Jak zrobić majonez i musztardę
Artykuły w tej kategorii:
- Zdrowy styl życia w Niewinie Borowym
- W kurkumie siła
- Jedzmy zdrowo
- Jak zrobić majonez i musztardę
- Pokaz kulinarny w Zabielu
- Zdrowo znaczy smacznie
- Pokaz carvingu w Białaszewie
- Zakwas z buraka – bezcenny napój zdrowotny
- Pokaz kulinarny – smacznie, zdrowo i wesoło
- Zdrowie na talerzu
- Zdrowy styl życia w Dołubowie
- Zaplanuj podróż kulinarną po Polsce
- Smacznie i zdrowo – pokaz kulinarny w Pilikach
- Dania z produktów lokalnych
- Pokaz przygotowywania dietetycznych potraw
- Dekorowanie potraw – Wielkanoc
- Na sezon letni
- Przyjęcie karnawałowe
- Potrawy postne
- Tradycyjna Wielkanoc
- Babki, mazurki, serniki …
- Wieczerza wigilijna
- Makarony
- Kapusta — głowa pusta
- Karnawał czas zacząć…
- Kiełki – dodatek do potraw
- Potrawy postne (1)
- Wielkanocny stół
- Pieczarki
- Truskawki, poziomki, maliny
- Wiśnie, czereśnie, agrest..
- Wieczór Wigilijny
- Kasze – przepisy
- Potrawy postne (2)
- Potrawy o obniżonej zawartości cholesterolu
- Żelazo przeciw wiosennemu zmęczeniu
- Potrawy z wieprzowiny
- Karnawałowe delicje
- Karnawał
- Niezapomniane smaki z “Niezapominajki”
- Jesienne przetwory
- Rady gospodyni – przetwory
- Lato zamknięte w słoiki
- Rady gospodyni – warzywa i owoce
- Potrawy na wigilijny i świąteczny stół
- Potrawy wielkopostne
- Rady gospodyni – co trzeba wiedzieć o jajach
- Rady gospodyni – prawie wszystko o occie
- Rady gospodyni – mięso
- Domowe przetwory
- Przetwory z aronii
- Jadłospis rodzinny na sezon letni
- Mrożonki w jadłospisie
- Wartościowy dodatek nie tylko do kanapek
- Owoce w diecie
- Kasze
- Podstawowe zasady profilaktyki zdrowotnej — cholesterol
Dbając o nasze zdrowie chcemy aby nasza dieta była bogata w naturalne produkty. Sporządzając samodzielnie majonez i musztardę mamy pewność,że nie zawierają one sztucznych składników, które źle wpływają na nasz organizm. Składniki do ich sporządzenia znajdują się w każdej kuchni. Jaka będzie ich gęstość i smak będzie zależało tylko od nas.
Przepis na musztardę:
Składniki: 10 łyżek gorczycy( w tym 1 łyżka czarnej opcjonalnie wtedy majonez ciemniejszy), 10 łyżek octu, łyżka miodu, szklanka gorącej wody, sól, pieprz( opcjonalnie kurkuma, mieszanki ziół, chrzan itp.).
Wykonanie: przepłukaną gorczycę wsypać do słoika i zalać gorącą wodą pozostawić na noc do napęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki i blenderem ręcznym miksujemy do jednolitej konsystencji.
Przepis na majonez:
Składniki: 1jajko, 2 łyżeczki musztardy, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki cukru, ½ łyżeczki octu, pieprz, olej.
Wykonanie: do słoika wbić jajko i pozostałe składniki oprócz oleju i chwilę miksować blenderem ręcznym, następnie cały czas miksując wlewać olej do momentu uzyskania właściwej konsystencji. Im więcej oleju tym majonez staje się gęstszy. Na bazie tego majonezu możemy sporządzać różne sosy. Zielony z dodatkiem pietruszki lub szczypiorku, różowy – dodając łyżeczkę ketchupu, chrzanowy, czosnkowy, sos tatarski itd.
Powodzenia
Hanna Wójcik