Zioła w kuchni i apteczce
Artykuły w tej kategorii:
- Pisanka ażurowa
- Leczenie ogrodem
- „Estetyzacja wiejskiej zagrody” w Niewinie Borowym
- Szydełkowanie jest proste
- Ogród zimą
- Rękodzieło na Święto Zmarłych
- Haft wstążeczkowy – mało znane rękodzieło…
- Stroiki okolicznościowe na Święto Zmarłych
- Ogród dla każdego
- Ozdoby wielkanocne – jaja dziergane szydełkiem
- Tulipany w roli głównej
- Dekoracje z warzyw i owoców
- Pokaz wykonywania stroików bożonarodzeniowych
- Wielkanocne dekoracje domu
- Estetyka i zasady serwowania potraw
- Dekoracje domu i zagrody
- Letnie szczepienie jabłoni i grusz
- Zioła w kuchni i apteczce
- Sezonowe dekoracje w Żelechach
- Konkurs „Zgadnij co to za roślina?” podczas Wiosennych Targów Ogrodniczych i Targów Pszczelarskich
- Krok po kroku do pięknego ogrodu
- Cięcie w starym sadzie
- Produkujemy rozsadę pomidorów
- Ozdobne trawy
- Savoir vivre przy stole
- Urodziwe dalie
- Winobluszcze – pnącza jesieni
- Magnolie – kapryśne, ale efektowne
- Dobieramy gatunki i odmiany do małych ogródków przydomowych
- Rośliny cebulowe i bulwiaste zimujące w gruncie
- Odmiany drzew owocowych do nasadzeń
- Cięcie drzew i krzewów ozdobnych
- Uprawiamy warzywa pod osłonami
- Jak powinna wyglądać nowocześnie zagospodarowana zagroda wiejska
- Zimowa kołderka? Okryjmy, by nie zmarzły
- Rozmnażamy krzewy z sadzonek
- Zakładamy i pielęgnujemy żywopłot
- Jesienne prace na trawniku
- Byliny w ogrodzie przydomowym
- Niezwykłe oczary
- “Zimowe” cebulowe
- Wiosenna pielęgnacja trawnika i krzewów ozdobnych
- Świąteczne dekoracje
- Jak się zachować przy stole
- Święta Bożego Narodzenia
- Dwa oblicza stresu
- Przyjmujemy gości
- Utrwalanie roślin do jesienno-zimowych kompozycji
- Kolorowe kwiaty w środku zimy
W ramach działalności szkoleniowo-oświatowej zorganizowano pokaz p.t. ”Zioła w kuchni i apteczce”, który przeprowadzono w dniu 4 marca 2014 roku. Spotkanie odbyło się w gospodarstwie agroturystycznym p. Bożeny i Tadeusza Dąbkowskich w miejscowości Czartoria, gmina Miastkowo w powiecie łomżyńskim zaś Organizatorem był Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie a uczestnikami mieszkańcy terenów wiejskich, zainteresowani tą tematyką. Pokaz nie przypadkowo został zorganizowany w tej miejscowości. Jest tu bogactwo surowców zielarskich nieskażonych przez cywilizację. W Czartorii znajduje Ośrodek Naturalnych Metod Ochrony Zdrowia. Jego właściciel Krzysztof Czarnecki przybliżył uczestnikom spotkania zagadnienia dotyczące zastosowania ziół w lecznictwie. Natomiast zioła w kuchni praktycznie wykorzystano w przygotowaniu różnych potraw takich jak: zupa pokrzywowa, różne rodzaje kotletów jarskich z ziołami, sałatki, surówki, pieczony chleb i napoje. Na stole znalazły się też ciasta i desery. Wszyscy czynnie brali udział w pokazie. Jedna z uczestniczek Bożena Dąbkowska mówi, że organizacja takich form szkoleniowych to doskonały sposób na przekazanie wiedzy praktycznej. Podobnego zdania jest Brigida Maślak, która twierdzi, że taki rodzaj szkoleń, doskonale służy wymianie doświadczeń. Pokaz zakończył się wspólną degustacją przygotowanych potraw.
Elżbieta Grunwald