Jedzmy zdrowo
Artykuły w tej kategorii:
- Zdrowy styl życia w Niewinie Borowym
- W kurkumie siła
- Jedzmy zdrowo
- Jak zrobić majonez i musztardę
- Pokaz kulinarny w Zabielu
- Zdrowo znaczy smacznie
- Pokaz carvingu w Białaszewie
- Zakwas z buraka – bezcenny napój zdrowotny
- Pokaz kulinarny – smacznie, zdrowo i wesoło
- Zdrowie na talerzu
- Zdrowy styl życia w Dołubowie
- Zaplanuj podróż kulinarną po Polsce
- Smacznie i zdrowo – pokaz kulinarny w Pilikach
- Dania z produktów lokalnych
- Pokaz przygotowywania dietetycznych potraw
- Dekorowanie potraw – Wielkanoc
- Na sezon letni
- Przyjęcie karnawałowe
- Potrawy postne
- Tradycyjna Wielkanoc
- Babki, mazurki, serniki …
- Wieczerza wigilijna
- Makarony
- Kapusta — głowa pusta
- Karnawał czas zacząć…
- Kiełki – dodatek do potraw
- Potrawy postne (1)
- Wielkanocny stół
- Pieczarki
- Truskawki, poziomki, maliny
- Wiśnie, czereśnie, agrest..
- Wieczór Wigilijny
- Kasze – przepisy
- Potrawy postne (2)
- Potrawy o obniżonej zawartości cholesterolu
- Żelazo przeciw wiosennemu zmęczeniu
- Potrawy z wieprzowiny
- Karnawałowe delicje
- Karnawał
- Niezapomniane smaki z “Niezapominajki”
- Jesienne przetwory
- Rady gospodyni – przetwory
- Lato zamknięte w słoiki
- Rady gospodyni – warzywa i owoce
- Potrawy na wigilijny i świąteczny stół
- Potrawy wielkopostne
- Rady gospodyni – co trzeba wiedzieć o jajach
- Rady gospodyni – prawie wszystko o occie
- Rady gospodyni – mięso
- Domowe przetwory
- Przetwory z aronii
- Jadłospis rodzinny na sezon letni
- Mrożonki w jadłospisie
- Wartościowy dodatek nie tylko do kanapek
- Owoce w diecie
- Kasze
- Podstawowe zasady profilaktyki zdrowotnej — cholesterol
Już kolejny raz w powiecie bielskim odbył się pokaz pt. „Zdrowy styl życia”. 25 października 2018 roku w miejscowości Strabla w gminie Wyszki w Szkole Podstawowej w Strabli spotkało się 13 mieszkańców Strabli i okolicznych wsi. Pokaz został zorganizowany w ramach działalności upowszechnieniowej PODR w Szepietowie.
Celem spotkania było zwrócenie uwagi na prowadzenie zdrowego stylu życia poprzez świadome i właściwe przygotowywanie posiłków w gospodarstwie domowym. Uczestniczki poszerzyły swoją wiedzę na temat zasad żywienia rodziny, podstawowych zasad komponowania codziennej diety z uwzględnieniem sezonowości oraz zasad obróbki i łączenia składników potraw. W ramach pokazu odbyły się praktyczne zajęcia przygotowywania potraw o obniżonej zawartości cholesterolu i cukru oraz wspólna degustacja.
Podczas przygotowywania dań, panie wymieniały się doświadczeniami, poradami i własnymi kulinarnymi sekretami. Przygotowano potrawy na gorąco: kotlety z selera i płatków owsianych, zapiekankę z kurczaka z warzywami, ryż z pieczarkami jako dodatek do mięs, na przystawkę sałatkę kalafiorową z groszkiem, a na deser ciasteczka z kleiku ryżowego. Omówiony został również przepis przygotowania naturalnej wegety.
Porowska Barbara