Mrożonki w jadłospisie
Artykuły w tej kategorii:
- Zdrowy styl życia w Niewinie Borowym
- W kurkumie siła
- Jedzmy zdrowo
- Jak zrobić majonez i musztardę
- Pokaz kulinarny w Zabielu
- Zdrowo znaczy smacznie
- Pokaz carvingu w Białaszewie
- Zakwas z buraka – bezcenny napój zdrowotny
- Pokaz kulinarny – smacznie, zdrowo i wesoło
- Zdrowie na talerzu
- Zdrowy styl życia w Dołubowie
- Zaplanuj podróż kulinarną po Polsce
- Smacznie i zdrowo – pokaz kulinarny w Pilikach
- Dania z produktów lokalnych
- Pokaz przygotowywania dietetycznych potraw
- Dekorowanie potraw – Wielkanoc
- Na sezon letni
- Przyjęcie karnawałowe
- Potrawy postne
- Tradycyjna Wielkanoc
- Babki, mazurki, serniki …
- Wieczerza wigilijna
- Makarony
- Kapusta — głowa pusta
- Karnawał czas zacząć…
- Kiełki – dodatek do potraw
- Potrawy postne (1)
- Wielkanocny stół
- Pieczarki
- Truskawki, poziomki, maliny
- Wiśnie, czereśnie, agrest..
- Wieczór Wigilijny
- Kasze – przepisy
- Potrawy postne (2)
- Potrawy o obniżonej zawartości cholesterolu
- Żelazo przeciw wiosennemu zmęczeniu
- Potrawy z wieprzowiny
- Karnawałowe delicje
- Karnawał
- Niezapomniane smaki z “Niezapominajki”
- Jesienne przetwory
- Rady gospodyni – przetwory
- Lato zamknięte w słoiki
- Rady gospodyni – warzywa i owoce
- Potrawy na wigilijny i świąteczny stół
- Potrawy wielkopostne
- Rady gospodyni – co trzeba wiedzieć o jajach
- Rady gospodyni – prawie wszystko o occie
- Rady gospodyni – mięso
- Domowe przetwory
- Przetwory z aronii
- Jadłospis rodzinny na sezon letni
- Mrożonki w jadłospisie
- Wartościowy dodatek nie tylko do kanapek
- Owoce w diecie
- Kasze
- Podstawowe zasady profilaktyki zdrowotnej — cholesterol
Układanie codziennego menu w okresie zimy i wczesnej wiosny jest utrudnione z uwagi na brak sezonowych warzyw i owoców. Codziennie spożywana marchewka, kwaszona kapusta, czy ogórki kwaszone są monotonnym dodatkiem do posiłków. Pomocne w takim przypadku mogą być mrożonki. Właściwie przygotowane i przechowywane najlepiej zaopatrują nas w witaminy i minerały w naturalnej postaci.
Obecnie można zaopatrzyć się w sklepach w różne rodzaje takich specjałów: owocowe, warzywne, gotowe dania warzywno-mięsne, mieszanki do sporządzania zup itp. Kupując mrożone produkty trzeba zwracać uwagę na ich wygląd i strukturę. Owoce, bądź rozdrobnione warzywa powinny być luźno zapakowane w torebkach, same torebki hermetycznie zamknięte, bez uszkodzeń, natomiast zawartość nie zlepiona ze sobą i nie otoczona dużą ilością szronu. Jeśli mrożonki są w postaci jednolitej bryły – to znaczy, że w transporcie bądź w sklepie musiały ulec całkowitemu lub częściowemu rozmrożeniu, a następnie je zamrożono. Takie mrożonki są mniej wartościowe pod względem odżywczym i mniej smaczne. Szczególnie niebezpieczne są tak potraktowane produkty rybne i mięsne, wyroby półmięsne i mączne. Ponieważ dostęp powietrza i światła niszczy w zamrożonych produktach wartościowe składniki, a dodatnia temperatura sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii i drobnoustrojów, należy unikać spożywania takich wyrobów z przyczyn zdrowotnych. Przy zakupie należy zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia, a po przyniesieniu do domu schować do zamrażalnika. Im niższą temperaturę zapewnimy mrożonkom, tym dłużej możemy je przechowywać.
Co prawda mrożona żywność jest nieco droższa, ale jednak polecana w żywieniu rodziny. Pomaga zapewnić odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin, zaoszczędza czas przygotowywania posiłków oraz zmniejsza ich pracochłonność.
Mrożone owoce, warzywa podawane w formie sałatki, niewiele tracą ze swego smaku w stosunku do produktów świeżych, a są atrakcyjnym urozmaiceniem posiłku, a przede wszystkim dostarczają tak potrzebnej w okresie zimowym witaminy C.
Postępowanie z mrożonkami:
- mrożone warzywa z przeznaczeniem na zupę włożyć bezpośrednio do wrzącego wywaru na zupę, bez ich rozmrażania i gotować pod przykryciem możliwie krótko, podobnie postępuje się z produktami mrożonymi przeznaczonymi na II danie;
- mieszankę na kompot również wrzucać zamrożoną na gotującą się wodę i gotować jak najkrócej, aby zminimalizować straty cennych składników;
- zamrożone mięso, przeznaczone do pieczenia – nie rozmrażać, umyć, natrzeć przyprawami i stawić do gorącego piekarnika, a w czasie pieczenia polewać wydzielającym się sokiem;
- owoce przeznaczone do podania na surowo, posypać cukrem i wstawić do lodówki na najniższą półkę do rozmrożenia;
- jeśli zamrożone owoce chcemy przygotować w galaretce, wówczas bierzemy mniej wody do przyrządzenia galaretki, a po jej przestudzeniu zalewamy zamrożone owoce;
- gotowe panierowane filety z ryb bądź kotlety należy kłaść nie rozmrożone na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor; podobnie z rybą nie panierowaną – lekko rozmrozić, obtoczyć w mące i smażyć lub piec w piekarniku;
- pierogi i pyzy itp., wkładać na gotującą osoloną wodę i gotować na lekkim ogniu pod przykryciem;
- mrożone patroszone kurczaki przeznaczone do pieczenia, po umyciu i osoleniu, polać tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika, a w trakcie pieczenia polewać wydzielanym sosem; jeśli kurczaki mają być nadziewane – wówczas lekko je rozmrozić i napełniać farszem.
Odpowiednie postępowanie z mrożoną żywnością chroni ją przed utratą składników odżywczych, pozwala na zachowanie pełnego smaku i aromatu.