Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Dekorowanie potraw – Wielkanoc – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Dekorowanie potraw – Wielkanoc


Print Friendly, PDF & Email

do_jajŚwięta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z jajkiem, które symbolizuje nowo budzące się życie oraz nadchodzącą wiosnę i cieplejsze dni. W tym czasie, na stole króluje więc ono pod różnymi postaciami – pisanki, faszerowane, bądź w majonezie, czy też jako sałatka. Bez jajek nie ma możliwości upieczenia puchowej wielkanocnej baby czy innych świątecznych wypieków. Jaja posiadają ogromne walory odżywcze, przy czym nie są zbyt kaloryczne. Pomimo tego, że zawierają dość duże ilości cholesterolu, to nie jest on tak groźny, jak przyjęło się uważać, ponieważ obecność lecytyny hamuje jego zły wpływ na organizm człowieka

Jaja oprócz walorów smakowych, posiadają nieocenione walory dekoracyjne i mogą posłużyć jako fantazyjna ozdoba przygotowanych potraw świątecznych oraz stać się atrakcyjnym urozmaiceniem wystroju biesiadnego stołu. Dodatkową zaletą takich dekoracji jest to, że są one jadalne i mogą być zachętą dla „niejadków” do zjedzenia chociażby samej ozdoby.

Do prezentowanych dekoracji wykorzystano jaja kurze i przepiórcze. Początkowym i najważniejszym elementem przygotowania dekoracji z jaj, jest odpowiednie ich ugotowanie. Nie mogą być zbyt miękkie, ponieważ dekoracja po prostu nie uda się, ale nie mogą też być zbyt długo gotowane, ponieważ wokół żółtka wytworzy się ciemna i nieapetyczna otoczka, która dodatkowo wydziela niezbyt przyjemny zapach.

Pomysłów na dekoracje jest bardzo dużo – wszystko zależy od osoby wykonującej ozdoby, przede wszystkim od jej pomysłowości i zręczności. Należy wziąć pod uwagę fakt, że dekoracje wymagają odpowiedniej precyzji i dokładności, tak więc ważnym czynnikiem przy doborze ilości i formy dekoracji będzie czas, jaki musi być przeznaczony na ich wykonanie.

Przygotowując świąteczny stół zachęcam do skorzystania z pomysłów przedstawionych poniżej, lub też do wykorzystania ich jako inspiracji do tworzenia własnych, niepowtarzalnych ozdób.

Oto moje propozycje, dzięki którym tegoroczny stół Wielkanocny może zyskać dodatkowy efekt:

baranek11

Baranek – wykonany z jaja kurzego i 3 jaj przepiórczych (głowa i nóżki), połączonych kawałkami wykałaczek. Rogi wykonane ze skórki cytrynowej, oczy z ziarenek pieprzu.

kurka11

Kurka – wykonana z jaja kurzego i połówki jaja przepiórczego, dziobek i skrzydełka z rzodkiewki, ogonek z 1/4 plasterka cytryny, grzebyk z listka pora.

kogutek11

Kogutek – wykonany z jaja kurzego, przepiórczego i plasterków rzodkiewki.

kurczaki11

Kurczaki – wykonane z jaj kurzych i plasterków cytryny, oczy z ziarenek pieprzu.

kaczuszki

Kaczuszki – wykonane z połówek jaja kurzego (tułów) i ćwiartek jaja przepiórczego (główki), skrzydełka z sałaty, oczy z ziarenek pieprzu.

stokrotki

Stokrotki – wykonane z białka jaja ugotowanego na twardo. Wykonanie polega na tym, że nożykiem o niezbyt szerokim i niedługim ostrzu należy wkłuć się tuż pod cienką warstwą białka i delikatnie, dokoła czubka jaja odcinać małe partie białka formując płatki kwiatka. Ważne jest, aby dekoracja ta była wykonana tylko z białka.

rozetki11

Rozetki z jaj i rzodkiewki – wykonane z jaj kurzych i rzodkiewek, wykrojonych nożykiem do obierania ziemniaków)

kwiatek

Kwiatek – wykonany z plasterków jaja i odpowiednio wyciętych liści pora

sposb_podania_jajek11

Sposób podania pokrojonych jaj – cytryna z fantazyjnie wyciętymi paskami skórki, „ósemki” jaj kurzych i przepiórczych, rzodkiewka.

grzybki

Grzybki – wykonane z jaja kurzego i jaja przepiórczego, w których nożem zostały ścięte końcówki, oraz z połówek rzodkiewek.

deczki

Łódeczki – wykonane z połówek jaj i liści pora. Żagle można wykonać z plasterka sera nabitego na wykałaczkę, dodatkowo można ozdobić majonezem lub sosem tatarskim.

myszki

Myszki – wykonane z połówek jaja kurzego, wąsy i ogonek z pora, oczy i nos z ziarenek pieprzu, uszy z plasterków rzodkiewki

skrzat

Skrzat – wykonany z jaja kurzego i przepiórczego, czapeczka z „obierki” rzodkiewki, piórko z kawałka sałaty, ręce z kawałka rzodkiewki, oczy i nos z ziarenek pieprzu.

biedronka

Biedronka – wykonana z połówki jaja kurzego i połówki rzodkiewki, oczy z pieprzu, czułki z pora, kropki z drobno pokrojonej rzodkiewki

Joanna Czarkowska