Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Mrożonki w jadłospisie – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Mrożonki w jadłospisie


Print Friendly, PDF & Email

Układanie codziennego menu w okresie zimy i wczesnej wiosny jest utrudnione z uwagi na brak sezonowych warzyw i owoców. Codziennie spożywana marchewka, kwaszona kapusta, czy ogórki kwaszone są monotonnym dodatkiem do posiłków. Pomocne w takim przypadku mogą być mrożonki. Właściwie przygotowane i przechowywane najlepiej zaopatrują nas w witaminy i minerały w naturalnej postaci.

Obecnie można zaopatrzyć się w sklepach w różne rodzaje takich specjałów: owocowe, warzywne, gotowe dania warzywno-mięsne, mieszanki do sporządzania zup itp. Kupując mrożone produkty trzeba zwracać uwagę na ich wygląd i strukturę. Owoce, bądź rozdrobnione warzywa powinny być luźno zapakowane w torebkach, same torebki hermetycznie zamknięte, bez uszkodzeń, natomiast zawartość nie zlepiona ze sobą i nie otoczona dużą ilością szronu. Jeśli mrożonki są w postaci jednolitej bryły – to znaczy, że w transporcie bądź w sklepie musiały ulec całkowitemu lub częściowemu rozmrożeniu, a następnie je zamrożono. Takie mrożonki są mniej wartościowe pod względem odżywczym i mniej smaczne. Szczególnie niebezpieczne są tak potraktowane produkty rybne i mięsne, wyroby półmięsne i mączne. Ponieważ dostęp powietrza i światła niszczy w zamrożonych produktach wartościowe składniki, a dodatnia temperatura sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii i drobnoustrojów, należy unikać spożywania takich wyrobów z przyczyn zdrowotnych. Przy zakupie należy zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia, a po przyniesieniu do domu schować do zamrażalnika. Im niższą temperaturę zapewnimy mrożonkom, tym dłużej możemy je przechowywać.
Co prawda mrożona żywność jest nieco droższa, ale jednak polecana w żywieniu rodziny. Pomaga zapewnić odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin, zaoszczędza czas przygotowywania posiłków oraz zmniejsza ich pracochłonność.
Mrożone owoce, warzywa podawane w formie sałatki, niewiele tracą ze swego smaku w stosunku do produktów świeżych, a są atrakcyjnym urozmaiceniem posiłku, a przede wszystkim dostarczają tak potrzebnej w okresie zimowym witaminy C.

Postępowanie z mrożonkami:

  • mrożone warzywa z przeznaczeniem na zupę włożyć bezpośrednio do wrzącego wywaru na zupę, bez ich rozmrażania i gotować pod przykryciem możliwie krótko, podobnie postępuje się z produktami mrożonymi przeznaczonymi na II danie;
  • mieszankę na kompot również wrzucać zamrożoną na gotującą się wodę i gotować jak najkrócej, aby zminimalizować straty cennych składników;
  • zamrożone mięso, przeznaczone do pieczenia – nie rozmrażać, umyć, natrzeć przyprawami i stawić do gorącego piekarnika, a w czasie pieczenia polewać wydzielającym się sokiem;
  • owoce przeznaczone do podania na surowo, posypać cukrem i wstawić do lodówki na najniższą półkę do rozmrożenia;
  • jeśli zamrożone owoce chcemy przygotować w galaretce, wówczas bierzemy mniej wody do przyrządzenia galaretki, a po jej przestudzeniu zalewamy zamrożone owoce;
  • gotowe panierowane filety z ryb bądź kotlety należy kłaść nie rozmrożone na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor; podobnie z rybą nie panierowaną – lekko rozmrozić, obtoczyć w mące i smażyć lub piec w piekarniku;
  • pierogi i pyzy itp., wkładać na gotującą osoloną wodę i gotować na lekkim ogniu pod przykryciem;
  • mrożone patroszone kurczaki przeznaczone do pieczenia, po umyciu i osoleniu, polać tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika, a w trakcie pieczenia polewać wydzielanym sosem; jeśli kurczaki mają być nadziewane – wówczas lekko je rozmrozić i napełniać farszem.

Odpowiednie postępowanie z mrożoną żywnością chroni ją przed utratą składników odżywczych, pozwala na zachowanie pełnego smaku i aromatu.

Joanna Czarkowska