Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Kasze – przepisy – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Kasze – przepisy


Print Friendly, PDF & Email

Sałatka z kaszą i tuńczykiem
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy perłowej (pęczaku), mała puszka kukurydzy, puszka tuńczyka w oleju, 10 pieczarek marynowanych, szklanka posiekanych orzechów, szklanka nasion słonecznika lub migdałów, ząbek czosnku, sól, pieprz, przyprawa prowansalska
na sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany, płaska łyżeczka delikatnej musztardy, cukier, chili.

Na dno salaterki wyłożyć kaszę, na wierzch tuńczyka (lekko odsączyć) i wymieszać delikatnie ze sobą. Na tę warstwę wyłożyć kolejno: pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojony drobniutko czosnek, odsączoną kukurydzę, orzechy (lub sparzone, obrane i posiekane migdały). Tak przygotowaną sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wszystko wymieszać z sosem.

Sałatka z kaszy i kurczaka
szklanka ugotowanej na sypko kaszy perłowej (pęczaku), mała puszka groszku konserwowego,
1/4 pieczonego kurczaka, 2 łyżki posiekanego koperku, szklanka śliwek marynowanych, 4 plastry ananasa, sól, pieprz;
na sos: 4 łyżki soku z ananasów, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki soku z cytryny, płaska łyżeczka musztardy, cukier puder, sól, biały pieprz.

Na dno salaterki wyłożyć kaszę, na to pokrojone w „makaronik” ananasy, pokrojone mięso kurczaka, groszek, po czym szczelnie owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przygotować sos: utrzeć oliwę z sokiem z cytryny, potem kolejno sok z ananasa, musztardę i przyprawy. Przed podaniem dodać posiekany koperek i wymieszać z sosem sałatkę.

Sałatka z kaszy i szynki
szklanka ugotowanej na sypko kaszy perłowej (pęczaku), 15 dag gotowanej szynki, 2 winne jabłka,
15 dag pikantnego startego żółtego sera, szklanka posiekanych orzechów, sok z cytryny;
na sos: 1/2 szklanki majonezu,
1/2 szklanki gęstej śmietany, płaska łyżeczka musztardy, cukier, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, mielona słodka papryka.

Jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać sos.

Pasztet z kaszy gryczanej
2 szklanki kaszy gryczanej, 4 szklanki rosołu, 50 dag białego sera, 2 średniej wielkości cebule,
2 jaja, 25 dag mielonego mięsa, tarta bułka, przyprawa prowansalska, sól, pieprz, vegeta.

Kaszę ugotować na sypko, ostudzić i przemielić przez maszynkę wraz z podsmażoną cebulką, podsmażonym mięsem mielonym i białym serem. Masę doprawić do smaku, przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 50 minut.
Można podawać na ciepło jako pieczeń rzymską z buraczkami, lub na zimno z pikantną sałatką z pomidorów oraz z zimnymi sosami.

Kaszka kukurydziana z jabłkami
szklanka kaszki, 2 szklanki mleka, płaska łyżka masła, sól, 3 duże winne jabłka, 1/2 szklanki cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu, 3 żółtka,
3 białka ubite z łyżką cukru, 2 łyżki posiekanych orzechów, sok z cytryny, tłuszcz i bułka tarta.

Mleko zagotować z łyżką masła i szczyptą soli, na wrzące wsypać kaszkę i zagotować, stale mieszając. Gotować na małym ogniu, aż kaszka będzie gęsta. Ostudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z jabłkami. Do formy wyłożyć połowę kaszki, jabłka i na wierzch resztę kaszki. Na wierzch wyłożyć ubitą pianę i posypać po wierzchu orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120°C i piec ok. 30 minut. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zapiekanka z kaszy i boczku
szklanka kaszy perłowej, 2 szklanki wody, 15 dag wędzonego boczku, 2 jaja, 2 czubate łyżki posiekanego koperku, tłuszcz i tarta bułka do formy, 1/4 l 12 procentowej śmietanki, puszka groszku, szklanka utartego sera żółtego, duża cebula, sól, pieprz.
Kaszę ugotować na sypko. Boczek pokroić i obrumienić na patelni, dodać do kaszy, następnie dodać odsączony groszek, podsmażoną cebulę, ubite na pianę białka, doprawić do smaku. Wymieszać i wyłożyć do przygotowanej formy. Do śmietany dodać 2 żółtka, ser, koperek, przyprawy a następnie zalać przygotowaną masę. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut. Podawać gorącą do zielonej sałaty.

Joanna Czarkowska