SMAKUJLOKALNIE.PL to portal poświęcony lokalnym producentom żywności i lokalnym restauracjom powstał z inicjatywy dwójki młodych ludzi, których pasją jest podróżowanie po Polsce i odkrywanie „Polski dobrych smaków”.

Jak działa portal
Zasada działania portalu polega na tym, że każdy, kto tworzy lokalne produkty (w przypadku producentów), bądź serwuje lokalne potrawy (w przypadku restauracji), może założyć swoje konto na stronie SMAKUJLOKALNIE.PL. Rejestracja na Smakujlokalnie.pl jest darmowa, a uczestnictwo w nim nie będzie wiązało się z żadnymi opłatami w przyszłości.
Informacje o ludziach, którzy tworzą ,,coś ciekawego” do jedzenia są rozsypane po Internecie, bądź ich w ogóle nie ma. Twórcom portalu zależy, aby w jednym miejscu zgromadzić dane o ludziach, którzy kreują dobry smak. Dzięki utworzonemu portalowi i możliwości rejestracji, producent żywności, który nie posiada swojej strony internetowej, w łatwy sposób otrzyma ją poprzez rejestrację na portalu. Będzie mógł przedstawić zdjęcia i informacje, dotyczące swojego gospodarstwa jak i swoich wyrobów.

Na SMAKUJLOKALNIE.PL można dodawać aktualności, które pojawiają się na stronie głównej i są widoczne dla wszystkich odwiedzających (użytkowników), np. dany producent wyprodukował nowy ser i chce się nim pochwalić. Tak samo wygląda sprawa z przepisami – każdy może udostępnić przepis na swoje danie.

Pokaż swoje produkty

Misją portalu jest zmniejszenie dystansu między ludźmi poszukującymi dobrego smaku, a ludźmi go kreującymi. Portal SMAKUJLOKALNIE.PL to portal dający możliwość nie tylko pokazania produktów wysokiej jakości, ale przy okazji zgłębienia wiedzy o okolicy, regionie i całej Polsce. Z portalem każdy może zaplanować podróż kulinarną po całym kraju.

Jednym z partnerów portalu jest Stowarzyszenie producentów sera podpuszczkowego z Wiżajn „Macierzanka”. Produkty z powiatu suwalskiego, które już zostały zarejestrowane na portalu to „Sery Basi” – Barbara Żeliszczak, sery podpuszczkowe Czesław Jadwiga i Szymon Racis, Gospodarstwo Ekologiczne Bahanowo – Thomas Nottr (sery kozie), Teresa Biziewska – sękacze i pierogi. Logując się na portalu widzimy asortyment produktów z całej Polski, znajdziemy tam i produkty mięsne, nabiał, warzywa, owoce, ciasta, miody, wina i inne. Ponadto przy wielu znajdziemy przepisy według, których dany wyrób został wyprodukowany.
Portal o dobry pomysł na reklamę dobrych, tradycyjnych produktów wytwarzanych w województwie podlaskim.

 Halina Szabłowska

Dzisiaj jest 21.01.2018 godz.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie