Układanie codziennego menu w okresie zimy i wczesnej wiosny jest utrudnione z uwagi na brak sezonowych warzyw i owoców. Codziennie spożywana marchewka, kwaszona kapusta, czy ogórki kwaszone są monotonnym dodatkiem do posiłków. Pomocne w takim przypadku mogą być mrożonki. Właściwie przygotowane i przechowywane najlepiej zaopatrują nas w witaminy i minerały w naturalnej postaci.
Obecnie można zaopatrzyć się w sklepach w różne rodzaje takich specjałów: owocowe, warzywne, gotowe dania warzywno-mięsne, mieszanki do sporządzania zup itp. Kupując mrożone produkty trzeba zwracać uwagę na ich wygląd i strukturę. Owoce, bądź rozdrobnione warzywa powinny być luźno zapakowane w torebkach, same torebki hermetycznie zamknięte, bez uszkodzeń, natomiast zawartość nie zlepiona ze sobą i nie otoczona dużą ilością szronu. Jeśli mrożonki są w postaci jednolitej bryły – to znaczy, że w transporcie bądź w sklepie musiały ulec całkowitemu lub częściowemu rozmrożeniu, a następnie je zamrożono. Takie mrożonki są mniej wartościowe pod względem odżywczym i mniej smaczne. Szczególnie niebezpieczne są tak potraktowane produkty rybne i mięsne, wyroby półmięsne i mączne. Ponieważ dostęp powietrza i światła niszczy w zamrożonych produktach wartościowe składniki, a dodatnia temperatura sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii i drobnoustrojów, należy unikać spożywania takich wyrobów z przyczyn zdrowotnych. Przy zakupie należy zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia, a po przyniesieniu do domu schować do zamrażalnika. Im niższą temperaturę zapewnimy mrożonkom, tym dłużej możemy je przechowywać.
Co prawda mrożona żywność jest nieco droższa, ale jednak polecana w żywieniu rodziny. Pomaga zapewnić odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin, zaoszczędza czas przygotowywania posiłków oraz zmniejsza ich pracochłonność.
Mrożone owoce, warzywa podawane w formie sałatki, niewiele tracą ze swego smaku w stosunku do produktów świeżych, a są atrakcyjnym urozmaiceniem posiłku, a przede wszystkim dostarczają tak potrzebnej w okresie zimowym witaminy C.
Postępowanie z mrożonkami:
Odpowiednie postępowanie z mrożoną żywnością chroni ją przed utratą składników odżywczych, pozwala na zachowanie pełnego smaku i aromatu.