Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Karnawał – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Karnawał


Print Friendly, PDF & Email

Karnawał, znany jako zapusty, czy mięsopust, to od niepamiętnych czasów okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw. Tradycyjnie ma swój początek po dniu Trzech Króli a kończy się w Środę Popielcową.

Na balu karnawałowym obowiązują kostiumy, przebrania, niekiedy bardzo wymyślne. Często, punktem kulminacyjnym takiej zabawy jest konkurs na najciekawszy, najzabawniejszy lub najbardziej pomysłowy strój balu. Zwyczaj przebierania się pochodzi z zamierzchłych czasów, kiedy panowało przekonanie, że w ostatnie dni karnawału, po świecie chodzi kusy (diabeł) i porywa ze sobą ludzi, więc dla zmylenia go, trzeba było przebrać się.

Oczywiście bal to nie tylko tańce, to również bogaty, fantazyjnie udekorowany i suto zastawiony stół, na którym królują przede wszystkim mięsa przyrządzane na różne sposoby, aby można było nasycić się nimi przed nadchodzącym Wielkim Postem.

Kilka propozycji na karnawałowe menu:

Borgacz

Zupa: kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka), 6 średnich ziemniaków, 4 marchewki, 4 pietruszki, 2 średnie cebule, mały koncentrat pomidorowy, olej, mąka pszenna, jajo, przyprawy (sól, pieprz, vegeta, papryka czerwona)

Kluseczki: jajo wymieszać z 3 łyżkami mąki i szczyptą soli. Ciasto powinno być średnio gęste. Małą łyżeczką nakładać ciasto na gotującą się potrawę

Mięso umyć, pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Lekko obsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Wszystko przełożyć do garnka, dodać marchew, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w niezbyt grubą kostkę oraz kostkę mięsną (1-2 szt.) i gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. W miarę potrzeby uzupełnić gotowaną wodą. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą, słodką i ostrą papryką. Potrawa powinna być pikantna. Dopełnieniem zupy są kluseczki. Można też podawać z pieczywem.

Ziemniaki faszerowane

6 dużych ziemniaków, 30 dag mięsa mielonego, 20 dag pieczarek, średnia cebula, 4 łyżki tartej mozarelli (lub innego żółtego sera), przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz, słodka papryka mielona, majeranek, czosnek, oliwa

Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuż na pół, zalać wrzącą wodą i gotować (ziemniaki muszą być lekko twarde), odcedzić i przestudzić. Wydrążyć łyżeczką środek każdej połówki, wszystkie posypać przyprawą do ziemniaków, solą, pieprzem, słodką papryką, skropić oliwą. Mięso mielone przesmażyć na patelni, tak, aby rozpadło się na małe kawałeczki, wówczas dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, przez moment podsmażyć i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na małej ilości oleju, dodać pieczarki pokrojone w kostkę i razem podsmażyć, aż odparuje sok, po czym przełożyć do miski z mięsem. Wybrany miąższ ziemniaków drobno posiekać, zrumienić na patelni i dodać do pozostałych składników. Do przestudzonego farszu dodać mozarellę, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, wymieszać i nakładać w wydrążone połówki ziemniaka, ustawiać w naczyniu do zapiekania, wstawić do gorącego piekarnika, piec 30-40 minut Podawać gorące z dowolną surówką.

Korona z żeberek

1 – 1,5 kg żeberek (jak najdłuższy pas żeberek), 2 małe puszki koncentratu pomidorowego, łyżeczka chili, 3 łyżki miodu, łyżka sosu sojowego, łyżeczka zmielonej gorczycy, łyżeczka ziaren gorczycy, 3 ząbki czosnku, pół łyżeczki mielonego imbiru, mała cebula, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki octu winnego

Żeberka umyć, odkroić po kawałku mięsa wokół każdego żeberka, w ten sposób, aby wystawały kostki na 3-5 cm, ułożyć w misce i zalać wrzątkiem, po czym wyjąć po 10 minutach. W oddzielnym naczyniu przygotować marynatę: koncentrat, chili, miód, sos sojowy, gorczycę, czosnek przeciśnięty przez praskę i rozgnieciony z solą, imbir i ocet winny dokładnie wymieszać. Żeberka natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na noc. Tak przygotowany pas żeberek uformować w wieniec (koronę), ustawić w naczyniu do pieczenia, najlepiej żaroodpornym (w którym będą podane na stół), owinąć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz), podlać rosołem lub wodą i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 60 minut. Po wyjęciu, w środek wieńca włożyć gorący ryż ugotowany na sypko z kostką rosołową (lub kaszę gryczaną). Podawać z dowolną surówką.

Mrowisko

ciasto: 6 jaj (3 całe i 3 żółtka), mąka tortowa, łyżeczka proszku do pieczenia, oliwa, 3-4 łyżki spirytusu
polewa: 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki miodu, 1/2 masła, 1/2 szklanki cukru, mak, rodzynki, olej do smażenia ciasta

Jaja i żółtka wybić do miski, roztrzepać widelcem lub rózgą kuchenną, dodać proszek do pieczenia, spirytus i tyle mąki, aby wyrobione ciasto było elastyczne i sprężyste. Wyrabiać do momentu, aż pokażą się bąbelki powietrza, pod koniec dodać nieco oliwy. Z wyrobionej masy odkroić kawałek ciasta, resztę schować do torebki foliowej, aby nie wysychało. Stolnicę posmarować olejem i na tym rozwałkować jak najcieniej ciasto. Gotowy placek pokroić w trójkąty (dość duże) i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor (placki im są cieńsze, tym fantazyjniej formują się podczas smażenia). Usmażone płaty ciasta osączać na ręczniku papierowym.
W oddzielnym rondelku przygotować masę z podanych składników, którą należy gotować na małym ogniu około 10 minut.
Na dużym talerzu układać dokoła trójkąty usmażonego ciasta, każdą warstwę polewać cienką stróżką wystudzonej masy, posypywać makiem i rodzynkami.

Sałatka z kurczakiem wędzonym

3 udka wędzone, 2 pomarańcze, 1/2 puszki groszku zielonego, torebka ryżu (100 g), torebka rodzynek, majonez, sól, pieprz

Obrać mięso z udek, pokroić w kostkę. Ryż ugotować z łyżeczką vegety. Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę, groszek osączyć. Rodzynki umyć, zalać gorącą wodą i dodać łyżeczkę cukru, po 30 minutach odlać wodę, a rodzynki osuszyć na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Joanna Czarkowska