Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Dania z produktów lokalnych – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Dania z produktów lokalnych


Print Friendly, PDF & Email

Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna oraz Sekretariat Regionalnej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich zaprosili miłośników gotowania na bezpłatne warsztaty kulinarne.
Warsztaty odbyły się w dniu 28 listopada 2014 roku w Białymstoku, w profesjonalnym studium kulinarnym „Atuty”. Tematem było „Profesjonalne komponowanie dań z produktów lokalnych w agroturystyce”.

 

Potrawy z produktów lokalnych

Uczestnikami byli przedstawiciele kwater agroturystycznych i doradcy z PODR w Szepietowie. Mile widziane też były osoby lubiące zdrowy tryb życia. Jest to okazja do wymiany praktyk kulinarnych oraz degustacji świeżo przygotowanych dań. Spotkania prowadziła finalistka konkursów gastronomicznych, szef kuchni Ewa Bałdyś-Jakuć.
Następnie była cześć praktyczna. Polegała ona na grupowym wykonaniu dań. Przepisy były urozmaicone, dania mięsne, zupy, nie zabrakło też deserów. Do przygotowania było:
– Tarta z serem korycińskim,
– Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami i serem korycińskim,
– Różowa pierś z kaczki z sosem porzeczkowym słodzonym lipcem białowieskim i kluskami z ciasta kartaczowego,
– Pieczone jabłko flambirowane podlaską samogonką zbożową z kruszonką z masła z Filipowa i mąki orkiszowej.

Tylko z gospodarstw ekologicznych
Większość składników użyta do przygotowania potraw pochodzi z gospodarstw ekologicznych województwa podlaskiego. w województwie podlaskim zarejestrowanych jest 50 produktów lokalnych, niektóre z nich były użyte do wykonania dań.

Gospodarstwo ekologiczne to takie gdzie unika się stosowania nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów wzrostu oraz dodatków do żywności. Użyta do przygotowania dania „Pieczone jabłko flambirowane podlaską samogonką zbożową z kruszonką z masła z Filipowa i mąki orkiszowej” mąka orkiszowa posiada walory odżywcze i właściwości lecznicze. Wspomaga ciało oraz wpływa na krążenie krwi. Orkisz też pełni rolę przy przeziębieniach, alergiach czy też chorobach wątroby i nerek. Odpowiednia dieta bogata w orkisz obniża poziom cholesterolu we krwi.
Uczestnicy warsztatów zdobyli praktyczne umiejętności w przygotowaniu potraw charakterystycznych dla naszego regionu. Zdobytą wiedzę i umiejętności praktyczne będą mogli w przyszłości wykorzystać w życiu codziennym prowadząc kwatery, gospodarstwa agroturystyczne czy też zdrowe żywienie rodziny. Był to dobry sposób na odświeżenie dawno zapomnianych przepisów i poznanie nowych technik gotowania. Uczestnicy byli bardzo zadowoleni i zainteresowani dalszym uczestnictwem w podobnych warsztatach gastronomicznych.

 Małgorzata Czarkowska