Pieczarki od dawna odgrywają dużą rolę w jadłospisie jako dodatek do potraw o walorach smakowychi aromatycznych. Pobudzają apetyt i urozmaicają nasze pożywienie, a odpowiednio przyrządzone mogą stanowić danie podstawowe o dużej wartości odżywczej. Oprócz węglowodanów i białka w grzybach znajdują się też pewne ilości witamin, soli mineralnych oraz niektóre mikroelementy. Pieczarki można jeść również surowe. Myślę, że wszyscy chętnie jemy potrawy z pieczarkami i z pieczarek.

Sałatka z pieczarek i pomidorów
0,35 kg pieczarek, 0,20 kg pomidorków koktajlowych lub 2-3 pomidory, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta pieprzu, soli i cukru, 4 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, natka pietruszki
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski, pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Umytą natkę pietruszki posiekać, czosnek obrać i również posiekać. W misce utrzeć oliwę, posiekaną pietruszkę, czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i ocet, dodać pomidory i pieczarki, wymieszać i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej do zmacerowania.

Sałatka drobiowa z pieczarkami
0,25 kg pieczarek, 0,25 kg gotowanej piersi z kurczaka lub indyka, 2-3 jaja, po 3 łyżki czerwonej fasolki z puszki i groszku konserwowanego, biała część średniego pora, 1 mały ogórek konserwowy, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, pieprz i sól do smaku.
Pieczarki umyć, oczyścić, zblanszować, ostudzić i pokroić. Por pokroić w półplasterki, ogórek i jaja w kostkę, pierś drobiową w paski. Fasolkę i groszek osączyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem i połączyć z sałatką.

Szaszłyki z pieczarek
30 średnich pieczarek, 0,20 kg wędzonego boczku, 4 cebulki, 2-3 papryki, 5 niedużych pomidorów
Pieczarki umyć, oczyścić, odciąć trzony. Boczek i paprykę pokroić w większą kostkę. Pomidory i cebulę pokroić w krążki. Przygotować patyczki lub szpilki, na które nadziewać na przemian wszystkie składniki, posypać solą i pieprzem. Szpilki oprzeć końcami na wąskiej blasze do pieczenia i wstawić na kilkanaście minut do gorącego piekarnika. Zrumienione podawać z ryżem na sypko lub pieczywem.

Roladki z indyka z pieczarkami
Przygotować 6 plastrów piersi z indyka, 6 cienkich, ale długich plastrów chudego boczku, pieprz,
1-2 łyżki oliwy, 3 łyżki śmietanki, 1/2 szkl. białego wina, 1/2 szkl. soku jabłkowego.
Farsz: ok. 0,35 kg pieczarek, mała cebula, łyżka masła, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Mięso oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na desce. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać umyte i pokrojone pieczarki i dusić aż odparują. Uduszone grzyby zmiksować lub posiekać na desce, wymieszać z natką. Rozsmarować nadzienie na plastrach mięsa, zwinąć roladki, każdą owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na patelni, przełożyć do rondla, wlać wino, sok jabłkowy i dusić do miękkości. Pod koniec dodać śmietankę. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Opracowała: Bożena Radziszewska
Dzisiaj jest 20.04.2018 godz.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie