Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Kapusta — głowa pusta – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Kapusta — głowa pusta


Print Friendly, PDF & Email

Takie stwierdzenie jest krzywdzące dla tego smacznego i wartościowego warzywa.

Kapusta posiada wiele zalet:

  • pomaga w zapobieganiu i leczeniu choroby wrzodowej żołądka,
  • zalecana jest w leczeniu anemii, chorób układu oddechowego, przy trądziku,
  • jest pomocna w leczeniu infekcji dróg oddechowych oraz skóry, dzięki dużej zawartości związków siarki,
  • ma działanie antynowotworowe (dzięki zawartości enzymów, które przekształcają zawarte w niej glikosilany w antynowotworowe indole),
  • w świetle ostatnich badań, chroni częściowo przed promieniowaniem rentgenowskim,
  • przynosi ulgę przy artretyzmie, reumatoidalnym zapaleniu stawów, kontuzjach sportowych, naciągnięciach, nadwyrężeniach, stłuczeniach, różnych bólach stawów, głowy. (W tym celu bierze się 2-3 największe liście, usuwa z nich łodyżki i żyłki, następnie lekko zbija tłuczkiem i ogrzewa na grzejniku lub w mikrofalówce. Ciepłą przykłada się na zbolałe miejsce i zabezpiecza bandażem, pozostawiając taki okład na 15 minut. Taką operację powtarza się kilkakrotnie w ciągu dnia),
  • kwas mlekowy zawarty w kiszonej kapuście, doskonale oczyszcza przewód pokarmowy i przyczynia się do powstawania korzystnej flory jelitowej, która zwalcza szkodliwe bakterie i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Kapusta odznacza się małą kalorycznością: 29 kcal w 100 g części jadalnych (dla porównania 100 g mleka zawiera 64 kcal), ponadto kapusta zawiera duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, beta – karotenu, żelaza, wapnia, potasu.

Przy swoich licznych zaletach, kapusta posiada również działanie niepożądane:

  • posiada właściwości wzdymające, co jednak można nieco zmniejszyć, stosując w procesie przyrządzania zioła (majeranek, lubczyk, bazylię, kminek, jałowiec, rozmaryn, cebulę, czosnek, pieprz, paprykę);
  • posiada substancje wolotwórcze, jednak są one niebezpieczne dla osób chorych na tarczycę przy codziennym spożywaniu dużych ilości kapusty,
  • niektóre osoby, o bardzo wrażliwej skórze, przy długotrwałym kontakcie ze świeżą kapustą mogą uskarżać się na podrażnienia skóry rąk.

Kilka propozycji przyrządzania kapusty:

Surówka z kapusty ze śliwkami

40 dag kapusty, 20 dag śliwek, 1/2 szklanki majonezu, sól, pieprz, natka pietruszki;

Kapustę oczyścić z brzydkich liści, cienko poszatkować. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w paski, dodać do kapusty, posypać natką, dodać majonez i przyprawy, wymieszać. Przybrać śliwkami.

Surówka z kapusty kwaszonej, marchwi, rodzynków, selerów i orzechów z winem

30 dag kapusty kwaszonej, 1 duża marchew, 1/2 selera, 3 łyżki rodzynków, 2 łyżki orzechów laskowych lub włoskich, szczypta cukru, łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego, 1/4 szklanki białego wina.

Kapustę drobno posiekać, marchew i seler zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach, rodzynki namoczyć w winie, orzechy pokrajać na dość grube kawałki. Wszystkie warzywa, rodzynki z winem, cukier i olej wymieszać. Układać w niedużych pucharkach warstwami, każdą warstwę przesypując orzechami. Można wierzch udekorować bitą śmietaną.

Kotlety z kapusty

1 kg kapusty, duża cebula, 5 dag słoniny, 2 jaja, 4 łyżki tartej bułki, sól, tarta gałka muszkatołowa, zioła, tłuszcz do smażenia.

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości, wyjąć ostudzić, odcisnąć nadmiar wody, zemleć w maszynce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na stopionej słoninie, dodać do kapusty. Wszystko mocno podgrzać, cały czas mieszając, dodać przyprawy, zioła. Zestawić z ognia i do gorącej jeszcze dodać bułkę tartą (2 łyżki) i szybko wymieszać. Z tak przygotowanej masy formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Podawać do ziemniaków i sałatki z pomidorów.

Pasztet z kapusty

1 kg kapusty, marchew, 2 cebule, 4 grzyby suszone, szklanka bułki tartej, kostka rosołowa o smaku grzybowym, 3/4 kostki masła, 4 jaja, sól, pieprz, czosnek (może być w proszku), majeranek, vegeta.

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w niedużej ilości wody wraz z grzybami i marchwią. Warzywa wyjąć, ostudzić, odcisnąć z wody i przepuścić przez maszynkę wraz z grzybami i cebulą zeszkloną na kilku łyżkach masła. Wszystko podgrzać w garnku dodając kostkę grzybową i masło. Przestudzić. Do masy dodać bułkę tartą, 4 żółtka, przyprawy i ubitą pianę z 4 białek. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i grubo wysypanej bułką tartą (formę można wyłożyć papierem do pieczenia). Piec ok. 50-60 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać z ostrym sosem pomidorowym.

Pyzy ziemniaczane z kapustą kwaszoną, mięsem i grzybami

Ciasto: 1 kg surowych ziemniaków, 25 dag ugotowanych ziemniaków, 10 dag mąki, 1/2 cebuli, 8 dag słoniny, sól;
Nadzienie: 25 dag kapusty kwaszonej, 1/2 cebuli, łyżka tłuszczu, 10 dag mięsa (ugotowanego, duszonego, pieczonego bądź kiełbasy, może być chudy wędzony boczek), 1-2 dag suszonych grzybów lub 8 dag świeżych, sól, pieprz, bułka tarta.

Przygotować nadzienie: kapustę posiekać, ugotować w małej ilości wody bez przykrycia, po czym odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu, grzyby ugotować, odcedzić, pokroić w paseczki; mięso pokroić w drobną kostkę. Cebulę, grzyby i mięso dodać do kapusty, przyprawić, dokładnie wymieszać, można dodać tartą bułkę, aby farsz był gęsty.

Wykonać ciasto na pyzy: ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, odcisnąć 3/4 szklanki soku. Sok odstawić, po czym wylać płyn, a osadzony krochmal dodać do ciasta. Ugotowane ziemniaki rozgnieść, dodać do tartych, wymieszać z mąką i solą. Z wyrobionego ciasta uformować na stolnicy gruby (4-5 cm) wałek, krajać na poprzeczne krążki o grubości 3 cm, lekko rozpłaszczyć ręką, nałożyć kulkę farszu i starannie zlepić brzegi. Gotowe pyzy wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować po wypłynięciu 3-5 minut. Podawać polane skwareczkami i sokiem pomidorowym.

Joanna Czarkowska
„Wiadomości Rolnicze” listopad 2003