Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Jesienne przetwory – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Jesienne przetwory


Print Friendly, PDF & Email

Na jesienne przetwory polecamy rośliny dyniowate, a szczególnie ogórki, które w domowym przetwórstwie zajmują najważniejsze miejsce, zresztą całkiem zasłużenie, ponieważ można je przerabiać na różne sposoby i w połączeniu z wieloma warzywami.

Sałatka z ogórkami i oregano

4 kg ogórków, 1/2 kg cebuli, 4 duże papryki
zalewa: 2 szklanki octu, 3 szklanki wody, 3 szklanki cukru, po jednej czubatej łyżeczce oregano, ziela angielskiego i gorczycy
Ogórki (niezbyt duże) umyć, nie obierać i rozkroić wzdłuż „na krzyż”. Wszystkie przełożyć do miski i zalać solanką przygotowaną z 6 szklanek wody i szklanki soli, odstawić na 6-8 godzin. Po tym czasie zlać solankę. Paprykę pokroić w paski (niezbyt cienkie) a cebulę w półtalarki, następnie dodać je do odcedzonych ogórków, wymieszać, wkładać do słoików, zalewać wrzącą zalewą. Zakręcać słoiki i pasteryzować około 20 minut.

Sałatka z ogórkami i przyprawą do grilla

4 kg ogórków, 6 dużych strąków kolorowej papryki, 4 duże cebule
zalewa: 3 szklanki wody, 2 szklanki octu, 4,5 szklanki cukru, po łyżce: dobrej przyprawy grillowej, gorczycy i ziela angielskiego
Ogórki pokroić w słupki, jak w powyższym przepisie i zalać także solanką z 6 szklanek wody i szklanki soli na około 8 godzin. Po zlaniu solanki, dodać do ogórków paprykę pokrojoną w słupki i cebulę w półtalarki. Warzywa nakładać do słoików i zalewać zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Sałatka z ogórkami i marchwią

5 kg ogórków, 5 marchewek, 5 cebul, 5 ząbków czosnku, 3-4 łyżeczki soli
zalewa: pół szklanki octu, szklanka wody, ćwierć szklanki oleju, pół szklanki cukru
Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Po godzinie odcisnąć ogórki i cebulę, wymieszać z resztą warzyw. Zagotować zalewę. Włożyć sałatkę do gorącej zalewy, wymieszać, przełożyć do słoików typu twist, zamknąć. Pasteryzować.

Sałatka wielowarzywna

50 dag kalafiorów, 50 dag marchwi , 50 dag cebuli, 50 dag papryki, 50 dag ogórków kiszonych, 50 dag pomidorów
zalewa (na każdy litr wody): łyżka soli, 2 łyżki cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, nasiona kopru, czosnek, olej
Kalafiory podzielić na różyczki, obgotować, odcedzić. Oczyszczoną marchew cebulę i paprykę pokroić w krążki razem obgotować, odcedzić. Ogórki i pomidory umyć i pokroić w talarki. Składniki zalewy dokładnie wymieszać. Każdy słój napełnić zalewą do 1/3 wysokości. Następnie warstwami – nie ubijając – ułożyć poszczególne warzywa (powinny być całkiem pokryte zalewą). Na wierzch każdego słoika wlać łyżeczkę oleju. Zakręcić słoiki i pasteryzować.

Ogórki w zalewie musztardowej

3 kg ogórków, litr wody, szklanka octu, szklanka cukru, 3 niepełne łyżki soli, 5 łyżek musztardy, ziele angielskie, gorczyca, pieprz, liść laurowy, czosnek, chrzan, koperek, marchewka
Ogórki umyć, pokroić na „ósemki” lub na plasterki. Włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zalewą zalać ogórki i zapasteryzować.

Sałatka z cukinią

3 kg cukinii, kg cebuli, 7-8 marchewek, łyżka soli
zalewa: 1,5 szklanki octu, 6 szklanek wody, 3/4 szklanki cukru
Cukinię obrać i pokroić w niewielkie słupki, cebulę pokroić w piórka. Każde warzywo włożyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwóch godzinach odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew startą na grube wiórki, dobrze wymieszać. Zalać warzywa wrzącą zalewą. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć. Pasteryzować 20 min.

Joanna Czarkowska