Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Jadłospis rodzinny na sezon letni – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Jadłospis rodzinny na sezon letni


Print Friendly, PDF & Email

Okres lata jest pod względem żywieniowym najbardziej urozmaicony, ponieważ w tym czasie dojrzewa najwięcej różnorodnych warzyw i owoców. Nawet nasz organizm „domaga” się potraw lżej strawnych, zróżnicowanych smakowo, bogatych w witaminy i mikroelementy. Warto więc wykorzystać to bogactwo w codziennych posiłkach, szczególnie że warzywa i owoce są niskokaloryczne.

Aby usprawnić prace związane z przygotowywaniem posiłków dla całej rodziny, pomocne może być ułożenie np. tygodniowego jadłospisu z uwzględnieniem czasu pojawiania się w sprzedaży bądź dojrzewania na działce świeżych warzyw i owoców. Poniżej prezentowane są propozycje takiego menu. Zestawy te mogą być modyfikowane, wzbogacane i zmieniane w zależności od potrzeb i fantazji osoby przygotowującej posiłki.

Planując jadłospis warto kierować się kilkoma zasadami:

Przykładowy tygodniowy jadłospis

PONIEDZIAŁEK
śniadanie: kawa z mlekiem, pieczywo (razowe, pszenne), dżem, ser biały;
II śniadanie: bułka, plasterek klopsa, liść sałaty i kilka plasterków ogórka;
obiad: zupa jarzynowa, schabowy z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot, deser – jabłka zapiekane z kremem
kolacja: jajecznica z kiełbasą i szczypiorkiem, pieczywo, herbata.

WTOREK
śniadanie: herbata, pieczywo mieszane, wędlina, masło, pomidor;
II śniadanie: pieczywo, pasta jajeczna, rzodkiewki;
obiad: krupnik na żeberkach, pierożki z jagodami ze śmietaną, kompot, deser – sernik na zimno z owocami
kolacja: sałatka z kurczaka, pieczywo, herbata.

ŚRODA
śniadanie: kawa z mlekiem, pieczywo mieszane, twarożek ze szczypiorkiem;
II śniadanie: kanapka z pastą z ryby wędzonej, rzodkiewki;
obiad: zupa z kapusty słodkiej, gulasz mięsno – warzywny z kaszą gryczaną, surówka z marchwi z jabłkiem, deser – galaretka z sezonowymi owocami;
kolacja: ryż z jabłkami

CZWARTEK
śniadanie: parówki, pieczywo, herbata;
II śniadanie: kanapka z pasztetem, liść sałaty, rzodkiewki;
obiad: botwinka (barszczyk), paszteciki z mięsem, sałata ze szczypiorkiem i śmietaną, kompot, deser – budyń z sosem owocowym
kolacja: sałatka śledziowa, pieczywo, herbata

PIˇTEK
śniadanie: kakao, serek topiony, pieczywo, masło, dżem;
II śniadanie: bułeczka kajzerka, jogurt owocowy
obiad: zupa owocowa z makaronem, ryba w sosie greckim, ziemniaki, deser – szarlotka z bitą śmietaną;
kolacja: jaja w sosie majonezowym ze szczypiorkiem, herbata, pieczywo

SOBOTA
śniadanie: kluski lane na mleku, pieczywo, marmolada, masło;
II śniadanie: domowe bułeczki z serem, kakao;
obiad: zupa grzybowa (pieczarkowa), pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z białej kapusty;
kolacja: zapiekanka z makaronem, wędliną i warzywami, pomidor z cebulką;

NIEDZIELA
śniadanie: wędlina, pieczywo, ogórek, sałata, rzodkiewka, jajko na miękko, herbata;
II śniadanie: placek kruchy z sezonowymi owocami (rabarbar, truskawki, maliny, jagody, itp.);
obiad: rosół z makaronem, kurczak pieczony, ryż, mizeria, kompot, deser – wieniec truskawkowy;
kolacja: naleśniki z serem i śmietaną, ze świeżymi owocami lub konfiturą wiśniową.

Joanna Czarkowska