Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Lato zamknięte w słoiki – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Lato zamknięte w słoiki


Print Friendly, PDF & Email

Robienie weków cieszy się dużą popularnością nie tylko ze względów gospodarczych i zdrowotnych. Jest to także hobby wielu osób, które traktują tę pracę jak „twórczość” i realizują własne pomysły zamykając plony lata w słoiki.

Chociaż mamy wiele zajęć i obowiązków, to coraz częściej staramy się powrócić do naturalnego stylu życia. Przejawia się to również tym, że częściej korzystamy z wiedzy i sposobów stosowanych w dawnej kuchni i spiżarni. Poświęcamy więcej czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków, ponieważ chcemy wiedzieć, co jemy. Utrwalamy artykuły spożywcze sposobem domowym i przygotowujemy wysokowartościowe produkty bez użycia substancji chemicznych.

Zalety przygotowywanych przez nas przetworów rosną, gdy wykorzystujemy nieskażone owoce, warzywa, zioła, pochodzące z własnego ogródka. Kolejnym walorem jest to, że przetwory te możemy przyrządzić według własnego smaku i uznania.

Kompot z gruszek

Umyte gruszki obieramy w kierunku od szypułki po działki kielicha. Przy bardzo twardych owocach możemy ułatwić sobie pracę, zanurzając je na 20 sekund w gorącej wodzie. Gruszki kroimy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne, wykrawamy także działki kielicha. Tak przygotowane owoce wkładamy natychmiast do wody z dodatkiem kwasku cytrynowego (10 g kwasku na litr wody) i doprowadzamy do wrzenia. Jest to blanszowanie, które trwa kilka minut. Następnie układamy gruszki w słojach, najlepiej dachówkowo i spiralnie do wysokości ok. 1,5 cm poniżej brzegu słoika. Zalewamy gorącym syropem. Syrop przygotowujemy z litra wody, 0,5 kg cukru i 2 g kwasku cytrynowego i zagotowujemy. Kompot pasteryzujemy przez 20 minut w temperaturze 85°C.
Kompot z gruszek jest bardzo wartościowym przetworem. Dzięki takiemu utrwaleniu zaopatrujemy się w owoce gruszek na całą zimę i wiosnę, gdyż świeżych nie da się przechować dłużej niż do końca roku.

Powidła śliwkowe

Na powidła wybieramy śliwki dojrzałe, w chwili gdy przy ogonkach skórka zaczyna się marszczyć. Śliwki myjemy, usuwamy z nich ogonki i pestki. Wkładamy do rondla z małą ilością wody i rozgotowujemy. Gdy pokryją się sokiem dodajemy 0,2 kg cukru (na 1 kg wydrylowanych owoców). Gotujemy na małym ogniu (stale mieszając) ok. 30 minut. Gotowanie powtarzamy przez 3-4 dni – codziennie 30 minut. W ostatnim dniu gotowania możemy dodać przyprawy: 5 łyżek rumu i 1/2 łyżeczki cynamonu na 1 kg masy owocowej. Powidła są gotowe, gdy ślad zrobiony łyżką na powierzchni powideł nie zniknie. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy ok. 20 minut.

Sałatka z marchwi

Składniki: 2 kg marchwi, 2 cebule, 2 czerwone papryki,
Zalewa: 0,5 szkl. wody, szkl. oleju, 0,5 szkl. octu, 2 szkl. cukru, łyżka gorczycy, 2 łyżeczki soli grubej, mały słoiczek przecieru pomidorowego.
Wykonanie: marchew obgotowujemy w łupinie, gdy jest prawie miękka odlewamy wodę. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w słupki, cebulę kroimy w krążki, a paprykę w kawałki. Zalewę (wymienione składniki) zagotowujemy, i wrzucamy do niej pokrojone warzywa. Chwilę gotujemy i gorące wkładamy w słoiki. Słoiki z sałatką pasteryzujemy ok. 10 min.

Kapusta w zalewie słodko-kwaśnej

Kapustę (oczyszczone główki) szatkujemy w długie, wąskie paski i blanszujemy, zanurzając na 5 minut we wrzącej wodzie, do której dodaliśmy na litr 20 g soli. Po osączeniu mieszamy kapustę z niewielką ilością kminku i w zależności od uznania z krążkami cebuli, plasterkami jabłek. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do słoików i ubijamy. Następnie zalewamy gorącą zalewą przygotowaną z następujących składników: 2,5 litra wody, 130 g soli, 350 g cukru i 2 litrów 6% octu. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy około 50 minut (litrowe).

Dynia marynowana

Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę. Następnie gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzamy. Przygotowujemy zalewę: na 1 kg dyni – 250 g cukru, 200 ml octu 10%, cynamon, 6 goździków i 500 ml wody, zagotowujemy. Dynię wrzucamy do gorącej zalewy i podgrzewamy do momentu, aż stanie się szklista. Układamy ciasno w słoikach i zalewamy marynatą. Pasteryzujemy ok. 20 minut.

Mirosława Ramatowska