, żółtka utrzeć z częścią cukru, dodać skórkę otartą z cytryny. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę z pozostałą częścią cukru, wymieszać z utartymi żółtkami. Upieczone jabłka wyjąć, obłożyć kremem i zapiec.
6 jaj, cebula, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki, sól, pieprz, łyżka musztardy.
Jaja ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i poddusić. Przepuścić przez maszynkę jaja i cebulę, dodać majonez, musztardę, natkę, przyprawy i dokładnie wymieszać.
4 opakowania serka homogenizowanego, 5 galaretek różnokolorowych, 30 dag owoców sezonowych lub z syropu.
Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody i wymieszać dokładnie z zawartością jednego opakowania serka homogenizowanego i wylać do formy, wstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotować następną porcję serka z galaretką i postępować tak jak poprzednio, aż do wyczerpania składników. Na wierzch wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.
upieczony filet piersi z kurczaka, 4 krążki ananasa z puszki, 3 jaja na twardo, mały słoik majonezu, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.
Mięso, ananasy, jaja pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem i ketchupem. Lekko schłodzić. Podawać posypane siekanym szczypiorkiem.
20 dag ryby wędzonej, 20 dag sera twarogowego, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki oleju słonecznikowego, pół cebuli, sól, pieprz.
Mięso ryby oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić. Dodać ser twarogowy rozdrobniony widelcem. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
20 dag ryżu, 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kg jabłek, 15 dag cukru, cukier waniliowy, cynamon, 2 jaja, szklanka śmietany, cukier puder, masło do posmarowania formy.
Ryż umyć, ugotować na sypko (w wodzie z mlekiem i masłem). Jaja lekko ubić, wymieszać z ugotowanym i ostudzonym ryżem (do masy można dodać sparzone rodzynki). Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami na przemian ryż oraz jabłka pokrojone w plastry i wymieszane z cukrem oraz cukrem waniliowym (pierwszą i ostatnią warstwą powinien być ryż). Zalać śmietaną i zapiec w gorącym piekarniku. Można podawać na gorąco lub na zimno polane śmietaną z cukrem i cynamonem.
PASZTECIKI Z MIĘSA I PIECZAREK
50 dag mięsa mielonego, 20 dag pieczarek, 2 cebule, 20 dag bułki tartej, 2 jaja, 2 szklanki mąki, mleko, woda, sól, oliwa, vegeta.
Z mąki, jaj, mleka i wody przygotować ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany i posmażyć niezbyt grube placki naleśnikowe.
Mięso mielone podsmażyć wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, pieczarki pokroić w plastry i poddusić na patelni. Wszystkie składniki (mięso, cebula i pieczarki) przepuścić przez maszynkę, ewentualnie zagęścić kilkoma łyżkami bułki tartej, dodać przyprawy. Masę dokładnie wymieszać, nakładać na naleśniki, zawijać w kopertę. Uformowane podłużne paszteciki panierować w jajku i bułce tartej, obsmażać na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
4 filety śledziowe, 4 ziemniaki, cebula, 2 ogórki korniszony, 2 kwaskowate jabłka, mały słoik majonezu, posiekana natka pietruszki, pieprz.
Śledzie wymoczyć i pokroić w paski. Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i wraz z ogórkiem, cebulą i jabłkiem pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem, posypać po wierzchu natką.
ZAPIEKANKA Z MAKARONU, WARZYW I WĘDLINY
40 dag makaronu (świderki, muszelki), 25 dag wędliny (kiełbasy), 15 dag startego żółtego sera, 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego, sól, pieprz, łyżka masła, natka pietruszki, jajo, 1/2 szklanki śmietany.
Makaron ugotować, odcedzić, ostudzić; wędlinę pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w półplasterki, podsmażyć razem z kiełbasą. Warzywa obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej, poddusić na patelni do miękkości, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i układać warstwami: makaron wymieszany z połową sera żółtego, warzywa, kiełbasę z cebulą. Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z jajkiem. Wierzch posypać resztą sera. Zapiec w piekarniku.
50 dag truskawek, 1 łyżka cukru waniliowego, szklanka wody, 8 dag masła, szczypta soli, skórka otarta z połowy cytryny, 20 dag mąki, 4 jaja, 1/2 l śmietany, 6 łyżek cukru.
Truskawki umyć, odłożyć kilka sztuk do dekoracji, pozostałe wymieszać z cukrem waniliowym i odstawić. Zagotować wodę z masłem, solą i skórką z cytryny. Dosypać przesianą mąkę i mieszać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Ciasto przełożyć do miski, przestudzić i ucierać dodając kolejno po jednym jaju. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać na dużej blasze 12 ptysiów tworząc okrąg. W czasie pieczenia, gdy ciasto wyrośnie połączą się w wieniec. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C, wylać na dno piekarnika ok. 1/2 filiżanki wody, szybko zamknąć piekarnik, piec ciasto ok. 20 minut. W tym czasie truskawki przetrzeć przez sito, śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Szprycę napełnić 5 łyżkami bitej śmietany, zaś do pozostałej dodać przetarte truskawki. Jeszcze ciepły wieniec przekroić na dwa placki, a po ostygnięciu napełnić przygotowanym kremem. Przykryć górną częścią, na każdym ptysiu wycisnąć “różyczkę” ze śmietany i każdą udekorować kawałkiem truskawki.