Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Babki, mazurki, serniki … – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Babki, mazurki, serniki …


Print Friendly, PDF & Email

Babka marmurkowa z rumem
250 g masła lub margaryny, 250 g cukru, 4 jajka, 375 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek stołowych mleka, 4 łyżki rumu, 3 łyżki kakao, szczypta soli, zapach cytrynowy, tłuszcz do posmarowania formy
Na polewę: 140 g cukru pudru, 2 łyżki stołowe rumu

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, białka ubić. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko oraz zapach cytrynowy, wymieszać. Do wysmarowanej formy wyłożyć połowę ciasta. Pozostałą część ciasta wymieszać z rumem i kakao, przełożyć do formy i przy pomocy widelca, spiralnie wymieszać z warstwą jasnego ciasta. Czas pieczenia około 60 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu babkę polać glazurą przyrządzoną z cukru pudru i rumu, udekorować.
Uwaga: Babka nabierze wyjątkowego aromatu, jeśli na kilka godzin zostanie zawinięta w folię.

Babka gotowana
1 szklanka cukru pudru, 1 margaryna, 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki mąki wrocławskiej, 6 całych jaj, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kieliszek (10 mg) koniaku, aromat migdałowy
Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając dodawać 1 jajo i 1 łyżkę mąki pszennej, następnie 1 jajo i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. W ostatniej porcji mąki dodać proszek do pieczenia, oraz aromat i koniak, wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy. Gotować 1 godzinę i 20 min. Gotową babkę polać polewą czekoladową, udekorować.

Babka orzechowo migdałowa
8 dag mąki pszennej, 8 dag mąki ziemniaczanej, 20 dag margaryny, 25 dag cukru, 5 dag migdałów, 5 dag rodzynek, 4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz obranymi ze skórki sparzonymi, siekanymi migdałami i orzechami oraz rodzynkami, ucierać. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą przyrządzoną z: 150 g cukru pudru i 2 łyżek soku cytrynowego, obsypać rozdrobnionymi orzechami.

Mazurek czekoladowy
3 żółtka, 1 szklanka śmietany, 25 dag margaryny, 0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bakalie lub łuskane orzechy, mąka
Na polewę: 0,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mleka w proszku, 1-2 łyżki kakao

Z żółtek, śmietany, margaryny i cukru wyrobić ciasto kruche dodając tyle mąki pszennej, aby ciasto można było rozwałkować. Schłodzić, rozwałkować na grubość 2-3 cm. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180-190oC.
Przygotować polewę: Mleko, cukier, margarynę i kakao zagotować, odstawić z ognia, dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na upieczony spód.
Udekorować bakaliami i kawałkami orzechów.

Mazurek orzechowy
15 dag orzechów włoskich, 15 dag margaryny, 8 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 3 białka, tłuszcz i tarta bułka
Na polewę: 3 żółtka, 8 łyżek cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, orzechy do dekoracji

Orzechy zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać na przemian przesianą mąkę, pianę i zmielone orzechy. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blachę. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180°C. Przygotować polewę: Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i wymieszać. Upieczone ciasto posmarować polewą, udekorować kawałkami orzechów i ponownie wstawić do piekarnika na 3-4 minuty.

Sernik murzynkowy
Ciasto: 0,5 margaryny, 0,75 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, 7 łyżek wody
Wszystkie składniki włożyć do rondla i zagotować. Po ostudzeniu dodać 3 żółtka, 1 szklankę mąki z 2 łyżkami proszku do pieczenia oraz pianę z białek.
Masa serowa: 0,5 kg sera mielonego, 2-3 żółtka, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki kaszy manny, 0,5 margaryny, aromat cytrynowy

Margarynę rozpuścić, do ciepłej dodać cukier, ucierając kolejno dodać wszystkie składniki oraz pianę z białek. Ciasto włożyć do prodiża, kłaść łyżeczką masę serową przygotowaną w ww. sposób. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.

Sernik z pianą kokosową
Spód sernika: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag margaryny, 4 żółtka, 0,5 szklanki cukru
Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę, obłożyć boki, podpiec.
Masa serowa: 0,8 kg tłustego sera zmielonego, 3 całe jajka, 0,75 szklanki cukru, 2 budynie waniliowe, 0,5 litra gotowanego mleka
Jaja utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo ser, zimne mleko i budynie. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Ubić pianę z 4 białek, dodać 10 dkg wiórek kokosowych. Wyłożyć na serniku i zapiec 15 minut.

Halina Sztabińska