Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Przyjmujemy gości – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Przyjmujemy gości


Artykuły w tej kategorii:

Print Friendly, PDF & Email

Nawet skromna uroczystość może być bardzo elegancka. Wszystko zależy od atmosfery, jaką stworzą gospodarze, ważne by zaproszeni goście dobrze się czuli i byli ciepło przyjęci.

Zapraszamy na przyjęcie

Na imieniny, urodziny czy zwykły obiad możemy zapraszać gości telefonicznie. Jednak zaproszenia na ślub narzeczeni wręczają osobiście. Jedynie gościom, którzy mieszkają daleko, a nie są to osoby z najbliższej rodziny, można wysłać zaproszenie pocztą.
Wszystkich gości zapraszamy w tym samym czasie. Ci, którzy dowiedzieliby się o przyjęciu od znajomych, mogliby czuć się urażeni.

Witamy gości

Każdego gościa witają na progu oboje gospodarze, nawet jeśli przyjęcie odbywa się na cześć tylko jednego z nich.
Gospodarz pomaga zdjąć płaszcz kobietom. Jeżeli nie ma mężczyzn w domu to organizatorka przyjęcia pomaga się rozebrać osobom starszym.

Wręczamy i przyjmujemy prezenty

Jeśli przychodzimy do kogoś po raz pierwszy, wypada dać pani domu kwiaty, nawet gdy jest to przyjęcie z okazji imienin jej męża.
Wiązankę, rozpakowaną z papieru, wręczamy zawsze kwiatami do góry.
Gdy solenizant nie jest z nami zaprzyjaźniony nie eksperymentujemy z kupowaniem prezentu w sklepie z bielizną czy ze śmiesznymi rzeczami. Bezpiecznej będzie kupić: książki, płyty, zestaw kieliszków, szklanek.
Bliską osobę wypada zapytać, jaki chciałaby dostać prezent.
Jeśli nie znamy dobrze czyjegoś gustu, nie kupujemy przedmiotów dekoracyjnych – obrazów, wazonów, świeczników itp.
Otrzymany podarunek rozpakowujemy przy wszystkich gościach. Dziękując, wypowiadamy kilka słów np: “Jakie to ładne”, “Bardzo mi się przyda”.
Jeżeli okaże się, że otrzymaliśmy dwa identyczne prezenty, a są to np. książki, to aby gościom nie było przykro, powiedzmy: “Nie szkodzi, wymienię na inną powieść tego autora, bo bardzo go lubię”.

Zajmujemy miejsca przy stole

Za miejsca honorowe uważa się krzesło z lewej strony pani domu, drugie co do ważności – z prawej strony gospodarza przyjęcia. Proponujemy je w pierwszej kolejności osobom wymagającym szczególnego szacunku z racji wieku lub urzędu.
Małżonków raczej nie sadzamy obok siebie, natomiast pary narzeczonych obowiązkowo razem. Przestrzegamy zasady, że kobietom towarzyszą mężczyźni.
Ludzie młodzi, którzy się dobrze znają, siadają tak jak im wygodnie.

Bawimy rozmową

Niezależnie od tego, czy przyjęcie odbywa się przy stole, czy na stojąco, gospodarze zawsze powinni zadbać o atmosferę wieczoru.
Zanim pojawi się pierwszy gość, wyłączamy telewizor. Wspólne wpatrywanie się w ekran to najgorszy ze sposobów przyjmowania gości.
Zadaniem gospodarzy jest podtrzymywanie rozmowy. Szczególną “czujność” zachowajmy wtedy, gdy goście nie znają się między sobą.
Gdy jeden z gości zanudza innych, np. opowiadając o swojej pracy, obowiązkiem gospodarzy jest delikatnie zmienić temat np. pytając pozostałych o ostatnie wakacje lub plany sylwestrowe.
Gdy goście w czasie przyjęcia podzielą się w małe grupki gospodarze każdej z grup poświęcają trochę czasu.

Danuta Bobin