Święta Bożego Narodzenia
Artykuły w tej kategorii:
- Pisanka ażurowa
- Leczenie ogrodem
- „Estetyzacja wiejskiej zagrody” w Niewinie Borowym
- Szydełkowanie jest proste
- Ogród zimą
- Rękodzieło na Święto Zmarłych
- Haft wstążeczkowy – mało znane rękodzieło…
- Stroiki okolicznościowe na Święto Zmarłych
- Ogród dla każdego
- Ozdoby wielkanocne – jaja dziergane szydełkiem
- Tulipany w roli głównej
- Dekoracje z warzyw i owoców
- Pokaz wykonywania stroików bożonarodzeniowych
- Wielkanocne dekoracje domu
- Estetyka i zasady serwowania potraw
- Dekoracje domu i zagrody
- Letnie szczepienie jabłoni i grusz
- Zioła w kuchni i apteczce
- Sezonowe dekoracje w Żelechach
- Konkurs „Zgadnij co to za roślina?” podczas Wiosennych Targów Ogrodniczych i Targów Pszczelarskich
- Krok po kroku do pięknego ogrodu
- Cięcie w starym sadzie
- Produkujemy rozsadę pomidorów
- Ozdobne trawy
- Savoir vivre przy stole
- Urodziwe dalie
- Winobluszcze – pnącza jesieni
- Magnolie – kapryśne, ale efektowne
- Dobieramy gatunki i odmiany do małych ogródków przydomowych
- Rośliny cebulowe i bulwiaste zimujące w gruncie
- Odmiany drzew owocowych do nasadzeń
- Cięcie drzew i krzewów ozdobnych
- Uprawiamy warzywa pod osłonami
- Jak powinna wyglądać nowocześnie zagospodarowana zagroda wiejska
- Zimowa kołderka? Okryjmy, by nie zmarzły
- Rozmnażamy krzewy z sadzonek
- Zakładamy i pielęgnujemy żywopłot
- Jesienne prace na trawniku
- Byliny w ogrodzie przydomowym
- Niezwykłe oczary
- “Zimowe” cebulowe
- Wiosenna pielęgnacja trawnika i krzewów ozdobnych
- Świąteczne dekoracje
- Jak się zachować przy stole
- Święta Bożego Narodzenia
- Dwa oblicza stresu
- Przyjmujemy gości
- Utrwalanie roślin do jesienno-zimowych kompozycji
- Kolorowe kwiaty w środku zimy
Święta Bożego Narodzenia rozpoczyna Wigilia. W ten wyjątkowy wieczór w roku wszyscy patrzą w niebo w poszukiwaniu pierwszej gwiazdy, bowiem tradycja nie pozwala usiąść do wieczerzy wigilijnej nim ona nie zabłyśnie.
Na tę uroczystą kolację sporządza się postne potrawy z darów lasu, wody i pól. Jest to pamiątka agapy – uczty pierwszych chrześcijan, która była posiłkiem postnym i gromadziła bliskich przy jednym stole. Nieodłącznym elementem Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia jest ustrojona, oświetlona choinka. Jest to zazwyczaj świerk czasami jodła lub sosna, bo te drzewa według starych ludowych wierzeń zawierają w sobie najwięcej życiodajnych mocy.
Symbolika ozdób
Zawieszane na drzewku ozdoby i smakołyki nie były dobrane przypadkowo, ponieważ coś sobą symbolizowały:
– jabłka – zdrowie i urodę,
– orzechy – dobrobyt i siły witalne,
– miodowe pierniki – dostatek na przyszły rok,
– opłatek – miłość, zgodę i harmonię w rodzinie,
– łańcuchy – wzmacnianie rodzinnych więzi,
– lampki i bombki – ochronę domu przed demonami i ludzką nieżyczliwością,
– gwiazdka na czubku – pamiątka gwiazdy betlejemskiej a zarazem znak pomagający w powrocie członków rodziny przebywających poza domem,
– dzwonki – dobre nowiny i radosne wydarzenia w rodzinie, a aniołki – występowały jako opiekunowie domu.
Współcześnie drzewko najczęściej ozdabiamy pięknie malowanymi bombkami oraz różnymi ozdobami w przeróżnych kształtach.
Stół wigilijny
Tradycyjnie na stole powinno leżeć sianko przykryte śnieżnobiałym obrusem. Można też włożyć pod obrus drobne pieniążki by nie zabrakło ich w nadchodzącym roku. Na stole stawia się dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa.
Ważna liczba potraw
Liczba potraw dawniej była nieparzysta, teraz podaje się ich dwanaście. Na pamiątkę dwunastu apostołów a także miesięcy w roku. Każdej potrawy powinno się spróbować, żeby w nadchodzącym roku dobrze się darzyło.
Opłatek, życzenia, upominki
Obrządek kolacji wigilijnej rozpoczyna się pięknym zwyczajem dzielenia się opłatkiem i składania życzeń.
Wieczerza wigilijna jest symbolem zbratania i serdecznej bliskości między ludźmi, jest to jedyny tak magiczny wieczór, skupiający całą rodzinę, pełen ciepła i serdeczności. Dopełnieniem zwyczajów świątecznych jest obdarowanie upominkami wszystkich domowników, a w szczególności najmłodszych.
Boże Narodzenie to święto uroczyste, pełne radości i nadziei. To czas przede wszystkim spotkań rodzinnych, pełen serdeczności i wzajemnego zrozumienia. Przy świątecznym stole gromadzi się cała rodzina, ta bliższa i ta dalsza. Gospodynie dbają by świąteczny stół był wyjątkowy. Wprawdzie niektóre tradycyjne, wigilijne i bożonarodzeniowe specjały można kupić gotowe, to jednak nie mogą się równać z potrawami i wypiekami przygotowywanymi we własnym zakresie, według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jest w tych przygotowaniach coś w rodzaju poezji wzbogaconej nutką tradycji, jest atmosfera ciepła rodzinnego i więzi.
Elżbieta Grunwald