Babka marmurkowa z rumem
250 g masła lub margaryny, 250 g cukru, 4 jajka, 375 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek stołowych mleka, 4 łyżki rumu, 3 łyżki kakao, szczypta soli, zapach cytrynowy, tłuszcz do posmarowania formy
Na polewę: 140 g cukru pudru, 2 łyżki stołowe rumu

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, białka ubić. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko oraz zapach cytrynowy, wymieszać. Do wysmarowanej formy wyłożyć połowę ciasta. Pozostałą część ciasta wymieszać z rumem i kakao, przełożyć do formy i przy pomocy widelca, spiralnie wymieszać z warstwą jasnego ciasta. Czas pieczenia około 60 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu babkę polać glazurą przyrządzoną z cukru pudru i rumu, udekorować.
Uwaga: Babka nabierze wyjątkowego aromatu, jeśli na kilka godzin zostanie zawinięta w folię.

Babka gotowana
1 szklanka cukru pudru, 1 margaryna, 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki mąki wrocławskiej, 6 całych jaj, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kieliszek (10 mg) koniaku, aromat migdałowy
Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając dodawać 1 jajo i 1 łyżkę mąki pszennej, następnie 1 jajo i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. W ostatniej porcji mąki dodać proszek do pieczenia, oraz aromat i koniak, wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy. Gotować 1 godzinę i 20 min. Gotową babkę polać polewą czekoladową, udekorować.

Babka orzechowo migdałowa
8 dag mąki pszennej, 8 dag mąki ziemniaczanej, 20 dag margaryny, 25 dag cukru, 5 dag migdałów, 5 dag rodzynek, 4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz obranymi ze skórki sparzonymi, siekanymi migdałami i orzechami oraz rodzynkami, ucierać. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą przyrządzoną z: 150 g cukru pudru i 2 łyżek soku cytrynowego, obsypać rozdrobnionymi orzechami.

Mazurek czekoladowy
3 żółtka, 1 szklanka śmietany, 25 dag margaryny, 0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bakalie lub łuskane orzechy, mąka
Na polewę: 0,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mleka w proszku, 1-2 łyżki kakao

Z żółtek, śmietany, margaryny i cukru wyrobić ciasto kruche dodając tyle mąki pszennej, aby ciasto można było rozwałkować. Schłodzić, rozwałkować na grubość 2-3 cm. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180-190oC.
Przygotować polewę: Mleko, cukier, margarynę i kakao zagotować, odstawić z ognia, dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na upieczony spód.
Udekorować bakaliami i kawałkami orzechów.

Mazurek orzechowy
15 dag orzechów włoskich, 15 dag margaryny, 8 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 3 białka, tłuszcz i tarta bułka
Na polewę: 3 żółtka, 8 łyżek cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, orzechy do dekoracji

Orzechy zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać na przemian przesianą mąkę, pianę i zmielone orzechy. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blachę. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180°C. Przygotować polewę: Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i wymieszać. Upieczone ciasto posmarować polewą, udekorować kawałkami orzechów i ponownie wstawić do piekarnika na 3-4 minuty.

Sernik murzynkowy
Ciasto: 0,5 margaryny, 0,75 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, 7 łyżek wody
Wszystkie składniki włożyć do rondla i zagotować. Po ostudzeniu dodać 3 żółtka, 1 szklankę mąki z 2 łyżkami proszku do pieczenia oraz pianę z białek.
Masa serowa: 0,5 kg sera mielonego, 2-3 żółtka, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki kaszy manny, 0,5 margaryny, aromat cytrynowy

Margarynę rozpuścić, do ciepłej dodać cukier, ucierając kolejno dodać wszystkie składniki oraz pianę z białek. Ciasto włożyć do prodiża, kłaść łyżeczką masę serową przygotowaną w ww. sposób. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.

Sernik z pianą kokosową
Spód sernika: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag margaryny, 4 żółtka, 0,5 szklanki cukru
Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę, obłożyć boki, podpiec.
Masa serowa: 0,8 kg tłustego sera zmielonego, 3 całe jajka, 0,75 szklanki cukru, 2 budynie waniliowe, 0,5 litra gotowanego mleka
Jaja utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo ser, zimne mleko i budynie. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Ubić pianę z 4 białek, dodać 10 dkg wiórek kokosowych. Wyłożyć na serniku i zapiec 15 minut.

Halina Sztabińska
Dzisiaj jest 20.04.2018 godz.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie