Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Pisanka ażurowa – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Pisanka ażurowa


Artykuły w tej kategorii:

Print Friendly, PDF & Email

Pisanki to nieodłączny tradycyjny element wielkanocny.  Zdobią polskie domy w czasie świąt, są symbolem pomyślności i rodzącego się życia. Zazwyczaj jaja zdobimy w określony wzór. Tym razem chcę zaprezentować ażurową pisankę, Może nieco trudniejsza w wykonaniu, ale z pewnością warta jest zachodu, bo zachwyca delikatnością, oryginalnością i wyrafinowaniem.

Potrzebne materiały:

  1. Kawałek koronki ( najlepiej gipiura), w zależności od wielkości jaja- w naszym przypadku 50x30cm.
  2. Balon
  3. Klej wikol
  4. Grube nici w kolorze gipiury
  5. Iglica
  6. Małe nożyczki, najlepiej do paznokci
  7. Wstążka
  8. Koraliki

Wykonanie:

  1. Nadmuchujemy balon do żądanej wielkości, ważne, aby miał kształt jaja, porządnie zawiązujemy, aby powietrze nie uciekało z niego.
  2. Odpowiednio przycięty (do wielkości jaja) kawałek gipiury lub koronki moczymy w kleju wikol rozcieńczonym z wodą w proporcji 1:1, a następnie porządnie odsączamy.
  3. Rozkładamy i dopasowujemy do balonu, jeśli zaistnieje potrzeba docinamy.
  4. Oba brzegi związujemy nitką w punktach styku gipiury(koronki). Ważne, aby przy grubej koronce jej brzegi nie zachodziły na siebie, bo będzie to nieestetycznie wyglądało.
  5. Łączymy koronkę, a w razie potrzeby przycinamy i związujemy wszystko w całość, możemy użyć tępej igły.
  6. Na koniec pokrywamy wszystko wikolem rozcieńczonym z wodą, obcinamy wszystkie wystające nitki  i jeszcze raz smarujemy rozcieńczonym wikolem.
  7. Wieszamy balon i suszymy (po wyschnięciu koronka powinna być sztywna).
  8. Kiedy całość dobrze wyschnie, należy wyjąć balon ze środka. W tym celu delikatnie naciskamy na balon tępym patyczkiem lub placem odklejając go od koronki, a następnie go przecinamy i wyjmujemy ze środka.
  9. Jeszcze raz sprawdzamy i ew. odcinamy wystające nitki pozostałe po wiązaniu koronki. Dobrze wykonana ozdoba jest sztywna i dobrze trzyma się.
  10. Tak przygotowane jajo dodatkowo możemy ozdobić koralikami, dowiązać wstążkę i powiesić jako ozdobę wielkanocną. Możemy również ustawić na podstawkę, uzyskamy wtedy ozdobę stojącą. Aby wzmocnić efekt, możemy w środku umieścić lampki choinkowe.

Takie ozdoby, w dniu 08.03.2018 r. uczyły się wykonywać rolniczki z gminy Szypliszki w powiecie suwalskim na pokazie pt. „Estetyzacja wiejskiej zagrody”, pod czujnym okiem prowadzącej – powiatowej specjalistki PODR, Hanny Wójcik.

Materiały do wykonania pisanki.

W trakcie prac nad pisanką.

Pisanka musi dokładnie wyschnąć.

Gotowa pisanka.

Opracowała: Hanna Wójcik